Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Την αντίθεσή του στο αίτημα Juncker για χρήση 100 δισ. από τον ESM, ως εγγύηση για τα δάνεια της ΕΤΕπ, επιβεβαιώνει το Βερολίνο

tags :
Την αντίθεσή του στο αίτημα Juncker για χρήση 100 δισ. από τον ESM, ως εγγύηση για τα δάνεια της ΕΤΕπ,  επιβεβαιώνει το Βερολίνο
"Μερικοί δεν μπορούν να κοιμηθούν όταν ξέρουν ότι κάπου κοντά υπάρχουν χρήματα που κάθονται", φέρεται να δήλωσε ο Schaeuble
(upd)Την άρνηση του Βερολίνου στο αίτημα Juncker για τη διάθεση 100 δισ. ευρώ από τον ESM για τη στήριξη της ανάπτυξης, επιβεβαίωσε σήμερα ο εκπρόσωπος τύπου της γερμανικής κυβέρνησης. 
«Η Γερμανία απορρίπτει τη χρήση των κεφαλαίων του ESM για την ενίσχυση των επενδύσεων στην ευρωζώνης», ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, St. Seibert.
Όπως έγραψε χθες το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, τη διάθεση 100 δισεκατομμυρίων ευρώ από το σύνολο των 450 δισ. του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) ως εγγυήσεις για δάνεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ζητά ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean Claude Juncker.
μαζί του συμφωνεί ο επικεφαλής του μηχανισμού Klaus Regling όσο και ο πρόεδρος της ΕΤΕπ Werner Hoyer.
Ωστόσο, σθεναρή είναι η αντίσταση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble.
"Το δίδυμο έλαβε μια πρώτης τάξης άρνηση", αναφέρεται χαρακτηριστικά στο άρθρο και επισημαίνεται ότι ο Schaeuble τους δήλωσε «ξεχάστε το», τονίζοντας ότι δεν τίθεται θέμα ανακατανομής των πόρων του ESM, ενώ τους υπενθύμισε ότι ο Μηχανισμός δημιουργήθηκε για τη διάσωση του ευρώ και όχι για τη χρηματοδότηση έργων.
Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ προειδοποίησε δε, ότι οποιαδήποτε τέτοια κίνηση θα μπορούσε να αναζωπυρώσει τις αμφιβολίες για την ικανότητα της Ευρωζώνης να διαφυλάξει το κοινό νόμισμα. Έφερε μάλιστα το παράδειγμα της ατομικής βόμβας κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.
"Οι πόροι του ΕΜΣ δεν προορίζονται για να χρησιμοποιηθούν. Μερικοί δεν μπορούν να κοιμηθούν όταν ξέρουν ότι κάπου κοντά υπάρχουν χρήματα που κάθονται", φέρεται να δήλωσε ο Schaeuble.
Σύμφωνα με τo Spiegel, ο Juncker μπορεί να ανήκει στους Χριστιανοδημοκράτες, αλλά «στα βάθη της καρδιάς του», το ομολογούν ακόμη και συνοδοιπόροι του, σκέφτεται σοσιαλδημοκρατικά, γι' αυτό και η καγκελάριος Merkel δίστασε αρκετά να δώσει τη συγκατάθεσή της προκειμένου να αναδειχθεί υποψήφιος των συντηρητικών στις Ευρωεκλογές. Οι πρώτες ενέργειές του από τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαίωσαν τους φόβους της, καθώς, ως "σοσιαλδημοκράτης της παλιάς σχολής", θέλει να εφαρμόσει σχέδιο ανάκαμψης, αναφέρουν οι συντάκτες, οι οποίοι, επικαλούνται κύκλους της καγκελαρίου.
Στο μεταξύ, ο σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Martin Schulz, δηλώνει στο περιοδικό ότι "πρέπει να κινητοποιήσουμε τα χρήματα" και τάσσεται υπέρ της διάθεσης ενός τμήματος των κεφαλαίων του ΕΜΣ προκειμένου η ΕΤΕπ να δώσει νέα δάνεια.
O αντιπρόεδρος της ΚΟ των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο Michael Fuchs, προειδοποιεί τον Juncker "να προσέξει να μην επιβεβαιώσει από την αρχή όλες τις προκαταλήψεις για την επιλογή του στην κορυφή της Επιτροπής", ενώ ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της CDU Herbert Reul τονίζει ότι "ο Juncker τάχθηκε με τη λάθος πλευρά".

Πρώτη ενημέρωση: 21:30, Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης