Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Γιατί Capital και Paulson ενδιαφέρονται για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα; – Έχουν επενδύσει το 1% των κεφαλαίων τους

Γιατί Capital και Paulson ενδιαφέρονται για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα; – Έχουν επενδύσει το 1% των κεφαλαίων τους
Τα hedge funds Capital και Paulson ελέγχουν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα καθώς διατηρούν πολύ σημαντικά ποσοστά σε Alpha, Eurobank και Πειραιώς.
Τα διεθνούς φήμης hedge funds Capital και Paulson ελέγχουν κομβικής σημασίας ποσοστά στις 3 από τις 4 μεγάλες ελληνικές τράπεζες και έτσι εξηγείται γιατί τόσο ο Paulson όσο και το Capital Group ενδιαφέρονται τόσο πολύ για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.
Τα hedge funds Capital και Paulson ελέγχουν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα καθώς διατηρούν πολύ σημαντικά ποσοστά σε Alpha, Eurobank και Πειραιώς.
Τα εύλογα συμφέροντα τους, αποδεικνύουν και γιατί ενδιαφέρονται τόσο πολύ για την Ελλάδα, παρ΄ ότι έχουν επενδύσει πολύ μικρό μέρος των κεφαλαίων τους περίπου το 1% είναι εύλογο να διασφαλίσουν ότι δεν θα ζημιωθούν καθώς ήδη εγγράφουν λογιστικές ζημίες.
Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι τα συνολικά στοιχεία ενεργητικού της Capital φθάνουν τα 1,1 τρισεκ δολάρια και στην Ελλάδα έχει επενδύσει 700 εκατ ευρώ.
Τι ποσοστά κατέχουν στις μεγάλες ελληνικές τράπεζες;
Στην Alpha bank υπάρχουν 1268 μέτοχοι που κατέχουν συνολικά 4,29 δισεκ. μετοχές χωρίς προφανώς την συμμετοχή του ΤΧΣ.
Είναι ενδεικτικό ότι 332 μέτοχοι ελέγχουν 923 εκατ warrants επιβεβαιώνοντας την πολύ μεγάλη συγκέντρωση…των warrants σε λίγους μετόχους.
Προφανώς σε αυτούς περιλαμβάνεται και η οικογένεια Κωστόπουλου.
Στην Alpha bank συναντάμε το Paulson με 208,37 εκατ μετοχές δηλαδή το 1,6% της τράπεζας.
Ισχυρή θέση και με ρόλο μάλιστα στο διοικητικό συμβούλιο διαθέτει και το Qatar με ποσοστό 3,55% περίπου.
Άρα ο Paulson έχει στρατηγικά συμφέροντα στην Alpha bank.
Το fund Paulson το συναντάμε και στην Πειραιώς που κατέχει 132 εκατ μετοχές ή το 2,2% του μετοχικού κεφαλαίου περιλαμβανομένου και του ποσοστού του ΤΧΣ που διαμορφώνεται στο 67%.
Άκρως ενδιαφέρουσα είναι η στρατηγική και του Capital group.
Συμμετείχε στην αύξηση κεφαλαίου των 2,86 δισεκ. της Eurobank επενδύοντας 556 εκατ και κατέχει 1,79 δισεκ. μετοχές.
Τα 1,79 δισεκ. μετοχές αντιστοιχούν στο 12% του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank και είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της τράπεζας.
Ακολουθεί το Fairfax που ελέγχει 1,28 δισεκ. μετοχές ελέγχει το 8,7% της Eurobank και με μικρότερα ποσοστά εμφανίζονται το Mackenzie, Fidelity, Brookfield και το WLB Ross.
Το Capital είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος στην Eurobank αλλά ταυτόχρονα είναι κατέχει και 215,95 εκατ μετοχές της τράπεζας Πειραιώς που αντιστοιχεί σε πάνω από 3% της τράπεζας.
Είναι προφανές ότι το Capital και το Paulson είναι οι δύο ισχυρότεροι ξένοι επενδυτές – hedge funds – στην Ελλάδα.
Υπενθυμίζεται ότι κατέχει και το 10% της ΕΥΔΑΠ το Paulson.
Στην Εθνική οι ξένοι κατέχουν το 35,5% του μετοχικού κεφαλαίου και μόνο 2 επενδυτές εμφανίζονται με ποσοστά πάνω από 1,2%.
Ως υπενθύμιση αναφέρεται ότι το ποσοστό της Εκκλησίας της Ελλάδος έχει υποχωρήσει στο 0,15% στην Εθνική τράπεζα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης