Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Επικίνδυνο το ΤΧΣ να μείνει χωρίς capital buffer αν δεν διασφαλιστεί ότι μπορεί να δημιουργήσει νέο κεφαλαιακό απόθεμα

Επικίνδυνο το ΤΧΣ να μείνει χωρίς capital buffer αν δεν διασφαλιστεί ότι μπορεί να δημιουργήσει νέο κεφαλαιακό απόθεμα
Οι τράπεζες χρειάζονται ακόμη μηχανισμό κεφαλαιακής προστασίας....
Η στρατηγική που έχει χαράξει η κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ελλάδος για το κεφαλαιακό απόθεμα του ΤΧΣ είναι επικίνδυνη καθώς το capital buffer του Ταμείου υπάρχει ως δικλείδα ασφαλείας  για το τραπεζικό σύστημα.
Όσοι βλέπουν κοντόφθαλμα, παραβλέπουν τις πολιτικές εξελίξεις που μπορεί να αλλάξουν τα δεδομένα….ακόμη και προς το χειρότερο στο ελληνικό banking τους επόμενους μήνες.
Τα 11,4 δισεκ. του ΤΧΣ υπάρχουν ως μηχανισμός ασφαλείας.
Θα είχε λογική τα 11,4 δισεκ. να αποπληρώσουν το χρέος ή ακόμη και να χρησιμοποιηθούν ως κεφάλαιο στην προαιρετική χρηματοδοτική συνδρομή αν το ΤΧΣ είχε διασφαλίσει ότι θα δημιουργήσει νέο capital buffer.
Το ΤΧΣ τον μόνο μηχανισμό που διαθέτει για να δημιουργήσει κεφαλαιακό απόθεμα είναι οι δημόσιες προτάσεις στους κατόχους των warrants και εν συνεχεία placement των κοινών μετοχών που θα αποκτήσει ώστε να ανακτήσει μέρος των κεφαλαίων που επένδυσε στις τράπεζες ύψους 25 δισεκ. ευρώ.
Ωστόσο μπορεί να υλοποιήσει σε αυτή την συγκυρία placement το ΤΧΣ;
Όχι σε καμία περίπτωση.
Ορισμένοι θεωρούν ότι τα 11,4 δισεκ. του ΤΧΣ αν επενδυθούν στην χρηματοδοτική συνδρομή στην νέα γραμμή πίστωσης θα υπάρχει η option επιστροφής στο ΤΧΣ, αν χρειαστούν ή αν κριθεί απαραίτητο.
Ωστόσο είναι αδιανόητο το ΤΧΣ να παραμείνει χωρίς κεφαλαιακό απόθεμα.
Πρώτα να διασφαλιστεί ότι δημιουργείται νέο capital buffer και εν συνεχεία το κράτος να πειραματιστεί με τις νέες πιστωτικές γραμμές.
Συν τοις άλλοις είναι σχεδόν αστείο το επιχείρημα ότι η νέα χρηματοδοτική συνδρομή δεν είναι μνημόνιο αφού θα στηρίζεται σε κεφάλαια του μνημονίου δηλαδή τα 11,4 δισεκ. ευρώ.
Ποιο είναι το συμπέρασμα;
Το ΤΧΣ δεν μπορεί και δεν πρέπει να μείνει χωρίς κεφαλαιακό απόθεμα θα ήταν μεγάλο λάθος και λάθος μήνυμα στην αγορά.
Αν δεν διασφαλιστεί ότι το ΤΧΣ δημιουργεί νέο capital buffer να μην υπάρξει καμία πρωτοβουλία αξιοποίησης των 11,4 δισεκ. ευρώ.
Οι τράπεζες χρειάζονται ακόμη κεφαλαιακής προστασίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης