Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι ελληνικές τράπεζες είναι πλέον φθηνές σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν τους αλλά είναι ακόμη ακριβές συγκρινόμενες με την…BNP Paribas

Οι ελληνικές τράπεζες είναι πλέον φθηνές σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν τους αλλά είναι ακόμη ακριβές συγκρινόμενες με την…BNP Paribas
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν φθηνύνει σε σχέση με το παρελθόν αλλά συγκρινόμενες με κορυφαίες ευρωπαϊκές τράπεζες, παραμένουν σχετικώς ακριβές.
Οι ελληνικές τράπεζες αρχίζουν να γίνονται φθηνές σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν τους αλλά είναι ακόμη ακριβές συγκρινόμενες με την BNP Paribas.
Είναι γεγονός ότι η πρόσφατη κατακρήμνιση των ελληνικών τραπεζών έχει αλλάξει πλήρως τα δεδομένα με όρους tangible book value καθώς έχουν καταστεί πολύ φθηνότερες.
Είναι ενδεικτικό ότι οι 4 μεγάλες ελληνικές συστημικές τράπεζες στα υψηλά έτους εμφάνιζαν συνολική κεφαλαιοποίηση 34,5 δισεκ. ευρώ.
Την τρέχουσα περίοδο η κεφαλαιοποίηση των τραπεζών έχει υποχωρήσει στα 21,5 με 22 δισεκ. ευρώ δηλαδή αφαιρέθηκε αξία κεφαλαιοποίησης περίπου 12-13 δισεκ. ευρώ.
Τα κεφάλαια των τραπεζών με όρους tangible είναι 29-30 δισεκ. ευρώ.
Άρα το ελληνικό banking αποτιμάται κοντά στα 0,75 tangible book value.
Με τις παθογένειες τους, με τα πολύ υψηλά NPLs και τα μέτρια coverage ratio οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσε να ειπωθεί ότι είναι ορθολογικά αποτιμημένες.
Αλλά στις τιμές αυτές δεν περιλαμβάνεται ο πολιτικός κίνδυνος σε όλη του την έκταση.
Ένα άλλο στοιχείο που πρέπει να εκτιμηθεί είναι ότι ενώ οι ελληνικές τράπεζες έχουν γίνει φθηνότερες σε σχέση με το παρελθόν παραμένουν ακόμη ακριβές συγκρινόμενες με την BNP Paribas.
Με κεφαλαιοποίηση 58 δισεκ. και κεφάλαια 72 δισεκ. υπερδιπλάσια των ελληνικών τραπεζών και με coverage ratio 86% ή με όρους stress tests 56% εμφανίζει περίπου το ίδιο P/BV με τις ελληνικές τράπεζες.
Ναι αλλά οι ελληνικές τράπεζες έχουν περιθώρια κερδοφορίας τα επόμενα π.χ. 2 χρόνια υψηλά ενώ η BNP Paribas απλά θα επαναλαμβάνει τα κέρδη π.χ. του 2014 ανταπαντά κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος.
Ναι αλλά στο τέλος της ημέρας μετράει η σταθερότητα της επανάληψης ή το ρίσκο της υποθετικής υψηλής απόδοσης;
Η BNP Paribas θα επαναλάβει τα κέρδη του 2014, οι ελληνικές τράπεζες ωστόσο δεν είναι βέβαιο ότι θα επιτύχουν τους στόχους κερδοφορίας λόγω πολιτικής αβεβαιότητας.
Άρα οι ελληνικές τράπεζες έχουν φθηνύνει σε σχέση με το παρελθόν και αυτό είναι αληθές και ακριβές αλλά συγκρινόμενες με κορυφαίες ευρωπαϊκές τράπεζες, παραμένουν σχετικώς ακριβές.

Πρώτη ενημέρωση: 08:14, Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης