Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Παρατείνεται 6 μήνες το μνημόνιο ακόμη και με ECCL – Ο Σαμαράς αν αποτύχει για τους 180 θα φορτώσει το πρόβλημα στον ΣΥΡΙΖΑ

Παρατείνεται 6 μήνες το μνημόνιο ακόμη και με ECCL – Ο Σαμαράς αν αποτύχει για τους 180 θα φορτώσει το πρόβλημα στον ΣΥΡΙΖΑ
Η παράταση του μνημονίου φαινομενικά είναι επιζήμια για την κυβέρνηση...αλλά θα λειτουργήσει...ως το μεγάλο δίλημμα
Το τελευταίο της χαρτί φαίνεται ότι παίζει η κυβέρνηση Σαμαρά με την παράταση του μνημονίου το οποίο ουσιαστικά παρατείνεται όχι για ένα μήνα αλλά για 6 μήνες έως τα τέλη Ιουνίου του 2015.
Μέχρι τώρα οι 180 βουλευτές δεν έχουν βρεθεί, παρά τις διαρροές ότι έχουν βρεθεί 183 βουλευτές, η πραγματικότητα είναι ότι ακόμη η προσπάθεια της κυβέρνησης έχει κολλήσει στους 173 με 174 βουλευτές περιλαμβανομένων και των δύο ανεξάρτητων πλέον βουλευτών της Χρυσής Αυγής που δεν έχουν γνωστοποιήσει τις προθέσεις τους αλλά και εύλογων διαρροών από ΑΝΕΛ και ΔΗΜΑΡ.  
Αν αποτιμηθούν οι έσχατες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδος με την Τρόικα με στατικά κριτήρια εξάγεται το συμπέρασμα ότι πρόκειται για ένα μεγάλο φιάσκο της ελληνική κυβέρνησης.
Η προσπάθεια εξόδου από το μνημόνιο έχει αποτύχει από όλες τις πλευρές, η παράταση αποτελεί το βασικό σενάριο και το εναλλακτικό η ECCL γραμμή δηλαδή η νέα πιστωτική γραμμή αποτελεί επίσης μνημόνιο.
Με στατικά κριτήρια η κυβέρνηση απέτυχε να βγει από το μνημόνιο άρα οι αναποφάσιστοι ανεξάρτητοι βουλευτές…δεν έχουν κανένα λόγο να εμπιστευτούν μια ανακόλουθη και αναξιόπιστη κυβέρνηση.
Η παράταση του μνημονίου όμως αν αποτιμηθεί με δυναμικά κριτήρια…μάλλον ευνοεί την κυβέρνηση Σαμαρά.
Η παράταση του μνημονίου ήταν αναγκαίο κακό άπαξ και δεν μπορούσε να υπάρξει συμφωνία άμεσα για την νέα πιστωτική γραμμή ECCL που επίσης είναι μνημόνιο θα επικαλεστεί η κυβέρνηση για να δικαιολογήσει…τις μελλοντικές εξελίξεις.
Η παράταση του μνημονίου, απομακρύνει τον κίνδυνο να βρεθεί έκθετη η Ελλάδα, μηδενίζει τις πιθανότητες να καταπέσουν τα collaterals των ελληνικών τραπεζών και ουσιαστικά δίνεται η δυνατότητα και γενικώς θέτει υπό την προστασία του μνημονίου την οικονομία σε μια πολύ ευαίσθητη πολιτική περίοδο.
Το ερώτημα που τίθεται είναι συμφέρει την κυβέρνηση να κλείσει η συμφωνία με την Τρόικα;
Αυτό που όλοι γνωρίζουμε είναι ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να αντικαταστήσει το μνημόνιο με την νέα πιστωτική γραμμή την ECCL που αποτελεί νέο καμουφλαρισμένο μνημόνιο και με σενάριο αυτό να διεκδικήσει την εκλογή προέδρου της δημοκρατίας, ώστε η κυβέρνηση να συνεχίσει το έργο της.
(Όπως έχει γίνει αντιληπτό δεν μιλάμε για εκλογή προέδρου της δημοκρατίας αλλά για ψήφο συνέχισης της κυβερνητικής πολιτικής ή εκλογές).
Ωστόσο υπάρχει και μια άλλη ερμηνεία που χρήζει πολύ μεγάλης προσοχής.
Ο ΣΥΡΙΖΑ αποκάλυψε ότι θα ήθελε η κυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να κλείσει το θέμα του χρηματοδοτικού κενού είτε με παράταση του μνημονίου, είτε με νέα πιστωτική γραμμή ECCL δηλαδή νέο μνημόνιο….ώστε να επικεντρωθεί στο μεγάλο στόχο όταν γίνει κυβέρνηση, στην αναδιάρθρωση του χρέους.
Αν αυτό είναι αληθές – που φαίνεται ότι είναι – η κυβέρνηση άπαξ και δεν έχει διασφαλίσει τους 180 βουλευτές γιατί να επιδιώκει να κλείσει το θέμα του δημοσιονομικού και χρηματοδοτικού κενού για το 2015 και να μην το…φορτώσει στην νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ….ώστε να αποτύχει;
Η εκδοχή αυτή θα πρέπει να αξιολογηθεί με προσοχή.
Προφανώς και ο Σαμαράς θα θέσει το δίλημμα στους βουλευτές, νέα πιστωτική γραμμή ECCL ή εκλογές και χάος;
Το βέβαιο πάντως είναι ότι στις 12 Φεβρουαρίου το αργότερο ξεκινούν οι διαδικασίες εκλογής προέδρου της δημοκρατίας άπαξ και η θητεία του σημερινού προέδρου της δημοκρατίας ολοκληρώνεται στις 12 Μαρτίου του 2015.  
Άρα ουσιαστικά έχουν απομείνει 2 μήνες πριν την έναρξη της διαδικασίας εκλογής και….ακόμη 180 βουλευτές δεν υπάρχουν.
Το συμπέρασμα είναι ή περνάει το δίλημμα που θα θέσει ο Σαμαράς ή ο Σαμαράς φορτώνει το πρόβλημα για το νέο μνημόνιο στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που θα προκύψει από τις εκλογές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης