Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι τράπεζες έχουν ξεκινήσει τις προσομοιώσεις για όρια ανάληψης μετρητών (200 ευρώ) βάσει του σχεδίου Προβόπουλου

Οι τράπεζες έχουν ξεκινήσει τις προσομοιώσεις για όρια ανάληψης μετρητών (200 ευρώ) βάσει του σχεδίου Προβόπουλου
Είναι ξεκάθαρο ότι οι προετοιμασίες έχουν ξεκινήσει έστω και υπό μορφή προσομοίωσης ώστε οι τράπεζες να είναι έτοιμες για παν ενδεχόμενο.


Οι ελληνικές τράπεζες έχουν προβεί σε εικονικές προσομοιώσεις θέτοντας όρια στην ανάληψη μετρητών από τα ATMs σε ημερήσια βάση 200 ευρώ με στόχο να προετοιμαστούν για κάθε ενδεχόμενο.
Να σημειωθεί ότι αυτό είναι σε γνώσει και της κυβέρνησης, δηλαδή γνωρίζουν ότι οι τράπεζες έχουν προβεί σε προσομοιώσεις.
Οι τράπεζες προσβλέπουν σε συμφωνία με την ΕΕ, ώστε οι εκροές καταθέσεων να σταματήσουν.
Είναι ξεκάθαρο ότι το τραπεζικό σύστημα θέλει συστημική ευστάθεια και μια συμφωνία θα ήταν όχι απλά μια θετική εξέλιξη αλλά θα αποτελούσε τον στρατηγικό καταλύτη να επανέλθει η τάξη στην οικονομία και το banking.
Στις καταθέσεις η ζημία που έχει υποστεί ο κλάδος είναι εμφανής.
Τον Ιανουάριο του 2015 λόγω της προεκλογικής καταστροφολογίας της ΝΔ, καταθέτες απέσυραν περίπου 12 δισεκ. ευρώ μειώνοντας τα συνολικά υπόλοιπα καταθέσεων στα 148 δισεκ. ευρώ.
Τις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου έως τις 9 Φεβρουαρίου είχαν καταγραφεί εκροές περίπου 2 δισεκ. ευρώ και ειδικά χθες περίπου 600 με 650 εκατ ευρώ.
Σωρευτικά οι καταθέσεις έχουν μειωθεί στα 146 δισεκ. ευρώ.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι οι καταθέσεις τον Ιανουάριο του 2010 ήταν 237,5 δισεκ. ευρώ και σε σχέση με τα 146 δισεκ. που έχουν υποχωρήσει οι καταθέσεις είναι σωρευτική μείωση περίπου 91 δισεκ. ευρώ.
Η μεγαλύτερη μείωση κοινωνικού πλούτου δηλαδή καταθέσεων στην ιστορία της Ελλάδος, κοινωνική τραγωδία.
Το τελευταίο διάστημα και εν βρίσκονται σε εξέλιξη κρίσιμες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδος και ΕΕ, έχουν κυκλοφορήσει πολλά σενάρια και μεταξύ αυτών ότι μπορεί να υπάρξει ακόμη και περιορισμοί κεφαλαίων στις τράπεζες αν δεν υπάρξει συμφωνία στα Eurogroup.
Είναι προφανές ότι οι τράπεζες έπρεπε για μια ακόμη φορά, όπως και το 2012 να προετοιμαστούν τεχνικά, ώστε για καλό και για κακό να αντιμετωπίσουν ακόμη και το δυσμενέστερο σενάριο.
Τεχνικά οι τράπεζες ξεκίνησαν σενάρια ακραίας προσομοίωσης με περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων και στα ATΜs των τραπεζών.
Στα σενάρια προσομοίωσης εφαρμόζεται το σχέδιο Προβόπουλου (πρώην διοικητή της ΤτΕ) το οποίο μεταξύ άλλων επέβαλλε όρια ανάληψης στα μετρητά 200 ευρώ ημερησίως.
Ο πρώην διοικητής της ΤτΕ είχε εκπονήσει ένα σχέδιο το οποίο με μεγάλη μυστικότητα δοκιμάστηκε σε εικονικό περιβάλλον το 2012 και οι ελληνικές τράπεζες επανέφεραν το 2015.
To σχέδιο περιλαμβάνει
1)Ημερήσιο όριο ανάληψης μετρητών 200 ευρώ ή αποκλιμακούμενο υπό δυσμενείς συνθήκες από 200 σε 100 ευρώ ημερησίως.
2)Συντονισμός των διατραπεζικών συστημάτων
3)Εφαρμογή σχεδίου δράσης και στα ταμεία των τραπεζών.
4)Πάγωμα επιταγών, εμβασμάτων κ.α.
Είναι ξεκάθαρο ότι οι προετοιμασίες έχουν ξεκινήσει έστω και υπό μορφή προσομοίωσης ώστε οι τράπεζες να είναι έτοιμες για παν ενδεχόμενο.
Σε ένα δυσμενές σενάριο - που προφανώς όλοι απεύχονται - η ΕΚΤ βάζει φραγμό στην γραμμή ELA και προκαλείται έλλειμμα ρευστότητας.
Οι τράπεζες για να αντιμετωπίσουν το σοκ ρευστότητας θέτουν όρια ανάληψης μετρητών σε ημερήσια βάση.
Το σενάριο αυτό θα αποφευχθεί....γιατί θα υπάρξει ή πρέπει να υπάρξει συμφωνία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης