Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

BofA: Η μαύρη τρύπα είναι 28 δισ στην Ελλάδα - Sitka Pacific: Grexit θα προκαλέσει σοκ πολλαπλάσιο της Lehman

BofA: Η μαύρη τρύπα είναι 28 δισ στην Ελλάδα - Sitka Pacific: Grexit θα προκαλέσει σοκ πολλαπλάσιο της Lehman
Στην Ελλάδα ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσουν τις εκλογές αλλά το πρόβλημα είναι τι θα συμβεί αν Ισπανία, Ιταλία θέσουν θέμα διαγραφής του χρέους;
Αν υπάρξει Grexit δηλαδή αποχώρηση της Ελλάδος από το ευρώ θα είναι χειρότερη εξέλιξη από την χρεοκοπία της Lehman Brothers ή η κατάσταση θα είναι πιο διαχειρίσιμη διερωτάται η  Sitka Pacific Capital Management εταιρία επενδύσεων κεφαλαίου; 
Τις τελευταίες ημέρες αναφέρονται πλήθος μέσων ενημέρωσης και αναλυτών πάλι στην Ελλάδα και στο κατά πόσο μια έξοδος της Ελλάδος από το ευρώ θα είναι ή όχι καταστροφή.
Ο οικονομικός ιστορικός Barry Eichengreen, υποστηρίζει ότι αν η Ελλάδα αποχωρήσει από το ευρώ οι επιπτώσεις θα είναι πολλαπλάσιες της Lehman Brothers.
Μια απόφαση από την ελληνική κυβέρνηση να αποχωρήσει από την ευρωζώνη θα προκαλέσει καταστροφικό σοκ στις χρηματοπιστωτικές αγορές, ακόμη χειρότερο από την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008.
Ένα σενάριο εξόδου της Ελλάδος από το ευρώ θα προκαλέσει σοκ στις  ελληνικές τράπεζες και το ελληνικό χρηματιστήριο ενώ η ελληνική κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να επιβάλλει αυστηρούς ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων, είπε, ένας ιστορικός της οικονομίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Berkeley.    
Η κρίση από μια έξοδο της Ελλάδος από το ευρώ θα διαχυθεί και σε άλλες χώρες, καθώς οι επενδυτές θα αναζητούν....την επόμενη χώρα - στόχο που θα αποχωρήσει από το ευρώ.
Μια έξοδος της Ελλάδος από το ευρώ βραχυπρόθεσμα, θα αντιστοιχούσε σε μια Lehman Brothers στο τετράγωνο προειδοποίησε ο Eichengreen.
Ο  Martin Feldstein καθηγητής Οικονομικών στο Harvard University ανέφερε ότι όλες οι προσπάθειες για να επιστρέψει η Ευρώπη στην υγιή ανάπτυξη έχουν αποτύχει.
Νομίζω ότι μπορεί να μην υπάρχει τρόπος για να τελειώσει η κρίση του ευρώ δήλωσε ο Feldstein.
Οι επιλογές που συζητούνται για την αναχαίτιση της κρίσης, συμπεριλαμβανομένης της έναρξης της πλήρους κλίμακας ποσοτική χαλάρωση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ίσως να μην αποδειχθεί επιτυχής δήλωσε ο Feldstein.
Ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλιστεί η επιβίωση του ευρώ θα ήταν για κάθε μεμονωμένο κράτος μέλος της ευρωζώνης να θεσπιστούν ειδικές και ξεχωριστές φορολογικές πολιτικές για να τονωθεί η ζήτηση, συμπεριλαμβανομένης και της μείωσης  του φόρου προστιθέμενης αξίας για τα επόμενα πέντε χρόνια για να αυξηθεί η κατανάλωση ανέφερε ο Feldstein.
Ταυτόχρονα προέβλεψε ότι  οι ευρωπαίοι πολιτικοί στο τέλος θα κάνουν τους συμβιβασμούς που απαιτούνται για να κρατήσουν την Ελλάδα στην νομισματική ένωση.
Ενωμένη η Ευρώπη είναι μια δύσκολη περίπτωση, διαιρεμένη η Ευρώπη θα είναι ακόμη πιο δύσκολη, χαοτική.
Και ενώ όσοι προειδοποιούν ότι θα ήταν καταστροφή μια έξοδος της Ελλάδος από το ευρώ η Γερμανία πιστεύει ότι η Ευρωζώνη θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ένα Grexit.
Με βάση το Der Spiegel ο κίνδυνος μετάδοσης μιας κρίσης – αν αποχωρούσε η Ελλάδα από το ευρώ - είναι περιορισμένος  επειδή η Πορτογαλία και η Ιρλανδία έχουν βελτιώσει τις οικονομίες τους  
Επιπλέον, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), που είναι το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης, είναι ποιο «αποτελεσματικός» μηχανισμός διάσωσης.
Επίσης οι μεγάλες τράπεζες μπορούν να προστατεύονται από την τραπεζική ένωση.
Σύμφωνα με την έκθεση, η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι σχεδόν αναπόφευκτη, αν το αριστερό κόμμα της αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα κερδίσει τις εκλογές στις 25 Ιανουαρίου.
Οι αναλυτές της Bank of America Merill Lynch, αναφέρουν ότι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα κληθεί να αντιμετωπίσει μια μαύρη τρύπα τουλάχιστον 28 δισ ευρώ τα δύο πρώτα χρόνια της διακυβέρνησης,  προειδοποιεί ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος.
Το ερώτημα όμως είναι το εξής η Ελλάδα έχει 28 δισεκ.  μαύρη τρύπα όπως υποστηρίζει η Bank of America ή πλεόνασμα όπως αναφέρει η ελληνική κυβέρνηση;
Και οι δύο εκτιμήσεις μπορούν τεχνικά να είναι αληθινές.
Η μαύρη τρύπα των 28 δισεκ. προσμετράει τόκους επί του χρέους συμπεριλαμβανομένου και του πακέτου διάσωσης των  245 δισεκ.
Το πρωτογενές πλεόνασμα αγνοεί τους τόκους για το χρέος.
Αν η Τρόικα παγώσει την Ελλάδα, τότε η χρεοκοπία είναι μονόδρομος.
Ακόμη και αν το επιτόκιο για το πακέτο διάσωσης ήταν 0%, με πλεόνασμα 3 δισεκ. κάθε χρόνο, η Ελλάδα θα χρειαστεί 81 χρόνια για να ξεπληρώσει το χρέος της!
Δεν υπάρχει ρεαλιστικός τρόπος η Ελλάδα να μπορέσει  ποτέ να πληρώσει τα 245 δισεκατομμύρια.
Τελικώς μια έξοδος της Ελλάδος από το ευρώ θα ήταν χειρότερη από την Lehman ή όχι;
Στην πραγματικότητα, δεν έχει σημασία τι θα συμβεί με την Ελλάδα, το σύνολο της ευρωζώνης είναι ασταθής.
Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία ζητούν ή θα ζητήσουν ρυθμίσεις για την αποπληρωμή του χρέους.
Αργά ή γρήγορα, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, ή ενδεχομένως, ακόμη και η Γαλλία θα μπορούσαν να βγουν από την Ευρωζώνη.
Η άποψη ότι αν η Ελλάδα αποχωρήσει από το ευρώ η επίδραση θα είναι μικρή είναι εντελώς ανόητη.
Το πρόβλημα του χρέους της ευρωζώνης πρόκειται να εκραγεί….σύντομα.
Η Ελλάδα δεν θα προκαλέσει καταστροφή, αλλά ο χειρισμός της ΕΕ και της ΕΚΤ σε ένα σενάριο  εξόδου Ελλάδα είναι πολύ πιθανό να φέρει την καταστροφή στην ευρωζώνη.
Η Ευρώπη αλλάζει.
 Στην Ελλάδα: Αλέξης Τσίπρας - ΣΥΡΙΖΑ (Ριζοσπαστικής Αριστεράς)
 Στην Γαλλία: Marine Le Pen - Εθνικού Μετώπου (Ριζοσπαστική Δεξιά)
Στην Ιταλία: Beppe Grillo -  Πέντε Αστέρων Κίνημα (Ριζοσπαστικής Αριστεράς)
Στην Ισπανία: Pablo Iglesias Turrión - Podemos (Ριζοσπαστικής Αριστεράς)
Στην Ελλάδα ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσουν τις εκλογές αλλά το πρόβλημα είναι τι θα συμβεί αν Ισπανία, Ιταλία θέσουν θέμα διαγραφής του χρέους;

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης