Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Προσοχή - Το παράθυρο ευκαιριών για να αντλούν κεφάλαια κράτος, τράπεζες και επιχειρήσεις κλείνει επικίνδυνα

Προσοχή - Το παράθυρο ευκαιριών για να αντλούν κεφάλαια κράτος, τράπεζες και επιχειρήσεις κλείνει επικίνδυνα
Το μεγάλο σοκ για την Ελλάδα, την οικονομία, τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις είναι να τεθούν εκ νέου εκτός αγορών
Το παράθυρο ευκαιριών το window opportunity, για να αντλούν κεφάλαια κράτος, τράπεζες και επιχειρήσεις αρχίζει να κλείνει επικίνδυνα απόρροια του διάχυτου πολιτικού ρίσκου που έχει κυριεύσει, οικονομία, χρηματιστήριο, αγορά ομολόγων.
Για μεγάλο χρονικό διάστημα είχε ανοίξει ένα παράθυρο ευκαιριών όπου το κράτος κατάφερε να δανειστεί μέσω 5ετών και 3ετών κοινοπρακτικών εκδόσεων κεφάλαια με σχετικά ικανοποιητικά επιτόκια.
Οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν υποχωρήσει αισθητά από το 43,4% της μεγάλης κρίσης στην 10ετία στο 6,3% τέλη Σεπτεμβρίου του 2014 ενώ το spread από 4000 μονάδες βάσης υποχώρησε στις 535 μονάδες βάσης.
Ταυτόχρονα οι τράπεζες τόσο το 2013 όσο και το 2014 το πρώτο 5μηνο ακριβώς λόγω αυτού του παράθυρου ευκαιριών κατάφεραν να δανειστούν συνολικά από τις δύο αυξήσεις κεφαλαίου 11,3 δισεκ. και μόνο το 2014 περίπου 8,3 δισεκ. ευρώ.
Οι επιχειρήσεις ξεκίνησαν να δανείζονται μέσω ομολογιακών εκδόσεων και κάποιες εξ αυτών με επιτυχία ενώ δόθηκε ευκαιρία σε κάποιες επιχειρήσεις να αναδιαρθρώσουν δάνεια.
Αυτή η εικόνα της αγοράς σε σχεδόν καθολικό βαθμό επιτεύχθηκε στηριζόμενη στην στρατηγική της κυβέρνησης που απέδωσε – για να αποδώσουμε με ακρίβεια τα γεγονότα – καθώς εμφανιζόταν έστω και με λάθη ή παλινωδίες να υλοποιεί τις μνημονικές υποχρεώσεις της.
Με πολιτικούς όρους ράγισε το γυαλί που συνδέει την κοινωνία με την κυβέρνηση η περίπτωση του ΕΝΦΙΑ.
Η κοινωνία έδειχνε μια υποτυπώδη ανοχή στην κυβέρνηση κυρίως γιατί αντιμετώπιζε με μεγάλο προβληματισμό τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ωστόσο το τραγικό πολιτικό λάθος του ΕΝΦΙΑ, αποτέλεσε την αιτία που προκάλεσε μεγάλη ρωγμή στις σχέσεις κοινωνίας και κυβέρνησης.
Οι πολίτες που έδειχναν ανοχή, αίρουν την εμπιστοσύνη τους, θεωρούν ανακόλουθη και αναξιόπιστη την κυβέρνηση, δεν είναι δυνατό να δηλώνουν ότι δεν θα επιβληθούν άλλοι φόροι και ταυτόχρονα να επιβάλλονται νέοι προκλητικά απαράδεκτοι φόροι.
Η κοινωνία από όλα τα ιδεολογικά στρατόπεδα κατάλαβε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα, έχει αποτύχει και στράφηκε προς τον ΣΥΡΙΖΑ ή άλλα κόμματα αποδυναμώνοντας τον κυβερνητικό συνασπισμό.
Οι δημοσκοπήσεις ήρθαν να επιβεβαιώσουν το γεγονός.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μπροστά περίπου 5% ίσως και 6% - όχι 11% -  η ΝΔ συρρικνώνεται όπως και το ΠΑΣΟΚ.
Η ήττα για την ΝΔ είναι δεδομένη είναι απόλυτα δεδομένη. 
Η ΝΔ ο Σαμαράς ο έλληνας πρωθυπουργός αλλά και στελέχη της κυβέρνησης βλέποντας την ραγδαία επιδείνωση υπέπεσαν σε ένα ακραίο και απαράδεκτο πολιτικό στραβοπάτημα.
Άρχισαν την κινδυνολογία περί bank run στις καταθέσεις, περί δραχμής και άλλα φαιδρά αν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά συνέβη το εξής παράδοξο.
Αντί η κοινωνία να ανακρούσει πρύμναν και να αξιολογήσει αν η ισχυροποίηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο σωστός δρόμος, συνέβη το ακριβώς αντίθετο γύρισε την πλάτη στην ΝΔ.
Και ορθώς την γύρισε την πλάτη γιατί η ΝΔ ως ένα συστημικό κόμμα έπαιξε επιπόλαια με ένα ευαίσθητο θέμα τις καταθέσεις της κοινωνίας και την συστημική ευστάθεια των τραπεζών.
Τραγικό λάθος από την ΝΔ κυρίως γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ έξυπνα το εκμεταλλεύτηκε και εμφανίστηκε στα μάτια της κοινωνίας ως συστημικό κόμμα.
Όλη αυτή η εικόνα της αλλαγής, της ισχυροποίησης του ΣΥΡΙΖΑ και του κινδύνου να αποτύχει η εκλογή προέδρου της δημοκρατίας από την παρούσα βουλή είχε υποτιμηθεί από τους ξένους επενδυτές.
Στο πλαίσιο του road show της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο, οι ξένοι για πρώτη φορά συνειδητοποίησαν ότι ο πολιτικός κίνδυνος είναι πολύ σοβαρός και άρχισαν να καθίσταται πιο συντηρητικοί.
Θα υπάρξουν πολλά επεισόδια από εδώ και πέραν, παρεμβάσεις της κυβέρνησης, Τρόικα, βιωσιμότητα χρέους, αποχώρηση ή έναρξη αποχώρησης από τα μνημόνια αλλά ο ρους της πολιτικής ιστορίας δεν θα αλλάξει, θα κυβερνήσει αυτή την χώρα και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Οι ξένοι επενδυτές που έχουν επενδύσει πάνω από 9 -10 δισεκ. μόνο στις τράπεζες έχουν εγκλωβιστεί καθώς σχεδόν αγνοούν την στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος έρχεται στην εξουσία.
Αν και έχουν υπάρξει πολλές φορές επαφές ξένων με τον ΣΥΡΙΖΑ π.χ. η Goldman Sachs ουκ ολίγες φορές, ωστόσο το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει διαμορφωθεί.
Εκεί που ένας πολιτικός του ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για ένα διττό μοντέλο λειτουργίας των τραπεζών όπου οι ιδιώτες θα έχουν το έλεγχο και το κράτος μέσω μειοψηφικού πακέτου μετοχών θα ελέγχει τις τράπεζες, εμφανίζεται άλλος πολιτικός του ΣΥΡΙΖΑ και μιλάει για κρατικοποίηση συσκοτίζοντας τις πολιτικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, του κόμματος που έρχεται στην εξουσία.
Έτσι λοιπόν λόγω της αύξησης του πολιτικού ρίσκου, που θα εκραγεί τους επόμενους μήνες, υπάρχει σοβαρότατος κίνδυνος να κλείσει το παράθυρο ευκαιριών που άνοιξε στην Ελλάδα.
Αυτό σημαίνει ότι τα spreads μπορεί να εκτιναχθούν προς τις 650 με 700 μονάδες βάσης όπερ σημαίνει ότι η 10ετία θα εμφανίζει απόδοση στην Ελλάδα περίπου 7,3% με 8%.
Μια τέτοια εξέλιξη θα θέσει εκ νέου την Ελλάδα εκτός αγορών.
Αν αυτό συμβεί τότε θα αποτύχει η έκδοση 7ετούς ομολόγου ή  θα ακυρωθεί.
Η Ελλάδα μην μπορώντας να αντλήσει κεφάλαια από τις αγορές θα υποχρεωθεί να υπογράψει και 3ο μνημόνιο να συνάψει και νέο δάνειο για να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό.
Στις τράπεζες που ενόψει των stress tests είναι πολύ πιθανό να υλοποιήσουν νέες ΑΜΚ, ενδέχεται να μην μπορούν να τις καλύψουν αν και δεν ασπαζόμαστε αυτό το σενάριο καθώς οι ξένοι έχουν επενδύσει πολλά κεφάλαια και θα προσπαθήσουν να διασώσουν τις επενδύσεις τους.
Σίγουρα όμως η άντληση κεφαλαίων από τις αγορές και τους ιδιώτες επενδυτές,  θα είναι πιο δύσκολη υπόθεση.
Το ίδιο θα συμβεί και για τα ομολογιακά των εταιριών, όλα θα παγώσουν καθώς κανείς ξένος δεν θα θέλει να αναλάβει ελληνικό ρίσκο.
Η αύξηση του πολιτικού κινδύνου, είναι πολύ πιθανό να κλείσει το παράθυρο ευκαιριών και αν αυτό συμβεί τότε θα έχει η Ελλάδα πολύ μεγάλο πρόβλημα.
Θα συρθεί σε νέο μνημόνιο και οι τράπεζες και οι επιχειρήσεις θα είναι παγιδευμένες.
Το πολιτικό σύστημα έγκαιρα να λάβει μέτρα να προφυλάξει την Ελλάδα, την οικονομία και τις τράπεζες από το μεγάλο σοκ που έρχεται και θα πληγώσει εκ νέου την ασθενική ελληνική οικονομία.
Το μεγάλο σοκ για την Ελλάδα, την οικονομία, τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις είναι να τεθούν εκ νέου εκτός αγορών.
Θα είναι ιστορικό πισωγύρισμα, θα είναι εθνική αυτοκτονία και εθν ική τραγωδία.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης