Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το δίλημμα - Οικονομική σταθερότητα με σκληρή λιτότητα ή επιθετική λύση για το χρέος με ρίσκο για την πορεία της Ελλάδος;

Το δίλημμα  - Οικονομική σταθερότητα με σκληρή λιτότητα ή επιθετική λύση για το χρέος με ρίσκο για την πορεία της Ελλάδος;
Τόσο για τον Σαμαρά της ΝΔ όσο και για τον Τσίπρα του ΣΥΡΙΖΑ η αποφυγή ή μη των εκλογών είναι power game δηλαδή είναι παιχνίδι ισχύος.
Μπροστά σε ένα μεγάλο δίλημμα θα βρεθεί η κοινωνία το επόμενο διάστημα  που θα είναι και οι κρισιμότερες εβδομάδες της νεότερης οικονομικής ιστορίας της Ελλάδος.
Το μεγάλο δίλημμα είναι οικονομική σταθερότητα με λιτότητα μακράς διαρκείας χωρίς καμία προοπτική ελάφρυνσης των βαρών για τα επόμενα χρόνια ή μια επιθετικότερη λύση για το μη βιώσιμο χρέος της Ελλάδος αλλά με ρίσκα για την οικονομική πορεία της χώρας;
Το μεγάλο δίλημμα θα είναι βρίσκονται οι 180 βουλευτές για να συνεχίσει την πολιτική σκληρής λιτότητας η κυβέρνηση, αλλά διασφαλίζοντας οικονομική σταθερότητα ή η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές τον Μάρτιο του 2015 και ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναλάβει να διαπραγματευτεί το χρέος αναζητώντας την βέλτιστη λύση αλλά ρισκάροντας πολλά για την οικονομική πορεία της Ελλάδος;
Το μεγάλο δίλημμα που θα κληθεί να απαντήσει η κοινωνία είναι θα επιτρέψει να συνεχιστεί η υφιστάμενη πολιτική της κυβέρνησης που έχει δημιουργήσει αδιέξοδο ή θα ρισκάρει σε μια νέα πολιτική που θα προκαλέσει μεγάλη αβεβαιότητα;
Το σύστημα έχει μοιραστεί.
Οικονομικά συμφέροντα, επιχειρηματίες και εκδότες αρχίζουν να προσεγγίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ, ποντάροντας στις εκλογές και επιδιώκοντας αλλαγή διακυβέρνησης της Ελλάδος από μια κεντροαριστερή διακυβέρνηση.
Ωστόσο παραδοσιακά συμφέροντα, οι τραπεζίτες αλλά και άλλοι θεσμικοί παράγοντες συνεχίζουν να στηρίζονται και να στηρίζουν την κυβέρνηση Σαμαρά καθώς θεωρούν ότι μπορεί να διασφαλίσει τα συμφέροντα τους.
Οι οικονομικοί παράγοντες έχουν μοιραστεί.
Όμως το κεφαλαιώδες ζήτημα είναι τι θέλει η κοινωνία και τι δυνητικά μπορεί να συμβεί;
Ο Σαμαράς θέλει τους 180 για να ξεπεράσει τον κίνδυνο των εκλογών.
Γνωρίζει ο Σαμαράς ο έλληνας πρωθυπουργός ότι αν η Ελλάδα οδηγηθεί σε εκλογές η ΝΔ θα συντριβεί.
Αν ξεπεράσει τον σκόπελο της εκλογής προέδρου της δημοκρατίας αποκτάει τεράστια πολιτική δυναμική, χρόνο και μεγάλη στήριξη από τις αγορές.
Αν η χώρα οδηγηθεί σε εκλογές η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ είναι δεδομένη και βεβαίως το μεγάλο πολιτικό στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι μια επιθετική λύση στο μη βιώσιμο χρέος.
Το χρέος, δεν είναι βιώσιμο αλλά το θέμα είναι και ποιες ρεαλιστικές λύσεις μπορεί να εφαρμοστούν.
Ο ΣΥΡΙΖΑ τουλάχιστον στην Ευρώπη φαντάζει πιο δύσκολος διαπραγματευτής άρα για την Ελλάδα η λύση για την βιωσιμότητα του χρέους που μπορεί να πετύχει θα είναι καλύτερη από την λύση που θα επιδιώξει ο Σαμαράς.
Τόσο για τον Σαμαρά της ΝΔ όσο και για τον Τσίπρα του ΣΥΡΙΖΑ η αποφυγή ή μη των εκλογών είναι power game δηλαδή είναι παιχνίδι ισχύος.
Όποιος κερδίσει τα παίρνει όλα και όποιος ηττηθεί ηττάται και σε όλα.
Με εκλογές νικάει ο Τσίπρας καταρρέει ο Σαμαράς.
Αν αποτραπούν οι εκλογές η διαφορά στις δημοσκοπήσεις των 6 μονάδων υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ θα μηδενιστούν και ο Σαμαράς θα έχει πολιτικό χρόνο να περάσει μπροστά αρχικώς δημοσκοπικά και έτσι να κερδίσει εντυπώσεις και ουσία και να καταστεί κυρίαρχος του παιχνιδιού.

Πρώτη ενημέρωση: 08:14, Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης