Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν στα μετοχολόγια τους χειρότερους... μετόχους που κατέχουν 10 δισ. μετοχές….

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν στα μετοχολόγια τους χειρότερους... μετόχους που κατέχουν 10 δισ. μετοχές….
Τα hedge funds είναι χαμένα το 2014 και το ελληνικό story τους απογοήτευσε ενώ έχουν και βραχυχρόνιο επενδυτικό ορίζοντα.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν….στα μετοχολόγια τους χειρότερους μετόχους που κατέχουν 10 δισεκ. μετοχές….
Ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά.
Μετά την κατάρρευση των τραπεζών με το απαράδεκτο PSI+ όπου ουσιαστικά οι 3 από τις 4 ελληνικές τράπεζες βρέθηκαν με αρνητικά κεφάλαια πλην της Alpha και τις ακόλουθες μεγάλες συγχωνεύσεις στο banking….φθάσαμε στα μέσα του 2013 όπου αποφασίστηκε η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών με συμμετοχή και ιδιωτών.
Οι ελληνικές τράπεζες και οι τραπεζίτες στα road show που πραγματοποιούσαν, τους μόνους που μπορούσαν να προσελκύσουν είναι τα hedge funds.
Υπάρχει μια πλάνη ότι τα hedge funds είναι κάτι κακό, κάτι αρνητικό αλλά αυτό είναι 100% λάθος.
Οι μέτοχοι και όσοι επενδύουν σε hedge funds διαχρονικά τυγχάνουν υψηλών αποδόσεων κοινώς επιτυγχάνουν καλές αποδόσεις.
Το 2013 η Ελλάδα βρισκόταν υπό μεγάλη αμφισβήτηση όπως και οι τράπεζες και οι ξένοι σε σύνολο ανακεφαλαιοποίησης 25 δισεκ επένδυσαν περίπου 2 δισεκ. ευρώ.
Το 2014 στο διάστημα Μαρτίου με Μαΐου του 2014 οπότε και πραγματοποιήθηκε ο δεύτερος γύρος ανακεφαλαιοποίησης οι έλληνες τραπεζίτες τους μόνους που μπορούσαν να προσελκύσουν στις αυξήσεις κεφαλαίου ήταν τα hedge funds.
Τα αμερικανικά hedge funds του 2014 στις ελληνικές τράπεζες είχαν μια ιδιαιτερότητα προέρχονταν από φτωχές επενδύσεις ή και ζημίες – παραδόξως – και πείστηκαν από τις διοικήσεις ότι ανοίγεται μια μακρά περίοδος κερδοφορίας για το ελληνικό banking και τα hedge funds θα μπορούσαν να βγάλουν σε διάστημα 6 με 12 ή το πολύ 18 μηνών αποδόσεις 40% με 50% ή και 100% σε ειδικές περιπτώσεις όπως τα warrants από τις ελληνικές τράπεζες.
Τα hedge funds πίστεψαν το ελληνικό success story και banking story και δεν είναι τυχαίο ότι οι ΑΜΚ του 2014 πραγματοποιήθηκαν σε καλές χρηματιστηριακές τιμές.
Το story χάλασε όταν ξεκίνησαν οι διαρροές περί κεφαλαιακών αναγκών στις ελληνικές τράπεζες στα stress tests – όπως και προέκυψαν 2,7 δισεκ. ευρώ – και ξαφνικά οι ξένοι επενδυτές δηλαδή τα hedge funds που επένδυσαν 9 δισεκ. ευρώ το 2013 και 2014 συνειδητοποίησαν ότι και το 2014 θα είναι χαμένη χρονιά.
Το καλοκαίρι του 2014 σχεδίαζαν το μεγάλο ράλι αλλά δεν τους βγήκε και έτσι φθάσαμε αισίως προς το τέλος του 2014 και τα hedge funds θα κλείσουν με ζημίες.
Όμως και το 2015 διανοίγεται δυσοίωνο καθώς αν καταρρεύσει πολιτικά η ελληνική κυβέρνηση τότε τουλάχιστον οι πρώτοι 5-6 μήνες του 2015 θα είναι ζημιογόνοι, έχουμε αναφέρει ότι οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν με χρηματιστήριο στις 600 με 550 μονάδες.
Τα hedge funds έχουν συνειδητοποιήσει ότι το ελληνικό story δεν απέδωσε και οι ελληνικές τράπεζες επίσης δεν απέδωσαν ούτε οι μετοχές ούτε τα warrants.
Τα hedge funds ωστόσο ενώ θα ήθελαν αύριο το πρωί να τα πουλήσουν όλα και να σηκωθούν να φύγουν από την Ελλάδα γνωρίζουν ότι 10 δισεκ. μετοχές δεν μπορούν να τις πουλήσουν γιατί π.χ. ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι αν πουληθούν 500 εκατ μετοχές το χρηματιστήριο θα κλείσει με απώλειες -10% με -12%.
Τα hedge funds λοιπόν ξέρουν ότι το ελληνικό story έχει αποτύχει ενώ πιέζονται και από τους μετόχους και επενδυτές που έχουν ενοχληθεί γιατί απέτυχε το Greek economy story.
Είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα μετά τα υπερκέρδη στα ομόλογα και στα CDS των ξένων επενδυτών που καταφέρνει…να εγκλωβίσει τα hedge funds.
Μέχρι τώρα τα ξένα hedge funds έχουν διακινήσει περίπου 2,5 δισεκ. μετοχές τραπεζών που αντιστοιχεί στο 25% του συνόλου των μετοχών που κατέχουν στις τράπεζες τους τελευταίους 5 μήνες.
Οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν εγκλωβισμένα hedge funds τα οποία ωστόσο είναι οι χειρότεροι επενδυτές κυρίως γιατί αν χτυπηθούν stop losses δεν θα διστάσουν να πιέσουν ακόμη περισσότερο τις μετοχές σε αντίθεση με ένα στρατηγικό επενδυτή που θα συμπεριφερθεί διαφορετικά.
Οι ελληνικές τράπεζες, συγκυριακά βρέθηκαν με τους χειρότερους επενδυτές στα μετοχολόγια τους.
Τα hedge funds είναι χαμένα το 2014 και το ελληνικό story τους απογοήτευσε ενώ έχουν και βραχυχρόνιο ορίζοντα.
Εγκλωβίστηκαν μεν αλλά η βιαιότητα των ρευστοποιήσεων τους δεν θα έχει προηγούμενο αν κάτι πάει πολύ άσχημα τις επόμενες 12 εβδομάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης