Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Συνολικά 169 θα ψηφίσουν για ΠτΔ – Η Ελλάδα οδηγείται σε εκλογές 1 Φεβρουαρίου – Να αποτραπεί η κινδυνολογία στις τράπεζες

Συνολικά 169  θα ψηφίσουν για ΠτΔ – Η Ελλάδα οδηγείται σε εκλογές 1 Φεβρουαρίου – Να αποτραπεί η κινδυνολογία στις τράπεζες
Η επιλογή Δήμα είναι κομματική και δεν έχει στόχο του 180....αλλά την συσπείρωση της κεντροδεξιάς ενόψει εκλογών
Συνολικά 169 με 170 βουλευτές φαίνεται ότι τάσσονται υπέρ της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, εξέλιξη που προφανώς οδηγεί την Ελλάδα σε πρόωρες εκλογές 1 Φεβρουαρίου του 2015.
Με βάση σοβαρότατες πηγές, η επιλογή για Πρόεδρο της Δημοκρατίας του Σταύρου Δήμα προερχόμενου από την ΝΔ….δεν έχει στόχο τους 180 βουλευτές αλλά την συσπείρωση της κεντροδεξιάς ενόψει των εκλογών που έρχονται.
Ο έλληνας πρωθυπουργός θα μπορούσε να επιλέξει ένα πρόσωπο από την Κεντροαριστερά με στόχο να δελεάσει την ΔΗΜΑΡ ή άλλους ανεξάρτητους προερχόμενους από την κεντροαριστερά.
Η δεξιά επιλογή για πρόεδρο της Δημοκρατίας έχει ως στόχο τις εκλογές και όχι την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα βουλή.
Συν τοις άλλοις θα πρέπει να αξιολογηθεί με προσοχή ότι οι επενδυτές του ελληνικού χρηματιστηρίου ακριβώς σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν.
Δεν είναι τυχαίο ότι πριν την ανακοίνωση ότι η κυβέρνηση προτείνει τον Σταύρο Δήμα το ελληνικό χρηματιστήριο υποχωρούσε -7% και μετά την ανακοίνωση του Δήμα…έφθασε να υποχωρήσει έως -13%.
Η αγορά λοιπόν προεξοφλεί εκλογές την 1 Φεβρουαρίου του 2015.
Με βάση σοβαρές ενδείξεις στο βέλτιστο σενάριο θα συγκεντρωθούν 169 ή 170 βουλευτές από ελάχιστο όριο 180 όπερ σημαίνει ότι η βουλή θα διαλυθεί και η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε εκλογές.
Ωστόσο υπάρχουν ορισμένοι που θεωρούν ότι ίσως ούτε και τους 169 μπορεί να συγκεντρώσει η υποψηφιότητα Δήμα και ανησυχούν, μήπως χρησιμοποιηθεί ακραία κινδυνολογία κατάρρευσης της οικονομίας, των τραπεζών και των καταθέσεων με στόχο να πανικοβληθούν οι βουλευτές και ψηφίσουν για πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Βουλευτές που μίλησαν στο bankingnews.gr αναφέρουν ότι στην πρώτη διαδικασία εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας που απαιτούνται 200 ψήφοι στις 17 Δεκεμβρίου, μπορεί να μην εκδηλωθούν όλοι όσοι θα ψηφίσουν για πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Στην δεύτερη ψηφοφορία στις 23 Δεκεμβρίου επίσης να κρατήσουν τα χαρτιά τους.
Στην τελευταία ψηφοφορία στις 29 Δεκεμβρίου αν δουν ότι δεν συγκεντρώνονται οι 180 βουλευτές, τότε να μην ψηφίσουν και τελικώς και ο στόχος των 169 βουλευτών να αποδειχθεί αισιόδοξο σενάριο.
Στον αντίποδα αν μέχρι τότε έχουν σημειωθεί ιστορικά γεγονότα και υπό καθεστώς πανικού βρίσκονται οι 180 τότε η μάχη που θα δοθεί σίγουρα θα είναι τεράστια.
Ωστόσο το βασικό σενάριο...θέλει εκλογές την 1η Φεβρουαρίου του 2015.

Μην παγιδεύσουν τις τράπεζες στα πολιτικά παίγνια

Η κατάρρευση του χρηματιστηρίου με το ασύλληπτο  -12,78% σε μια συνεδρίαση στις 9 Δεκεμβρίου του 2014 και οι ανησυχίες για την ρευστότητα των τραπεζών και των επικίνδυνων φημών, κυρίως διασποράς ψευδών ειδήσεων που μπορεί να λάβουν χώρα το επόμενο διάστημα με επίκεντρο τις τράπεζες….απαιτούν από το πολιτικό σύστημα τεράστιας προσοχή.
Όσοι πολιτικοί χτίσουν πάνω στην κινδυνολογία, την καταστροφή, στο χάος θα πρέπει να τιμωρηθούν από την κοινωνία.
Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι το τραπεζικό σύστημα θα αποτελέσει βορά ακραίας κινδυνολογίας.
Οι τράπεζες, διαθέτουν κεφαλαιακή επάρκεια ενώ έχουν δανειστεί 44 δισεκ. από την ΕΚΤ καταβάλλοντας 100-105 δισεκ. collaterals.
Ήδη ο τραπεζικός κλάδος έχει στοχοποιηθεί επικίνδυνα, ωστόσο ότι και να συμβεί ακόμη και σοβαρό πολιτικό ατύχημα οι 4 ελληνικές συστημικές τράπεζες βρίσκονται υπό την άμεση εποπτεία της ΕΚΤ η οποία αν χρειαστεί μέσω της ΤτΕ θα ενεργοποιήσει το ELA την έκτακτη παροχής ρευστότητας.
Οι καταθέσεις είναι ασφαλείς ενώ η ΕΚΤ θα συνεχίσει να τροφοδοτεί με ρευστότητα τις ελληνικές τράπεζες.
Παρά τις επικίνδυνες διαρροές ότι μπορεί σε ένα ακραίο πολιτικό σενάριο η ΕΚΤ να οδηγήσει σε αδιέξοδο τις ελληνικές τράπεζες….το βέβαιο είναι ότι η ΕΚΤ θα διασφαλίσει την συστημική ευστάθεια και την σταθερότητα των τραπεζών.
Με διασφαλισμένες καταθέσεις και διασφαλισμένη ροή ρευστότητας οι πολίτες δεν πρέπει να ανησυχούν.
Ωστόσο προειδοποιούμε ως μέσο ενημέρωσης που έχει ως βασική φιλοσοφία την ύπαρξη ενός υγιούς τραπεζικού συστήματος, ότι οι πολιτικοί δεν θα πρέπει να σπείρουν τον πανικό ότι και αν συμβεί καθώς σε μια τέτοια περίπτωση….θα είναι υπεύθυνοι για το χάος που μπορεί να δημιουργηθεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης