Τραπεζικά νέα

Ψύχραιμη η αντίδραση των καταθετών - Παρά την κινδυνολογία δεν καταγράφονται εκροές

Ψύχραιμη η αντίδραση των καταθετών - Παρά την κινδυνολογία δεν καταγράφονται εκροές
Παρά την καταστροφολογία....οι καταθέτες κινούνται ψύχραιμα...
(upd)Παρά την μεγάλη κλίμακας πολιτική κρίση στην Ελλάδα και το ορατό ενδεχόμενο η χώρα να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές και παρά τις απαράδεκτες φήμες για την τύχη της Ελλάδος και των τραπεζών, οι καταθέτες έχουν αψηφήσει την κινδυνολογία και συμπεριφέρονται πολύ ψύχραιμα.
Με βάση τα στοιχεία από τις 4 συστημικές τράπεζες η συμπεριφορά των καταθετών, τις τελευταίες ημέρες θεωρείται φυσιολογική.
Αν και τις ημέρες 9 και 11 Δεκεμβρίου σημειώθηκαν κραχ στο χρηματιστήριο, υπήρξε μια κινητικότητα στις καταθέσεις, όχι πανικός και όχι ουσιαστικές εκροές.
Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι καταθέσεις έχουν μειωθεί το τελευταίο διάστημα κοντά στην ζώνη των 163 δισεκ. ευρώ, αλλά η μείωση αυτή εντάσσεται σε γενικότερους λόγους....όχι στην κινδυνολογία. 
Οι καταθέσεις στην Ελλάδα βρίσκονται στα 163-163,4 δισεκ. και παραμένουν σχετικά στάσιμες τους τελευταίους 24 μήνες από τον Ιανουάριο του 2013 που ήταν στα 160-161 δισεκ. ευρώ.
Με βάση την εξέλιξη των καταθέσεων μετά το ιστορικό τους υψηλό τον Ιανουάριο του 2010 στα 237,5 δισεκ. ευρώ χάθηκαν 72-73 δισεκ. που είναι αδύνατο να αναπληρωθούν τουλάχιστον τα επόμενα χρόνια.
Οι έλληνες τραπεζίτες, εστιάζονται στην ψυχραιμία των καταθετών τονίζοντας ότι πλέον οι πολίτες έχουν ωριμάσει και έχουν μεγαλύτερη κρίση.
Γνωρίζουν ότι οι καταθέσεις είναι εξασφαλισμένες, όπως γνωρίζουν ότι την άμεση εποπτεία των συστημικών τραπεζών την έχει πλέον η ΕΚΤ και δεν θα αφήσει κάτω από οποιαδήποτε ακραίο σενάριο…να μείνουν χωρίς ρευστότητα οι ελληνικές τράπεζες.
Αν ανατρέξουμε στο παρελθόν και στις σκοτεινές περιόδους τρομολαγνείας και καταστροφολογίας είναι γεγονός ότι ο αντίκυτπος στις καταθέσεις ήταν τεράστιος.
Είχαν υπάρξει κάποιες ημέρες, όπου το τραπεζικό σύστημα κρεμόταν σε μια κλωστή στην κυριολεξία.
Ένα λάθος θα μπορούσε να τινάξει το σύστημα στον αέρα.
Σε σχέση με το παρελθόν το τραπεζικό σύστημα και οι πολίτες απέκτησαν μεγαλύτερη ωριμότητα και μεγαλύτερη σοβαρότητα, σε αντίθεση με μερίδα ελλήνων πολιτικών που δείχνουν να επαναλαμβάνουν τα ίδια επιπόλαια λάθη.
Δύο κόμματα που διαγκωνίζονται για την εξουσία μπορούν να χρησιμοποιούν οποιαδήποτε πολιτική επιχειρηματολογία, αλλά σε καμία περίπτωση δεν νομιμοποιούνται να προκαλούν τον φόβο στους καταθέτες.
Όσοι πολιτικοί ακολουθήσουν τον ολισθηρό δρόμο της διασποράς ψευδών ειδήσεων και καλλιεργήσουν κλίμα φόβου θα πρέπει αμέσως να απομονωθούν ως επικίνδυνοι.
Μακριά από τις τράπεζες τα πολιτικά παίγνια.
Μακριά από τους καταθέτες τα πολιτικά παίγνια.

Υποσημείωση

Οι καταθέτες από σήμερα έως και τα τέλη Μαρτίου πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση.
Να εμπιστεύονται τις τράπεζες είναι 100% φερέγγυες και ασφαλείς, να ξέρουν ότι η ΕΚΤ θα στηρίξει τις ελληνικές τράπεζες και κυρίως να γνωρίζουν ότι και να συμβεί - αν συμβεί - οι καταθέσεις είναι 100% εξασφαλισμένες.
H ψυχραιμία είναι ο καλύτερος σύμμαχος, μην παρασύρεστε από ανόητους....

(Πρώτη ενημέρωση: Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014, ώρα 00:05)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης