Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Δύο επιλογές: Αδιέξοδο στο πρώτο Eurogroup αλλά συμφωνία στο δεύτερο ή διαπραγμάτευση…πάνω στα ATMs των τραπεζών

Δύο επιλογές: Αδιέξοδο στο πρώτο Eurogroup αλλά συμφωνία στο δεύτερο ή διαπραγμάτευση…πάνω στα ATMs των τραπεζών
Το μνημόνιο θα παραμείνει είτε μέσω παράτασης μιας τροποποιημένης συμφωνίας, είτε μέσω μιας παραλλαγμένης ECCL πιστωτικής γραμμής.
Δύο φαίνεται ότι είναι οι επιλογές της Ελλάδος, της νέας ελληνικής κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις που πραγματοποιεί με την ΕΕ ώστε να πετύχει μια νέα συμφωνία.
Σενάριο πρώτο εκδηλώνεται σκληρότατη διαμάχη που καταλήγει σε αδιέξοδο στο πρώτο Eurogroup στις 11 Φεβρουαρίου αλλά η ελληνική πλευρά υποχωρεί ακόμη περισσότερο και επιτυγχάνεται συμφωνία στο δεύτερο Eurogroup στις 16 Φεβρουαρίου.
Σενάριο δεύτερο δεν επιτυγχάνεται συμφωνία, ξεσπάσει κρίση ρευστότητας στην οικονομία και τις τράπεζες, αποφασίζεται περιορισμός στην ανάληψη καταθέσεων από τα ATMs και πάνω στον βωμό των ATMs οι διαπραγματεύσεις ΕΕ με Ελλάδα καταλήγουν σε συμφωνία.
Η πιθανότητα να μην υπάρξει συμφωνία είναι μηδενική.
Όμως αυτό που πρέπει να αποτιμηθεί είναι με ποιους πολιτικούς όρους.
Δεν υπάρχει καμία πλέον αμφιβολία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πραγματοποιήσει κυβιστήσεις ακραίες για να μπορέσει να αποφύγει την πλήρη ρήξη με την Ευρώπη.
Αρχικώς ενθουσίασε την κοινωνία με την επικοινωνιακή της καταιγίδα.
Η Ελλάδα διαπραγματεύεται και προτείνει λύσεις και η εξέλιξη αυτή έφερε την νέα κυβέρνηση σε πολλαπλάσια ισχυρότερη θέση από την κυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
Όμως η απόφαση να αποσυρθεί το haircut στο χρέος ως διαπραγματευτικό όπλο και εν συνεχεία οι δηλώσεις του έλληνα ΥΠΟΙΚ Γ. Βαρουφάκη ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αποδέχεται το 60% του μνημονίου και ελάχιστες μέρες αργότερα αποδέχεται το 70% του μνημονίου αποτελεί ξεκάθαρη υπαναχώρηση από την αρχική θέση ότι θα σκίσει τα μνημόνια.
Ο ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν έχει αθετήσει μέσα σε 10-15 ημέρες μετά τις εκλογές το 50% με 60% των αρχικών του δεσμεύσεων στα μείζονα ζητήματα.
Στις προγραμματικές δηλώσεις επανέλαβε το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης αλλά στα ζωτικά ζητήματα haircut και μνημόνιο υπαναχώρησε έως συμβιβάστηκε με την ωμή πραγματικότητα.
Με βάση πολύ έγκυρες πληροφορίες ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να αθετεί το προεκλογικό του πρόγραμμα γιατί δεν θέλει ρήξη με την ΕΕ.
Γνωρίζει ότι αν πάει σε ρήξη θα υποχρεωθεί είτε να διαχειριστεί το χάος με τις καταθέσεις και τα όρια ανάληψης σε μετρητά από τα ATMs είτε το κυριότερο όλων να συρθεί σε διαπραγματεύσεις υπό ακραία δυσμενείς προϋποθέσεις.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει λοιπόν δύο επιλογές
Είτε εμφανίζεται σκληρός στο πρώτο Eurogroup καταγράφεται διαφωνία αλλά…συμφωνεί στο δεύτερο Eurogroup είτε οι διαπραγματεύσεις θα πραγματοποιούνται….υπό το βάρος του χάους στα ATMs των τραπεζών.
Ορισμένοι θεωρούν ότι αν φθάσουμε στο χάος των ATMs θα πρυτανεύσει η λογική και οι διαπραγματεύσεις θα έχουν αίσιο τέλος θα υπάρξει συμφωνία Ελλάδος με ΕΕ.
Η Ελλάδα θα καταλήξει σε συμφωνία.
Αν όμως παρ΄ ελπίδα δεν υπάρξει συμφωνία Ελλάδος με ΕΕ στα Eurogroup…..ας προετοιμαστούν όλοι για το σενάριο των ATMs.
Με πολιτικούς όρους στο σενάριο της συμφωνίας ο ΣΥΡΙΖΑ θα πετύχει κατάργηση Τρόικας αλλά μηνιαία αξιολόγηση στις Βρυξέλλες, ένα πλαίσιο μεταρρυθμίσεων με κάποιες ρήτρες ανάπτυξης και μνημόνιο που ίσως να μετονομαστεί σε κάτι διαφορετικό.
Το μνημόνιο θα παραμείνει είτε μέσω παράτασης μιας τροποποιημένης συμφωνίας, είτε μέσω μιας παραλλαγμένης ECCL πιστωτικής γραμμής.

Πρώτη ενημέρωση: 08:12, Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης