Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Νέα εποχή για την Τρ. Κύπρου - Εγκρίθηκε η νέα διοίκηση - Πρόεδρος θα αναλάβει ο Ackermann - Επεισοδιακή η Γ.Σ.

tags :
Νέα εποχή για την Τρ. Κύπρου - Εγκρίθηκε η νέα διοίκηση - Πρόεδρος θα αναλάβει ο Ackermann - Επεισοδιακή η Γ.Σ.
Εισβολή των διαμαρτυρόμενων στην αίθουσα της γενικής συνέλευσης της Τράπεζας Κύπρου
(upd2)Με συντριπτική πλειοψηφία 99% εκλέχθηκε το νέο διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου, επικυρώνοντας τη λίστα 10 συμβούλων που πρότεινε ο μεγαλομέτοχος Wilbur Ross.
Οι υφιστάμενοι σύμβουλοι που εξελέγησαν είναι ο CEO John Hourican, ο νυν αντιπρόεδρος Vladimir Strzhalkovskiy, ο Ιωάννης Ζωγραφάκης και ο Μάριος Καλοχωρίτης, όπως μεταδίδουν τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης. 
Οι νέοι σύμβουλοι είναι o Josef Ackermann, o Arne Berggren, o Maksim Goldman, o Wilbur Ross, o Χριστόδουλος Πατσαλίδης και o Μιχάλης Σπανός.
Το νέο Δ.Σ. συνέρχεται για να καταρτιστεί σε σώμα και την προεδρία του σώματος αναμένεται να αναλάβει ο κ. J. Ackermann.
Αντιπρόεδροι αναμένεται να είναι ο κ. Ross και ο κ. Strzhalkovskiy.
Η σχετική ανακοίνωση θα εκδοθεί αργότερα το απόγευμα. 

Hourican: Νέα σελίδα για την Τράπεζα Κύπρου

Ο διευθύνων σύμβουλος Johh Hourican, δήλωσε ότι η τράπεζα θα συνεχίσει την προσπάθειά της για την αντιμετώπιηση του υψηλού ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων. 
O Ηourican έκανε λόγο για ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της τράπεζας και υποσχέθηκε «ουσιαστικές αποδόσεις» στους μετόχους της Τράπεζας.
Η Τράπεζα Κύπρου θέλει να συμβάλει στην αναγέννηση της κυπριακής οικονομίας, τόνισε ο CEO της τράπεζας, ο οποίος αναγκάστηκε σε ένα σημείο να διακόψει την ομιλία του λόγω των αποδοκιμασιών που προκάλεσαν κάτοχοι αξιογράφων και καταθέτες της Λαϊκής, όπως μεταδίδουν τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης.
Ο Hourican έκανε λόγο για πρόοδο από τον Δεκέμβριο του 2013, λόγω της ενίσχυσης της στρατηγικής της τράπεζας.
Είπε ότι η τράπεζα προχώρησε σε πώληση σημαντικών επιχειρήσεων και της έκθεσης στην Ουκρανία, Ρουμανία, Σερβία και Ηνωμένο Βασίλειο.
Ανέφερε ότι θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα απομόχλευσης στο εξωτερικό για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων και ρευστότητας με στόχο την εξυπηρέτηση των εργασιών στην Κύπρο.
Είπε επίσης ότι η τράπεζα θα συνεχίσει τη σταθεροποίηση της χρηματοδότησής της ενώ θα εντείνει τις προσπάθειες για αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων.
Σημείωσε ότι παρά το μη αποδεχτό επίπεδο των NPLs, υπάρχει μία σταθεροποίηση.
Πρόσθεσε ότι η τράπεζα είναι σε ισχυρότερη θέση για να αντιμετωπίσει έναν κόσμο χωρίς ελέγχους στη διακίνηση κεφαλαίων.
«Οι μακροπρόθεσμες προοπτικές μας είναι λαμπρές. Είμαστε βέβαιοι για τις προοπτικές του συγκροτήματος και της δυνατότητάς μας να παραδώσουμε ουσιαστικές αποδόσεις στους μετόχους μας», τόνισε.
Ο John Hourican παραδέχτηκε ότι υπάρχουν πολλά να γίνουν ακόμη για να ανακτηθεί η χαμένη εμπιστοσύνη. Σημείωσε ότι οι κινήσεις που έγιναν το 2014 αλλά και η ενίσχυση των κεφαλαίων της τράπεζας παρέχουν στους πελάτες και μετόχους απόδειξη ότι η τράπεζα έχει γυρίσει για σημαντική σελίδα για να ξεκινήσει ένα νέο και προοδευτικό κεφάλαιο.

Ένταση και επεισόδια
Η γ.σ. της τράπεζας, η οποία καλείται να εγκρίνει σήμερα το νέο διοικητικό σχήμα, είναι επεισοδιακή.  
Η διοίκηση διέκοψε προσωρινά τις εργασίες της γενικής συνέλευσης, καθώς σημειώθηκε μεγάλη ένταση και βίαια επεισόδια από κατόχους αξιογράφων και καταθετών της Λαϊκής.
Κάποιοι από τους διαμαρτυρόμενους, που αριθμούν συνολικά γύρω στους 200, εισήλθαν στην αίθουσα της συνέλευσης από παράθυρα, έσπασαν γλάστρες και φώναζαν κατά των αποφάσεων που λήφθηκαν σε βάρος τους, όπως μεταδίδει το κυπριακό Stockwatch.
Οι διαμαρτυρόμενοι φώναζαν «κλέφτες», «μας πήρατε τα λεφτά από την τζέπη», «μας ξεγελάσατε» και ζητούν την απόδοση δικαιοσύνης.
Η αστυνομία προσπάθησε να τους ηρεμήσει και διαβουλεύθηκε μαζί τους σε διπλανή αίθουσα του ισογείου της Τράπεζας, προσπαθώντας να τους πείσει να εγκαταλείψουν ειρηνικά τον χώρο.
Οι εργασίες της συνέλευσης επανάρχισαν στις 9:52πμ, μετά από 20λεπτη διακοπή, με την ανάγνωση των ψηφισμάτων.
Κατά την άφιξη του υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη στη συνέλευση, προκλήθηκε μικροεπεισόδιο, όταν ο υπουργός κλήθηκε με έντονο ύφος από τους διαμαρτυρόμενους να παρέμβει στις ανακριτικές αρχές για να λογοδοτήσουν όσοι ευθύνονται για τις απομειώσεις των αξιογράφων και καταθέσεων τους.
Ο υπουργός οικονομικών και ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΣΥ, Πρόδρομος Προδρόμου, φυγαδεύτηκαν από το κτίριο.





Καθηκόντα προέδρου αναλαμβάνει ο Ackermann
Όπως μετέδιδε νωρίτερα το www.bankingnews.gr, καθήκοντα προέδρου στην Τράπεζα Κύπρου αναλαμβάνει σήμερα ο ελβετός τραπεζίτης Josef Ackermann.




Η γενική συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας Κύπρου, βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 9 το πρωί και αναμένεται να εγκρίνει τη νέα διοικητική ομάδα του πιστωτικού ιδρύματος.
Σύμφωνα με ειδικό ψήφισμα που τροποποιεί το καταστατικό της Τράπεζας Κύπρου και θα τεθεί προς ψήφιση στη γενική συνέλευση, ο αριθμός των συμβούλων δεν θα είναι μικρότερος από επτά και μεγαλύτερος από 13.
Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ο διευθύνοντας σύμβουλος της τράπεζας John Hourican, είχε χαρακτηρίσει την εκλογή του νέου ΔΣ ως το «νέο κεφάλαιο» για την τράπεζα, προσθέτοντας πως οι νέοι Διοικητικοί Σύμβουλοι με τα «παγκοσμίου κλάσης» μέλη θα ενισχύσουν περαιτέρω την εμπιστοσύνη στην τράπεζα.
Με βάση τη νέα μετοχική δομή της τράπεζας, όπως αυτή προέκυψε μετά την έκδοση κεφαλαίου, δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η εκλογή των δέκα υποψηφίων που πρότεινε ο συνδυασμός του W. Ross.
Οι υφιστάμενοι σύμβουλοι είναι ο CEO John Hourican, ο νυν αντιπρόεδρος Vladimir Strzhalkovskiy, ο Ιωάννης Ζωγραφάκης, και ο Μάριος Καλοχωρίτης.
Οι νέοι σύμβουλοι είναι Josef Ackermann, o Arne Berggren, o Maksim Goldman, o Wilbur Ross, o Χριστόδουλος Πατσαλίδης και o Μιχάλης Σπανός.
Ο κ. Ross υπολογίζεται ότι ελέγχει έμμεσα περίπου το 19% του μετοχικού κεφαλαίου.
Η Renova έχει συμμετοχή 5,5% και η EBRD κοντά στο 5%. Χθες ανακοινώθηκαν τα πληρεξούσια της Renova.
Ο Ζαχαρίας Παλέξας είναι ο ενδέκατος σύμβουλος που θα διεκδικήσει εκλογή και προτάθηκε από το Σύνδεσμο Καταθετών Λαϊκής.
Δύο μέλη από το απερχόμενο ΔΣ, οι Άδωνης Παπακωνσταντίνου (επίσης εκπροσωπεί τον ΣΥΚΑΛΑ) και ο Μαρίνος Γιαλελής, εκπρόσωπος του ταμείου προνοίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων, δεν υπέβαλαν παραίτηση και προσφέρονται για επανεκλογή.
Οι πρώην καταθέτες της Λαϊκής κατέχουν άμεσα το μεγαλύτερο ποσοστό μετοχικού κεφαλαίου το οποίο μετά την έκδοση κεφαλαίου ανέρχεται στο 9,6%, αλλά η αρχής εξυγίανσης της Κεντρικής Τράπεζας κατέχει τον έλεγχο των ψήφων.

Πρώτη ενημέρωση: 09:22, Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης