Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

FT: Η ΕΚΤ κατέληξε σε συμβιβασμό με τη Γερμανία για την ποσοτική χαλάρωση

FT: Η ΕΚΤ κατέληξε σε συμβιβασμό με τη Γερμανία για την ποσοτική χαλάρωση
Το Βερολίνο εκφράζει φόβους πως η προσφορά φρέσκου χρήματος θα επιβραδύνει τις μεταρρυθμίσεις
Την απαίτηση της Γερμανίας να μην είναι αλληλέγγυα στο χρέος άλλων άλλων χωρών της ευρωζώνης αποδέχτηκε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), την στιγμή μάλιστα που η ίδια εξετάζει το ενδεχόμενο να ανακοινώσει ένα μαζικό πρόγραμμα αγοράς κρατικών χρεών.
Αυτό αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμα τους οι Financial Times, επισημαίνοντας ότι η ΕΚΤ ενδέχεται να αποφασίσει την εφαρμογή ενός τέτοιου προγράμματος, το οποίο αποκαλείται ποσοτική χαλάρωση, κατά την προσεχή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της την Πέμπτη, με στόχο την αντιμετώπιση της απειλής του αποπληθωρισμού και την αναθέρμανση της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Όμως το Βερολίνο εκφράζει φόβους πως η προσφορά φρέσκου χρήματος μπορεί να κάνει τις χώρες του νότου της ευρωζώνης να επιβραδύνουν τις μεταρρυθμίσεις και πως ο γερμανός φορολογούμενος υπάρχει κίνδυνος να πρέπει να φανεί αλληλέγγυος σε ξένα χρέη.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα των FT, η ΕΚΤ και η Γερμανία κατέληξαν σ' ένα συμβιβασμό, το πιθανότερο σενάριο του οποίου είναι ότι οι κεντρικές τράπεζες των 19 χωρών της ευρωζώνης θα είναι καθεμιά υπεύθυνη για το χρέος της χώρας της.
Ο Γάλλος Benoît Coeure, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, επιβεβαίωσε χθες, Παρασκευή, σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Leberation πως ο θεσμός θα εξετάσει την Πέμπτη μια αγορά κρατικών ομολόγων.
"Θα πρέπει επίσης να δηλώσουμε αν η αγορά θα αφορά το χρέος ορισμένων χωρών ή θα πρέπει να σταθμισθεί επί του συνόλου της ευρωζώνης", πρόσθεσε ο Κερέ χωρίς να αναπτύξει περαιτέρω τη σκέψη του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης