Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Haircut ή ευρωομόλογο η μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα – Ο ΣΥΡΙΖΑ θα διαχειριστεί καλύτερα το χρέος

Haircut ή ευρωομόλογο η μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα – Ο ΣΥΡΙΖΑ θα διαχειριστεί καλύτερα το χρέος
Η Ελλάδα έχει μια μεγάλη ευκαιρία, μέσα από αυτές τις μεγάλες πολιτικές αλλαγές και ζυμώσεις να πετύχει μια εθνική νίκη να πετύχει είτε μια βιώσιμη λύση για το χρέος είτε ευρωομόλογο.
Μια μεγάλη ιστορική ευκαιρία έχει η Ελλάδα να εκμεταλλευτεί τις μεγάλες πολιτικές αλλαγές στην Ευρώπη….και να πετύχει μια μεγάλη αναδιάρθρωση χρέους ή να πειστεί τελικώς η Ευρώπη να εκδοθούν ευρωομόλογα μια λύση που παρασκηνιακώς ανακινούν ορισμένοι Ευρωπαίοι.
Η Ευρώπη αλλάζει.
Στην Γαλλία η Le Pen του εθνικού Μετώπου δηλαδή η ακροδεξιά σαρώνει και προηγείται.
Στην Ισπανία το Podemos προηγείται.
Στην Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ ένα αριστερό κόμμα προηγείται.
Η Ελλάδα έχει μια μεγάλη ευκαιρία, μέσα από αυτές τις μεγάλες πολιτικές αλλαγές και ζυμώσεις να πετύχει μια εθνική νίκη να πετύχει είτε μια βιώσιμη λύση για το χρέος είτε ευρωομόλογο.
Το ευρωομόλογο δεν θα καταστήσει βιώσιμο το χρέος της Ελλάδος, αλλά η Ελλάδα θα αποχωρήσει από τα μνημόνια και θα εισέλθει στον δρόμο της ανάπτυξης που δεν θα στηρίζεται στην αποπνικτική λιτότητα αλλά θα έχει βάσεις αναπτυξιακές.
Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι η Ευρώπη προετοιμάζεται για το ευρωομόλογο.
Επειδή η Γερμανία και άλλοι θεσμοί της Ευρώπης βλέπουν τι έρχεται, έρχονται απαιτήσεις από κράτη όχι μόνο η Ελλάδα αλλά και η Ισπανία για αναδιάρθρωση χρέους…θα αντιπροτείνουν ευρωομόλογο για να αποφύγουν τα haircut.
Όμως ακόμη και μια λύση ευρωομολόγου θα είναι ένα βήμα προς τα εμπρός για την Ελλάδα.
(Μπορεί να θεωρηθεί ιδεολόγημα ή απλά προκατειλημμένη προσέγγιση αλλά η Ελλάδα σε αυτή την συγκυρία χρειάζεται ισχυρή Αριστερά και ισχυρή ακροδεξιά τις δύο αντίρροπες δυνάμεις.
Τα κέντρα, τα ημίκεντρα και παράκεντρα δεν μπορούν να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή την ιστορική φάση της Ευρώπης).
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τις προδιαγραφές να διαχειριστεί καλύτερα το ζήτημα του χρέους.
Μπορεί στους άλλους τομείς να μην φέρει καμία αλλαγή σε σχέση με την ΝΔ αλλά στο θέμα του χρέους μπορεί να τα πάει καλύτερα από την ΝΔ που εγκατέλειψε τον μεγάλο στόχο και από αναδιάρθρωση….μιλούσε για πιστοποιητικό βιωσιμότητας.

Η λύση του haircut θέλει τόλμη και εθνική ενότητα

Για την Ελλάδα είναι μια ιστορική ευκαιρία να πετύχει μια γενναία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Το ευνοούν οι πολιτικές συνθήκες και οι πολιτικές ισορροπίες όπως διαμορφώνονται στην Νότια Ευρώπη.
Η κυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ απέτυχε να θέσει υψηλά τον πήχη των προσδοκιών γιατί ακολούθησε την γραμμή της δουλοπρεπούς στάσης έναντι της Τρόικα και της Γερμανίας.
Η Γερμανία έβλεπε ότι κάνει ότι θέλει την Ελλάδα και μια κυβέρνηση που χορεύει στις προσταγές της Merkel.
Η πολιτική αυτή απέτυχε, γιατί όταν ο Σαμαράς μονομερώς αποφάσισε να αποχωρήσει από τα μνημόνια….ΔΝΤ, Γερμανία, ΕΕ και οι αγορές άδειασαν την Ελλάδα και την ελληνική κυβέρνηση.
Η στρατηγική της δουλοπρεπούς στάσης, δεν ήταν προδοτική για το έθνος αλλά σίγουρα αποδείχθηκε λανθασμένη.
Ήταν η επιλογή του λάθους.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια μεγάλη ευκαιρία αρκεί να μην πέσει στην παγίδα των μνημονίων και της Τρόικα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ξεπεράσει γρήγορα το θέμα της ECCL γραμμής πιέζοντας για τροποποιήσεις ή αλλαγές αλλά δεν πρέπει να αναλωθεί πολιτικά με το θέμα αυτό.
Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αξιοποιήσει τις ζυμώσεις στην Νότια Ευρώπη, ειδικά στην Ισπανία και να θέλει συλλογικά θέμα χρέους στην ΕΕ και στην Γερμανία.
Η Ελλάδα δεν πρέπει να παγιδευτεί στην μικροπολιτική αριστερά, δεξιά αλλά να εκμεταλλευτεί την μεγάλη εθνική ευκαιρία να πετύχει ουσιαστική αναδιάρθρωση του χρέους ακόμη και με haircut.
Είναι τυχαίο ότι οι Ισπανοί μιλούν για haircut στο ελληνικό χρέος;
Είναι τυχαίο ότι το  Spiegel μιλάει  για haircut στο ελληνικό χρέος;
Είναι τυχαίο ότι το Bloomberg μιλάει για haircut στο ελληνικό χρέος;
Όχι όλοι κατανοούν ότι θα πρέπει να πάρουν από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά πρέπει να δώσουν και στον ΣΥΡΙΖΑ, να πάρουν από την Ελλάδα αλλά και να δώσουν στην Ελλάδα.
Ούτε η Ελλάδα θα μπορεί να πουλήσει μαγκιές αλλά ούτε η Γερμανία θα πουλήσει μαγκιές γιατί η Γερμανία θα ξέρει ότι μαζί με την Ελλάδα θα συνταχθεί και η Ισπανία και ίσως και άλλες χώρες.
Η περίοδος όπου η Γερμανία περνάει τέλεια εις βάρος των άλλων λαών πρέπει να τελειώσει.
Πλησιάζει ο καιρός όπου η ανάπτυξη θα έρθει από προγράμματα ανάπτυξης και όχι από προγράμματα λιτότητας που απέτυχαν παταγωδώς.
Το θέμα του χρέους στην Ελλάδα είναι ζωτικό.
Η Ελλάδα δεν διαθέτει βιώσιμο χρέος και οι αναφορές ότι θα αποκτήσει πιστοποιητικό βιωσιμότητας…ήταν ανόητες.
Η Ελλάδα μπορεί αν πείσει την Ευρώπη για haircut στο χρέος.
Ήδη η Ελλάδα έχει υποστεί ζημία 220-230 δισεκ. ευρώ λόγω
1)Μείωσης κατά 75 δισεκ. των καταθέσεων
2)Αύξησης των NPLs κατά 60 δισεκ. πέραν αυτών που προϋπήρχαν της κρίσης
3)Μείωσης του ΑΕΠ κατά 35 δισεκ.
4)Ζημίας 40 δισεκ. στις τράπεζες από το PSI
5)Δεν προσμετράται η δραστική μείωση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ.
Η Ελλάδα μπορεί να πετύχει ανάπτυξη όχι με τα αποτυχημένα προγράμματα λιτότητας.
H Ελλάδα χρειάζεται μια ισχυρή βοήθεια στο χρέος….και η Ευρώπη μπορεί να δει

Οι δύο πρακτικές λύσεις που πρέπει να εξετάσει η Ελλάδα

Λύση πρώτη με εμπλοκή ΕΚΤ και ESM χωρίς πιστωτικό γεγονός

Θα μπορούσε να υπάρξει ένα διττό σχήμα με εμπλοκή της ΕΚΤ και του ESM και με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα να γλιτώσει περίπου 55 με 60 ή υπό όρους 61 δισεκ. ευρώ μειώνοντας το χρέος χωρίς να υπάρξει πιστωτικό γεγονός.
Συγκεκριμένα θα μπορούσαν να μεταφερθούν τα 25 ή συνολικά τα 49 δισεκ. του ΤΧΣ, στον ESM και αυτομάτως να μειωθεί το ελληνικό χρέος κατά 25 δισεκ. ή 49 δισεκ. ευρώ.
Ταυτόχρονα να υπάρξει θεσμική διαπραγμάτευση με την ΕΚΤ και να αποδεχθεί να αποπληρωθεί τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει δηλαδή τα 35 δισεκ. σε τιμές κτήσης και όχι στις τελικές ονομαστικές τιμές.

Λύση δεύτερη με haircut, πιστωτικό γεγονός αλλά με μεγαλύτερο όφελος

Το ελληνικό χρέος ανέρχεται στα 322,4 δισεκ. εκ των οποίων τα 245 δισεκ. ευρώ είναι κεφάλαια των μηχανισμών στήριξης.
Από αυτά τα 245 δισεκ. τα 144,6 δισεκ. είναι δάνεια που έχουν χορηγηθεί μέσω EFSF.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο EFSF τα κεφάλαια αυτά που έδωσε στην Ελλάδα ή την Πορτογαλία τα έχει δανειστεί από τις αγορές.
Τα ευρωπαϊκά κράτη έχουν παράσχει εγγυήσεις στον EFSF – ESM αλλά τα κεφάλαια που έχουν δοθεί στα κράτη προέρχονται από τις αγορές.
Ο ESM με την στήριξη όλων των ευρωπαϊκών χωρών έχει δημιουργήσει ένα δίχτυ προστασίας.
Αυτό το κεφαλαιακό δίχτυ προστασίας- εγγυήσεων  ο ESM το χρησιμοποιεί εξασφαλίζοντας υψηλή πιστοληπτική  ικανότητα  και εξασφαλίζοντας κεφάλαια από τις αγορές μέσω ομολόγων.
Η Ελλάδα δεν μπορεί να ζητήσει haircut στα δάνεια που έχουν δοθεί με διακρατικούς όρους δηλαδή τα 53,9 δισεκ. γιατί αυτά δόθηκαν με όρους διακρατικών συμφωνιών.
Η Ελλάδα δεν μπορεί να ζητήσει haircut από τα 30,1 δισεκ. του ΔΝΤ.
Όμως τα 144,6 δισεκ. του EFSF δηλαδή τα δάνεια που χορηγήθηκαν στην Ελλάδα και τα οποία αντλήθηκαν από τις αγορές θα μπορούσαν να υποστούν ένα haircut 50% δηλαδή όφελος 72 δισεκ. για την Ελλάδα χωρίς να υπάρχουν δομικές επιδράσεις στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Το EFSF θα υποστεί ζημία 72 δισεκ θεωρητικά γιατί ήδη διαθέτει εγγυήσεις από τα ευρωπαϊκά κράτη ύψους 500 δισεκ. ευρώ.
Με ένα haircut 50% η Ελλάδα θα ωφελείτο 72 δισεκ. αλλά οι ιδιώτες που ουσιαστικά θα ζημιώνονταν θα αναπληρώνονταν 100% από τις εγγυήσεις που έχουν ούτως ή άλλως κατατεθεί στον ESM.
Με αυτό τον τρόπο το ελληνικό χρέος θα μειωνόταν κατά 72 δισεκ. και από 322 δισεκ. θα υποχωρούσε στα 250 δισ μειώνοντας την σχέση χρέους προς ΑΕΠ στο 137% από 177%.
Μάλιστα αν τα 25 δισεκ. του ΤΧΣ περνούσαν απευθείας στον ESM το τελικός όφελος για την Ελλάδα θα ήταν 97 δισεκ. κοντά 100 δισεκ. εξέλιξη που όχι απλά θα καταστούσε βιώσιμο το χρέος αλλά μετά το σοκ των τυπικών υποβαθμίσεων σε default της Ελλάδος η χώρα θα αποκτούσε δυναμική εξόδου από την παρακμή και την φθορά.
Βέβαια για να υπάρξει haircut και για να το δεχθεί ο ESM ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ πολιτική απόφαση.
Η επιμήκυνση είναι λύση παρωδία για το χρέος, ωστόσο το haircut ενώ καθιστά βιώσιμο το χρέος, απαιτεί πολιτική απόφαση που ακόμη η Ευρώπη δεν είναι διατεθειμένη να την λάβει για την Ελλάδα.
Συν τοις άλλοις στρατηγικά και σε βάθος χρόνων η Ελλάδα πρέπει να μετακυλήσει το χρέος από την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ στους ιδιώτες.
Τα δάνεια της Τρόικα θα πρέπει να μετατραπούν σε χρέος μέσω εκδόσεις ομολόγων, δηλαδή να περάσει το διακρατικό χρέος στους ιδιώτες μέσω δημοπρασιών ομολόγων θα αντλεί κεφάλαια και θα αποπληρώνει τα κρατικά δάνεια.
Λύση για την βιωσιμότητα του χρέους χωρίς haircut θα αποτελέσει παγίδα ασφυξίας για την οικονομία της Ελλάδος για τα επόμενα χρόνια και τις επόμενες 10ετίες.
Η Ελλάδα δεν θα ανακάμψει ποτέ.
Το haircut θα προκαλέσει πολιτική αναταραχή στην Ευρώπη ενώ η Ελλάδα θα υποβαθμιστεί σε default εκ νέου, ωστόσο η επανεκκίνηση της οικονομίας θα είναι ουσιαστικότερη.
Η τρέχουσα κατάσταση οδηγεί σε αδιέξοδο…παρά τα λογιστικά τρικ της ανάκαμψης της οικονομίας….

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης