Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η κυβέρνηση ηττήθηκε από τις αγορές, χάνοντας σε αξιοπιστία και τον στόχο για τους 180 βουλευτές – Πως ναυάγησε το σχέδιο

Η κυβέρνηση ηττήθηκε από τις αγορές, χάνοντας σε αξιοπιστία και τον στόχο για τους 180 βουλευτές – Πως ναυάγησε το σχέδιο
Η ελληνική κυβέρνηση υπέστη μια βαρύτατη ήττα από τις αγορές....από την Τρόικα - Το μνημόνιο είναι εδώ, ισχυρό και δυνατό...
Στο Μέγαρο Μαξίμου πριν μήνες είχαν σχεδιάσει το απόλυτο σχέδιο που θα άλλαζε τα πολιτικά δεδομένα και θα επέτρεπε στην κυβέρνηση να βρει τους 180 βουλευτές για να εκλέξει πρόεδρο της δημοκρατίας ώστε να συνεχίσουν να κυβερνούν έως το 2016.
Το σχέδιο είχε ένα σκοπό η Ελλάδα να αναγγείλει την έξοδο της από τα μνημόνια όπως έκανε π.χ. και η Ιρλανδία, η Τρόικα να το δεχθεί άρα η κυβέρνηση θα επιτύγχανε μια πρώτη μεγάλη νίκη και τον Νοέμβριο θα προσερχόταν στις διαπραγματεύσεις για την βιωσιμότητα τους χρέους, όπου πόνταρε σε μια λύση έστω και δευτερευούσης σημασίας.
Με το σχέδιο αυτό δηλαδή αποχώρηση από τα μνημόνια και με λύση για την βιωσιμότητα του χρέους η κυβέρνηση θα απευθυνόταν στους ανεξάρτητους βουλευτές δελεάζοντας τους με ένα έργο που είχε απτά αποτελέσματα.
Με αυτό το σχέδιο η κυβέρνηση πόνταρε ότι θα δελέαζε πολλούς ανεξάρτητους βουλευτές και έτσι ο ανέφικτος στόχος των 180 βουλευτών θα επιτυγχανόταν.
Η κυβέρνηση θα έβρισκε τους 180 βουλευτές και θα επιτύγχανε την απόλυτη νίκη στο εσωτερικό μέτωπο έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.
Το σχέδιο αυτό της ελληνικής κυβέρνησης κατέρρευσε.
Κατέρρευσε γιατί ενώ σχεδίαζε η ελληνική κυβέρνηση την έξοδο από το μνημόνιο δεν είχε διερευνήσει ούτε τις αντιδράσεις των αγορών, ούτε τις αντιδράσεις της Τρόικα.
Η τρόικα απέρριψε τα σχέδια εξόδου από το μνημόνιο και αυτό ήταν το πρώτο πλήγμα προς την κυβέρνηση.
Η Τρόικα και το ΔΝΤ άδειασαν την ελληνική κυβέρνηση κατά τρόπο μειωτικό.
Ταυτόχρονα όμως συνέβη και κάτι αναπάντεχο, οι αγορές έδειξαν ότι δεν εμπιστεύονται την Ελλάδα αλλά εμπιστεύονται την Τρόικα που βρίσκεται στην Ελλάδα.
Βίαια αντέδρασαν γκρεμίζοντας το χρηματιστήριο και τα ομόλογα.
Ενώ η Ελλάδα ήταν συνοδοιπόρος με τις αγορές, πρώτη φορά που οι αγορές έδειξαν ότι δεν εμπιστεύονται τις επιπολαιότητες της ελληνικής κυβέρνησης.
Η Ελληνική κυβέρνηση ηττήθηκε και υποχρεώθηκε σε ιστορική αναδίπλωση, εγκαταλείποντας τα σχέδια για πρόωρη έξοδο από τα μνημόνια ένα στόχο που δεν μπορούσε να υλοποιηθεί καθώς η ελληνική οικονομία έχει πολλές ατέλειες.
Η ήττα ήταν πολύ μεγάλη.
Ωστόσο το σχέδιο εξόδου της Ελλάδος από τις αγορές που αποσύρθηκε κακώς κάκιστα εμπεριείχε και ένα τεράστιο ρίσκο που ουδείς προέβλεψε εις βάρος της εθνικής οικονομίας.
Πως η Ελλάδα θα έβγαινε από τα μνημόνια και λίγους μήνες αργότερα θα ζητούσε την βοήθεια της Τρόικα για την βιωσιμότητα τους χρέους;
Ήταν ότι πιο επικίνδυνο και επιπόλαιο έπραξε η κυβέρνηση και οι αγορές την τιμώρησαν πολύ σκληρά.
Το ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα της κυβέρνησης που είχε σχεδιάσει με στόχο την εσωτερική πολιτική κατάσταση είναι ότι συνέθλιψε το πλάνο να δελεάσει τους ανεξάρτητους βουλευτές ώστε να ψηφίσουν για πρόεδρο της δημοκρατίας.
Με την τρόικα που αντί να φύγει θα παραμείνει και θα παραμείνει με σκληρότερο τρόπο, με την απόφαση να εγκαταλείψει την έξοδο από τις αγορές και με περισσότερο μνημόνιο πως η κυβέρνηση θα δελεάσει τους ανεξάρτητους βουλευτές ώστε να ψηφίσουν για πρόεδρο της δημοκρατίας;
Μετά το ιστορικό φιάσκο και την παραδειγματική τιμωρία της ελληνικής κυβερνήσεως τα περιθώρια δεν είναι πολλά.
Η κυβέρνηση Σαμαρά έχασε σε αξιοπιστία και προς τις αγορές και προς βουλευτές που πόνταρε ότι θα ψηφίσουν για πρόεδρο της δημοκρατίας.
Η κυβέρνηση Σαμαρά ηττήθηκε και συνέθλιψε τα σχέδια για τους 180 βουλευτές, προκαλώντας μεγάλη ζημία στην Ελλάδα, την εθνική οικονομία και την αγορά.
Η ήττα είναι πολύ επώδυνη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης