Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Νέα παράταση έως τέλη Μαρτίου για το μνημόνιο - Ο ΣΥΡΙΖΑ θα δεχθεί την ECCL γραμμή για 1 χρόνο – Ασφαλείς οι τράπεζες

Νέα παράταση έως τέλη Μαρτίου για το μνημόνιο  - Ο ΣΥΡΙΖΑ θα δεχθεί την ECCL γραμμή για 1 χρόνο – Ασφαλείς οι τράπεζες
Ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικώς δεν θέλει να το αποκαλύψει αλλά πρακτικά έχει δεχθεί την ECCL γραμμή
Μια επικίνδυνη πλάνη αιωρείται όσον αφορά την ρευστότητα των τραπεζών.
Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι αν δεν υπάρξει παράταση του μνημονίου οι ελληνικές τράπεζες θα μείνουν ξεκρέμαστες και θα έχουν πρόβλημα χρηματοδότησης.
Όμως το θέμα αυτό έχει διευθετηθεί καθώς η ΕΚΤ στην χειρότερη των περιπτώσεων θα οδηγήσει το τραπεζικό σύστημα στο ELA (Emergency Liquidity Assistance) από την Τράπεζα της Ελλάδος, το οποίο λειτουργεί με αποκλειστικό εγγυητή το ελληνικό Δημόσιο.
Το ELA κοστολογείται σήμερα περίπου στο 2% έναντι 0,05% που είναι το επιτόκιο του ευρώ.
Να σημειωθεί ότι οι ελληνικές τράπεζες πριν μήνες δανείστηκαν από τις αγορές με επιτόκια περίπου 4% με 4,5%.
Ωστόσο με βάση έγκυρες πληροφορίες ούτε στο ELA θα χρειαστεί να καταλήξουν οι ελληνικές τράπεζες.
Έως τα τέλη Μαρτίου θα παραταθεί το μνημόνιο που σημαίνει ότι στις 2 Μαρτίου οι ελληνικές τράπεζες θα συνεχίσουν να δανείζονται από την ΕΚΤ τα 44,7 δισεκ. ευρώ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικώς δεν θέλει να το αποκαλύψει αλλά πρακτικά έχει δεχθεί την ECCL γραμμή που ωστόσο σε ορισμένα σημεία θα τροποποιηθεί.
Αποδοχή της ECCL γραμμή σημαίνει μνημόνιο για ένα χρόνο ακόμη που αυτό σημαίνει ότι μηδενίζεται η πιθανότητα για Grexit ενώ απομακρύνεται και ο κίνδυνος για την ρευστότητα των τραπεζών.
Αυτή είναι μια πραγματικότητα που θα αποκαλυφθεί και θα αποδείξει ότι ο κίνδυνος περί Grexit είναι στην κυριολεξία μηδενικός.
Λόγω αυτής της συμφωνίας τα 11,4 δισεκ. του ΤΧΣ θα παραμείνουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και οι ανησυχίες ότι η Ελλάδα θα υποχρεωθεί να τα επιστρέψει μειώνοντας το χρέος κατά 11,4 δισεκ. αλλά θα έχανε το κεφαλαιακό μαξιλάρι επίσης εξαλείφονται.
Άρα και οι τράπεζες διασφαλίζουν απρόσκοπτη ρευστότητα και τα 11,4 δισεκ. παραμένουν στο ΤΧΣ.
Λόγω αυτών των παραμέτρων τα 7,2 δισεκ. που προέρχονται από το ΔΝΤ και την ΕΕ εκ των οποίων τα 1,8 δισεκ. δεν αποτελούν δάνειο θα εκταμιευθούν από την Ελλάδα.
Οι ανησυχίες για το αν η Ελλάδα θα μπορεί να κάνει χρήση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης θα εξαλειφθούν καθώς άπαξ και η Ελλάδα θα υπογράψει ECCL γραμμή η ΕΚΤ θα αφήσει ανοικτό παράθυρο ώστε να ενταχθούν και οι ελληνικές τράπεζες τον Μάρτιο.
Οι ανακοινώσεις για τις αγορές κρατικών ομολόγων θα πραγματοποιηθούν 22 Ιανουαρίου αλλά η εφαρμογή θα ξεκινήσει από τον Μάρτιο όταν θα ανακοινωθούν και οι όροι του προγράμματος.
H EKT πάντως φαίνεται να έχει δεχθεί τον τρόπο αντικατάστασης των 21 με 24 δισεκ. εγγυήσεων ελληνικού δημοσίου που λήγουν τέλη Μαρτίου του 2015.
Οι τράπεζες που έχουν χρησιμοποιήσει αυτές τις εγγυήσεις θα τις αντικαταστήσουν με τα προγράμματα καλυμμένων ομολόγων που ξεπερνούν τα 20 με 21 δισεκ. ευρώ τα οποία θα αποδέχεται ως εγγύηση η ΕΚΤ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης