Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Διαψεύδει τα περί κόντρας στην ΕΚΤ ο Draghi - Ομόφωνη συναίνεση για νέα μέτρα, αν χρειαστεί - Ξεκινούν οι αγορές ABS

tags :
Διαψεύδει τα περί κόντρας στην ΕΚΤ ο Draghi - Ομόφωνη συναίνεση για νέα μέτρα, αν χρειαστεί - Ξεκινούν οι αγορές ABS
O ισολογισμός της ΕΚΤ θα κινηθεί κοντά στα επίπεδα που διαμορφωνόταν στις αρχές του 2012 (πέριξ των 2,7 δισ. ευρώ), δήλωσε διπλωματικά ο Draghi...
(upd11)Για την άμεση έναρξη των αγορών εγγυημένων τίτλων ιδιωτικού τομέα (ABS) δεσμεύθηκε ο διοικητής της ΕΚΤ, Mario Draghi, κατά την καθιερωμένη μηνιαία συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, αμέσως μετά το πέρας της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.
Όπως εξήγησε ο Draghi, οι αγορές εγγυημένων τίτλων ιδιωτικού τομέα (ABS) σε συνδυασμό με το πρόγραμμα TLTRO θα έχουν σημαντική επίπτωση στον ισολογισμό της ΕΚΤ.
"Η ΕΚΤ αναλαμβάνει οριακό πιστωτικό κίνδυνο αγοράζοντας ABS" έσπευσε να τονίσει ο Draghi, επικαλούμενος πρόσφατη μελέτη τoυ αμερικανικού οίκου αξιολόγησης Fitch.
Ταυτόχρονα σημείωσε πως ο ισολογισμός της ΕΚΤ θα κινηθεί κοντά στα επίπεδα που διαμορφωνόταν στις αρχές του 2012.
Πρόκειται σαφώς για μια διπλωματική δήλωση, αφού ο Draghi δεν διατυπώνει ακριβή στόχο, αφού φέρεται πράγματι να δέχθηκε επίθεση από τους έτερους τραπεζίτες, όταν πριν από 1-2 μήνες μίλησε για την ανάγκη αύξησης του ισολογισμού της ΕΚΤ κατά 1 τρις ευρώ.
Να σημειωθεί εδώ πως στις αρχές του 2012, ο ισολογισμός της ΕΚΤ διαμορφωνόταν στα 2,7 τρις, ενώ σήμερα δεν ξεπερνά τα 2,1 τρις.
Σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη, υπάρχει ομόφωνη συναίνεση στο ΔΣ της ΕΚΤ να ληφθούν νέα μέτρα σε περίπτωση που απαιτηθεί από τις οικονομικές συνθήκες.
Πρόκειται για μια δήλωση - ματ του Draghi, αφού μέσω της φράσης του αυτής επιχειρεί να καταλαγιάσει το τεταμένο κλίμα που επικρατεί στους κόλπους της ΕΚΤ, εν μέσω σεναρίων για ευθεία αμφισβήτηση προς το πρόσωπό του, αλλά και εν μέσω φημών ακόμη και για παραίτηση του διοικητή της γερμανικής Bundesbank, J. Weidmann.
Σε άλλο σημείο της συνέντευξή του, ο ισχυρός άντρας της ΕΚΤ αναγνώρισε πως έχει σημειωθεί οριακή βελτίωση στη χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών νοικοκυριών, ωστόσο προειδοποίησε πως συνεχίζεται η συρρίκνωση της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων.
Οι γεωπολιτικές εξελίξεις, η πτώση των τιμών του πετρελαίου και των εμπορευμάτων επηρεάζουν την πορεία της Ευρωζώνης, διεμήνυσε επίσης ο κεντρικός τραπεζίτης, για να δεσμευθεί ωστόσο στη συνέχεια πως η εγχώρια ζήτηση στην Ευρωζώνη αναμένεται να στηριχθεί από τα έκτακτα μέτρα νομισματικής πολιτικής.
"Η εξασθένηση της δυναμικής της ανάπτυξης και οι αυξημένοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι θα μπορούσαν να πλήξουν την εμπιστοσύνη", έσπευσε να προσθέσει.
Ο Draghi γνωστοποίησε πως ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης τον Οκτώβριο διαμορφώθηκε στο 0,4%, εξήγησε ωστόσο πως η άνοδός του θα μπορούσε να ήταν μεγαλύτερη αν δεν υποχωρούσαν οι τιμές ενέργειας.
Σε νέο μήνυμά του προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, ο κεντρικός τραπεζίτης τόνισε πως οι κυβερνήσεις πρέπει να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις, αλλά και να επιταχυνθεί η αναδιάρθρωση των εταιρικών ισολογισμών.
Ο διοικητής της ΕΚΤ έκανε λόγο για σημαντικές - και διαρκώς αυξανόμενες διαφορές - σε ό,τι αφορά τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής μεταξύ των μεγάλων ανεπτυγμένων οικονομιών.
Στη συνέχεια εξέφρασε την ανάγκη λήψης μέτρων (σε επίπεδο αγοράς εργασίας, προϊόντων) για να προσελκύσει η Ευρωζώνη επενδύσεις.
"Τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι τα έκτακτα μέτρα νομισματικής πολιτικής έχουν στηρίξει την πιστωτική επέκταση",
έσπευσε να διαμηνύσει ο Draghi, στέλνοντας έμμεσο, αλλά σαφές μήνυμα πως η ΕΚΤ κάνει ότι περνά από το χέρι της για τη στήριξη της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Κληθείς να απαντήσει σε ερωτήσεις για την κατάσταση της Ιρλανδίας, με αφορμή τα σημερινά δημοσιεύματα περί πιέσεων από τον πρώην διοικητή της ΕΚΤ, J. C. Juncker, o Draghi υπερασπίστηκε την απόφαση της Ιρλανδίας να ενεργοποιήσει το πρόγραμμα διάσωσης.
"Σε έναν χρόνο η Ιρλανδία θα είναι ταχέως αναπτυσσόμενη χώρα. Δεν ήταν καθόλου απερισκεψία η ένταξη της στο μηχανισμό στήριξης", εξήγησε χαρακτηριστικά ο κεντρικός τραπεζίτης για να τεκμηριώσει την άποψή του.

Aμετάβλητο στο ιστορικό χαμηλό του 0,05% το βασικό επιτόκιο
Αμετάβλητο στο ιστορικό χαμηλό του 0,05% διατήρησε το βασικό επιτόκιο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως αναμενόταν.
Το κλίμα στους κόλπους της ΕΚΤ παραμένει τεταμένο, καθώς ο ίδιος ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας, της Bundesbank, ο J. Weidmann, "απειλεί" ακόμη και με παραίτηση εάν ο Draghi ξεπεράσει το πλαίσιο μέσα στο οποίο νομιμοποιείται να κινηθεί.
Από την άλλη, πληθαίνουν οι πιέσεις - από κάθε πλευρά - προς την ΕΚΤ, να αναλάβει αποφασιστική δράση προκειμένου να τονώσει τον χαμηλό πληθωρισμό της Ευρωζώνης.
Για την πλειοψηφία αναλυτών και επενδυτών, η ΕΚΤ δεν έχει άλλη επιλογή παρά να προχωρήσει σε αγορές κρατικών ομολόγων, καθώς τα μέχρι στιγμής μέτρα (αγορές ABS και καλυμμένων ομολόγων) μοιάζουν ανεπαρκή να υποστηρίξουν τη μεγάλη - θετική - ανατροπή, για να ισχυροποιηθεί η ευρωπαϊκή οικονομία.
Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη δεν ξεπερνά το 0,4%, επίπεδο που απέχει... μίλια μακριά από τον στόχο της ΕΚΤ για διαμόρφωσή του στο 2%.

Παρά τους κινδύνους, δεν αναμένουν αποφάσεις σήμερα οι αναλυτές
Αν και πληθαίνουν οι φωνές - και οι πιέσεις - περί ανάγκης εφαρμογής ενός πλήρους προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, μέσω αγοράς κρατικών ομολόγων, στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του ΔΣ δεν αναμένεται να ληφθεί κάποια περαιτέρω δράση.
Οι αναλυτές εμφανίζονται βέβαιοι πως η ΕΚΤ δεν πρόκειται να ανακοινώσει νέα μέτρα σήμερα, αλλά σίγουρα θα διατηρήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης, στο μέλλον, περαιτέρω δραστικών μέτρων σε περίπτωση που η κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας επιδεινωθεί δραματικά...
Η ΕΚΤ μπορεί να επιτύχει τη σημαντική αποδυνάμωση του ευρώ, όμως για να συμβεί αυτό υπάρχει μόνο ένας αποτελεσματικός τρόπος. Ποιος είναι αυτός; Η αγορά κρατικών ομολόγων, απαντά η πλειοψηφία των αναλυτών, σε νέα δημοσκόπηση που διενήργησε το πρακτορείο Reuters.
To ευρώ μετρά ήδη απώλειες 9% έναντι του δολαρίου από τις αρχές του 2014, ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος της πτώσης αυτής σημειώθηκε τον Σεπτέμβριο.
Υπενθυμίζεται εδώ πως τον Σεπτέμβριο η ΕΚΤ ανακοίνωσε νέα δέσμη μέτρων για τη στήριξη της ευρωπαϊκής οικονομίας, όπως οι αγορές καλυμμένων ομολόγων και ABS.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της νέας δημοσκόπησης του Reuters, η πτώση του ευρώ μπορεί να μην συνεχιστεί, παρά την καθοδική πορεία των τελευταίων μηνών, εάν η ΕΚΤ δεν αποφασίσει την αγορά κρατικών ομολόγων.
Για την πλειοψηφία των αναλυτών, η αγορά κρατικών ομολόγων αποτελεί μια από τις ελάχιστες επιλογές που έχουν απομείνει για την ΕΚΤ.
"Η ΕΚΤ μπορεί να οδηγήσει το ευρώ σε πτώση", δήλωσαν οι 29 από τους 38 αναλυτές που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση του Reuters.
"Εάν η ΕΚΤ κατορθώσει να επιτύχει τον στόχο για σημαντική επέκταση του ισολογισμού της, τότε θα είναι σε θέση να επηρεάσει τις κινήσεις του ευρώ στην αγορά συναλλάγματος", εκτιμά ο Colin Asher, οικονομολόγος της Mizuho Corporate Bank.
"Μόνο με αγορές κρατικών ομολόγων η ΕΚΤ μπορεί να επηρεάσει τις εξελίξεις", σημειώνει, στο ίδιο μήκος κύματος, ο Esther Reichelt, στρατηγικός αναλυτής της Commerzbank.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το ευρώ αναμένεται να υποχωρήσει:
- στα 1,25 δολ. σε ορίζοντα ενός μηνός
- στα 1,22 δολ. σε ορίζοντα 6 μηνών
- στα 1,20 δολ. σε ορίζοντα 12 μηνών
"Η ΕΚΤ θα αποφασίσει να αγοράσει κρατικά ομόλογα" εκτιμούν, στο ίδιο ακριβώς μήκος κύματος, η μεγαλύτερη τράπεζα της Γαλλίας, η BNP Paribas και το μεγαλύτερο fund διαχείρισης ομολόγων παγκοσμίως, η Pimco.
"Δεν υπάρχει μεγάλος όγκος καλυμμένων ομολόγων και ABS για να αγοράσει η ΕΚΤ και να πετύχει τον στόχο της για σημαντική αύξηση του ισολογισμού της. Επομένως, θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε αγορές κρατικών ομολόγων", προβλέπουν BNP Paribas και Pimco.
Mάλιστα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της BNP Paribas, η ΕΚΤ δεν αποκλείεται να ξεκινήσει με αγορές κρατικών ομολόγων ύψους 400 δισ. ευρώ, πριν τα τέλη του 2014.
"Δεν είναι εύκολο για την ΕΚΤ να επιτύχει τον στόχο για αύξηση του ισολογισμού της, μόνο μέσα από αγορές καλυμμένων ομολόγων και ABS", δηλώνει ο Myles Bradshaw, manager της Pimco.
"Η μεγάλη αγορά στην Ευρώπη είναι μια: Η αγορά κρατικών ομολόγων", προσθέτει ο ίδιος.
"Η ποσοτική χαλάρωση (QE) μοιάζει ολοένα και πιο πιθανή. Δεν αποκλείεται να ξεκινήσει πριν τα τέλη του 2014", σημειώνουν οι αναλυτές της BNP Paribas για να επισημάνουν στη συνέχεια πως τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη συνεχίζουν να απογοητεύουν.
"Η ΕΚΤ δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε αγορές κρατικών ομολόγων, διάρκειας από 1 έως 3 έτη", προβλέπει επίσης η BNP Paribas.

Το αντάρτικο της ομάδας Weidmann και η ευθεία αμφισβήτηση στο πρόσωπο του Mario Draghi
Έντονη δυσαρέσκεια για το σχέδιο που εφαρμόζει ο Mario Draghi φέρεται να εκφράζουν κορυφαίoι Ευρωπαίοι τραπεζίτες, αμφισβητώντας ευθέως τις επιλογές και την τακτική του επικεφαλής της ΕΚΤ.
Ειδικότερα, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του Reuters, το οποίο κυκλοφόρησε την Τρίτη, Ευρωπαίοι τραπεζίτες αναμένεται να αμφισβητήσουν ευθέως τον Mario Draghi κατά τη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ.
Η ομάδα των «ανταρτών» τραπεζιτών αναμένεται να στηλιτεύσει τον τρόπο διαχείρισης και επικοινωνίας της νομισματικής πολιτικής.
Μάλιστα, επίκειται να του καταλογίσουν συγκεντρωτισμό και απολυταρχισμό ως προς τον τρόπο λήψης αποφάσεων.
Για αυτόν τον λόγο, αναμένεται να καταστήσουν σαφές πως η ΕΚΤ οφείλει να λαμβάνει τις αποφάσεις της πιο συλλογικά.
Το «αντάρτικο» εναντίον του επικεφαλής της ΕΚΤ ξεκίνησε με αφορμή το στόχο που έθεσε ο Mario Draghi για αύξηση του ισολογισμού της ΕΚΤ στo 1 τρισ. ευρώ.
Η πλειονότητα των τραπεζιτών θεωρεί ανέφικτη την επίτευξη ενός τέτοιου στόχου και καταλογίζει στον Mario Draghi πως δρα αυτοβούλως, δίχως να λαμβάνει τη γνώμη των έτερων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.
«Ο Draghi είναι περισσότερος μυστικοπαθής και λιγότερο συλλογικός. Οι τραπεζίτες συχνά πυκνά αγνοούν πλήρως τις εξελίξεις» αναφέρει, μιλώντας στο Reuters, πρώην αξιωματούχος της ΕΚΤ.
Πάντως, η αμφισβήτηση στο πρόσωπο του Mario Draghi είναι σίγουρο πως θα επηρεάσει σημαντικά τις αποφάσεις σχετικά με την αγορά κρατικών ομολόγων.
Άλλωστε, ήδη μία ομάδα τραπεζιτών, η οποία συσπειρώνεται γύρω από τον J. Weidmann της γερμανικής Bundesbank, εναντιώνεται σθεναρά στην εφαρμογή ενός πλήρους προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.
Διαρροές θέλουν τα 10 από τα 24 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ να τάσσονται κατά ενός πλήρους προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, μέσω αγορών κρατικών ομολόγων.
Το ποσοστό αυτό μαρτυρά πως δεν συνιστά καθόλου εύκολη αποστολή η λήψη απόφασης για την έναρξη του QE...
Πως πρέπει όμως να κινηθούν οι επενδυτές, στη σκιά αυτής της νέας αναταραχής στους κόλπους της ΕΚΤ;
"Πουλήστε ευρώ", συστήνει σημαντική μερίδα αναλυτών, προμηνύοντας πως η σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ θα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα...

Telegraph: «Τείχος» του Βερολίνου στην προσπάθεια Draghi να σώσει την ευρωζώνη
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο «πόλεμος» στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) με βασικούς αντιπάλους τον κεντρικό τραπεζίτη Mario Draghi και τον διοικητή της Bundesbank, Jens Weidmann.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα Telegraph, αν η ΕΚΤ επιμείνει και τελικά προχωρήσει στις αγορές κρατικών ομολόγων, ο γερμανός Weidmann θα παραιτηθεί από το εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ.
Οι προσπάθειες του Draghi να σώσει την ευρωζώνη, προσκρούουν στο τείχος που έχει υψώσει το Βερολίνο, τονίζει ο αρθρογράφος Αmbrose Evans-Pritchard.
O Draghi έκανε το πρώτο βήμα, αγνόησε το Βερολίνο και προχώρησε στη λήψη μέτρων για την αύξηση του ισολογισμού της ΕΚΤ κατά 1 τρις. ευρώ.
Ωστόσο η αντεπίθεση από την πλευρά της Γερμανίας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
Ήδη οι γερμανικές εφημερίδες κάνουν λόγο για «πραξικόπημα».
Σύμφωνα με την Telegraph, ο Draghi κατηγορείται ότι αποκρύπτει σημαντικά έγγραφα από τους δύο Γερμανούς, μέλη της ΕΚΤ, τον Jens Weidmann και την Sabine Lautenschlager, προκειμένου να μην τα χρησιμοποιήσουν στον «ανταρτοπόλεμό τους» κατά της ποσοτικής χαλάρωσης.
Οι πολέμιοι της ποσοτικής χαλάρωσης (QE) υποστηρίζουν ότι είναι ανώφελη, καθώς τα επιτόκια βρίσκονται ήδη σε πολύ χαμηλά επίπεδα, κοντά στο μηδέν, και οι αποδόσεις των γερμανικών δεκαετών ομολόγων, βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
Ωστόσο σύμφωνα με την Telegraph, τα επιχειρήματα αυτά απλώς ρίχνουν στάχτη στα μάτια.
Οι κεντρικές τράπεζες μπορούν να τυπώσουν χρήματα για να αγοράσουν χρυσό, γη, πετρέλαιο για στρατηγικά αποθέματα.
Ή μπορούν να τυπώσουν χρήμα για την κατασκευή υποδομών.
Το QE αποτελεί εργαλείο κατά του αποπληθωρισμού και δεν χρειάζεται να δουλέψει μέσω των επιτοκίων.

(πρώτη ενημέρωση 6 Νοεμβρίου 2014, 01:12)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης