Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Θα πάμε ή όχι σε εκλογές το 2015; - Όποιος γνωρίζει τότε θα προβλέψει με βεβαιότητα την πτώση -38% ή άνοδο 60% στο ΧΑ

Θα πάμε ή όχι σε εκλογές το 2015; - Όποιος γνωρίζει τότε θα προβλέψει με βεβαιότητα την πτώση -38% ή άνοδο 60% στο ΧΑ
Όποιος μπορεί να προβλέψει τι θα συμβεί πολιτικά τον Φεβρουάριο του 2015, τότε σίγουρα μπορεί να προβλέψει και τι θα συμβεί στο χρηματιστήριο
Όποιος μπορεί να μας προβλέψει με ξεκάθαρο τρόπο τι θα συμβεί τον Φεβρουάριο του 2015, τότε αυτός κάλλιστα μπορεί να προβλέψει την εξέλιξη του ελληνικού χρηματιστηρίου και των ελληνικών ομολόγων.
Θα γράψουμε σε πρώτο ενικό θέλοντας να παρουσιάσουμε την άποψη μας για την πορεία των αγορών στην Ελλάδα.
Είναι προφανές ότι οι αγορές έχουν τιμωρήσει την Ελλάδα και την πολιτική δειλία που έχει επιδείξει.
Κάποια στιγμή η κυβέρνηση Σαμαρά βλέποντας ότι χάνει την δημοτικότητα της, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυροποιείτο δημοσκοπικά αποφάσισε να θέσει θέμα εξόδου από το μνημόνιο.
Με την άστοχη στρατηγική της η ΝΔ και η κυβέρνηση προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στις αγορές, το 10ετές ομόλογο εκτινάχθηκε στο 8% με υψηλό 9,25% και το χρηματιστήριο έφθασε στις 852 μονάδες ιστορικό χαμηλό έτους ενώ παραμένει στα χαμηλά έτους.
Δεν έφταιγε το αλλοπρόσαλλο πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία που το χρηματιστήριο γκρεμοτσακίστηκε και στα ομόλογα η χώρα τέθηκε εκτός αγορών.
Η πολιτική επιπολαιότητα της κυβέρνησης ήταν η μοναδική αιτία της πτώσης.
Αυτά συνέβησαν.
Το θέμα είναι τι θα συμβεί από εδώ και στο εξής και κυρίως ποιος μπορεί να προβλέψει το μεγάλο γεγονός αν δηλαδή η Ελλάδα τον Μάρτιο του 2015 οδηγηθεί η όχι σε εκλογές.
Μια δήλωση του Μ. Γλέζου του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ενδιαφέρουσα «δεν μπορώ να αποκλείσω ότι η παρούσα βουλή θα εκλέξει πρόεδρο της Δημοκρατίας», υπό το πρίσμα ότι πολλοί βουλευτές δεν θα εκλεγούν αν προκηρυχθούν εκλογές άρα έχουν κάθε λόγο να ψηφίσουν για πρόεδρο της δημοκρατίας.
Ωστόσο σήμερα 180 βουλευτές δεν υπάρχουν.
Ποια είναι τα κρίσιμα γεγονότα;
1)Στις 21 Νοεμβρίου του 2014 θα δημοσιοποιηθεί η έκθεση της Fitch για την Ελλάδα.
Υπήρχε η προσδοκία ότι μπορεί να αναβαθμίσει την Ελλάδα κατά μια βαθμίδα στην κλίμακα Β+ από Β αλλά δεν είναι σαφές λόγω της αβεβαιότητας που γεννά η στάση της Τρόικα.
2)Στις 28 Νοεμβρίου του 2014 θα δημοσιοποιηθεί η έκθεση της Moody’s για την Ελλάδα.
Μετά την αναβάθμιση της Κύπρου είναι πολύ πιθανό να αναβαθμιστεί και η Ελλάδα στην κλίμακα Β3 από Caa1 δηλαδή κατά μια βαθμίδα.
Η επίδραση που μπορεί να έχει στην μείωση του κόστους δανεισμού μια αναβάθμιση είναι μικρή.
Οι αποδόσεις των ομολόγων θα μειωθούν ελάχιστα, καθώς επηρεάζονται από τον πολιτικό κίνδυνο.
Επίσης μια αναβάθμιση θα έχει θετική επίδραση στο χρηματιστήριο για ελάχιστες ημέρες.
3)Στις 8 Δεκεμβρίου του 2014 θα πραγματοποιηθεί το Eurogroup αλλά δεν είναι σαφές αν τελικώς παρθεί απόφαση για την Ελλάδα για το είδος της νέας προαιρετικής πιστωτικής γραμμής που θα υπάρξει.
Όμως αν υπάρξει απόφαση οι όροι θα είναι καταλυτικοί.
Αυστηροί όροι που σημαίνει αυστηρό νέο μνημόνιο θα μεταφραστεί ότι η ΕΕ βλέπει το τέλος Σαμαρά και θα ποντάρει στο να ελέγξει τον ΣΥΡΙΖΑ.
Αν οι όροι του νέου μνημονίου είναι ελαστικοί, τότε είναι ξεκάθαρο ότι η ΕΕ θα θέλει να δώσει ακόμη μια πολιτική στήριξη στον Σαμαρά ώστε να….βρει τους 180 βουλευτές.
4)Τον Ιανουάριο – μάλλον μετά τις 15-20 Ιανουαρίου του 2015 η κυβέρνηση φέρνει στην Βουλή για ψήφιση το νέο μνημόνιο.
Είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα το ψηφίσουν πάνω από 155 με 156 βουλευτές.
Δεν έχει κανένα νόημα να εκτεθεί ο οποιοσδήποτε βουλευτής π.χ. ανεξάρτητος ψηφίζοντας το νέο μνημόνιο.
5)Μέσα στον Φεβρουάριο του 2015 θα έχουν κορυφωθεί οι διεργασίες και θα έχει ξεκαθαρίσει αν μπορεί να βρεθούν ή όχι οι 180 βουλευτές.
Είναι ξεκάθαρο ότι το ζήτημα αυτό είναι power game για την ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, για τον Σαμαρά και τον Τσίπρα και βεβαίως για το χρηματιστήριο.

Τι θα συμβεί στο χρηματιστήριο και στα ομόλογα;

Αν η αγορά βεβαιωθεί ότι η Ελλάδα οδηγείται σε εκλογές τότε θα υπάρξει ένα ισχυρό sell off στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Θα επικρατήσει η λογική της επανεκκίνησης.
Κάποιοι θα αποχωρήσουν κακήν κακώς οδηγώντας στο χρηματιστήριο στις 550 με 600 μονάδες ή πτώση -38% από τα τρέχοντα επίπεδα.
Η πτώση δεν θα έρθει γιατί οι ξένοι φοβούνται τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά γιατί θα θεωρήσουν οι ξένοι ότι έπαιξαν έχασαν στο ελληνικό χρηματιστήριο και πρέπει να επανασχεδιάσουν από το μηδέν την επενδυτική τους στρατηγική.
Στα ομόλογα θα δούμε αποδόσεις στο 10ετές ομόλογο 10% με 12%.
Αν η αγορά βεβαιωθεί ότι η Ελλάδα δεν θα οδηγηθεί σε εκλογές, αν αποτραπούν οι εκλογές καθώς θα έχει ψηφιστεί πρόεδρος της δημοκρατίας από την παρούσα βουλή,  τότε θα υπάρξει ένα μεγάλο ράλι στο ελληνικό χρηματιστήριο 55% με 60% προς τις 1350 με 1400 μονάδες καθώς η αγορά θα αποτιμήσει την οικονομική σταθερότητα.
Στα ομόλογα σε αυτή την περίπτωση θα δούμε πάλι 5,5% με 5% αποδόσεις στο 10ετές.
Με το κείμενο αυτό δεν θέλουμε να πούμε ότι αν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ θα πέσει το χρηματιστήριο αλλά αν παραμείνει η ΝΔ θα υπάρξει ράλι αλλά να καταδείξουμε την επενδυτική συμπεριφορά των ξένων επενδυτών...
Αυτό δεν ισχύει.
Όποιος λοιπόν μπορεί να προβλέψει τι θα συμβεί στην Ελλάδα, αν θα προκηρυχθούν ή όχι εκλογές, τότε μπορεί κάλλιστα να προβλέψει τι θα συμβεί στο ελληνικό χρηματιστήριο με μεγάλη ακρίβεια.
Το ερώτημα είναι μπορεί να απαντηθεί με βεβαιότητα ότι θα προκηρυχθούν ή όχι εκλογές στην Ελλάδα τον Μάρτιο του 2015;

Η άποψη μας

Σήμερα δεν υπάρχουν 180 βουλευτές.
Δεν υπάρχουν, όποιος λέει ότι τους έχει εξασφαλίσει λέει ψέματα.  

Τι μπορεί να συμβεί τους επόμενους μήνες δύσκολα μπορεί να προβλεφθεί.
Ορισμένοι βουλευτές δεν θα κοιτάξουν το συμφέρον της πατρίδας  αλλά το προσωπικό τους όφελος καθώς αποτελούν μιαρά ανδρείκελα.
Επειδή η εκλογή του προέδρου της δημοκρατίας δεν θα κριθεί με κριτήρια πατριωτικά και εθνικά αλλά με βάση το προσωπικό συμφέρον του κάθε βουλευτή (αυτή είναι η ωραία δημοκρατία μας) δεν μπορεί να υπάρξει ασφαλής πρόβλεψη.
Η άποψη μας είναι ότι η βουλή δεν είναι αντιπροσωπευτική και τουλάχιστον το θέμα του χρέους θα πρέπει να τεθεί προς διαπραγμάτευση μετά την εκλογή ή μη εκλογή του προέδρου της δημοκρατίας.
Αν η κυβέρνηση παραμείνει να  θέσει το θέμα του χρέους στην ΕΕ έχοντας πάρει ψήφο εμπιστοσύνης 180 βουλευτών...δια μέσου της εκλογής του προέδρου της δημοκρατίας.
Αν προκηρυχθούν εκλογές, να αναλάβει το ζήτημα του χρέους η νέα κυβέρνηση που θα επιλέξει η ελληνική κοινωνία.
Όσον αφορά το χρηματιστήριο;
Όποιος μπορεί να προβλέψει τι θα συμβεί πολιτικά τον Φεβρουάριο του 2015, τότε σίγουρα μπορεί να προβλέψει και τι θα συμβεί στο χρηματιστήριο και σίγουρα θα κερδίσει πολλά αν είναι σίγουρος…για τις πολιτικές εξελίξεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης