Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ένα ακόμη αμφισβητήσιμο deal της Εθνικής – Πλήρωσε premium 88%-89% στο IFC για να αγοράσει το 5% της Finansbank

Ένα ακόμη αμφισβητήσιμο deal της Εθνικής – Πλήρωσε premium 88%-89% στο IFC για να αγοράσει το 5% της Finansbank
Η Εθνική πλήρωσε 88% με 89% για να αγοράσει το 5% της Finansbank.....ενώ σχεδιάζει να πουλήσει το 20% με 40% της Finansbank
Πραγματικά μας εκπλήσσει η στρατηγική της Εθνικής τράπεζας, με τόσο επιτυχημένα deal που πραγματοποιεί, τόσο επιτυχημένα που γεννώνται σχεδόν πάντα πολλά ερωτηματικά και ακόμη περισσότερες απορίες....
Όπως στο παρελθόν πλήρωσε πανάκριβα την αγορά ακινήτου 120 εκατ έτσι και τώρα αγόρασε μέσω της ενεργοποίησης της διαδικασίας put option το 5% που κατέχει το IFC που είναι ο επενδυτικός βραχίονας της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Finansbank (θυγατρική της Εθνικής στην Τουρκία)
Η Εθνική από 94,81% κατέχει πλέον το 99,81% της Finansbank.
Για όσους παρακολουθούν τα τραπεζικά δρώμενα όχι περιστασιακά….το Μάρτιο του 2007 στο πλαίσιο εξαγοράς της Finansbank από την Εθνική συμμετείχε και το IFC στο μετοχικό κεφάλαιο της Finansbank επενδύοντας 275 εκατ δολάρια και αποκτώντας το 5% της τουρκικής θυγατρικής της Εθνικής.
Περίπου 7 χρόνια μετά το IFC ενεργοποιεί το put option.
Put option είναι ένας μηχανισμός δικαιώματος μεταξύ αγοραστή και πωλητή που επιτρέπει να πουλήσει σε μια προκαθορισμένη τιμή ο μηχανισμός put και call option γενικώς είθισται να χρησιμοποιείται σε deals.
To IFC επένδυσε 275 εκατ και πούλησε στα 343 εκατ δολάρια δηλαδή 24% υψηλότερα.
Ωστόσο η τρέχουσα αξία του 5% της Finansbank (26/9/2014) διαμορφώνεται στα 181 εκατ δολάρια.
Δηλαδή η Εθνική κατέβαλλε στο IFC premium 88% με 89% για να αγοράσει το 5%.
Δεν είναι σαφές αν το IFC λάμβανε μερίσματα κάθε χρόνο, μερίσματα που αντιστοιχούσαν στο 5% της συμμετοχής αλλά σίγουρα εξήλθε της Finansbank με καλές αποδόσεις.
Λαμβάνοντας υπόψη το τίμημα, η Εθνική πλήρωσε 343 εκατ στο IFC για να αγοράσει το 5% της Finansbank….ξαφνικά αποτίμησε την Finansbank σε τιμή σχεδόν 88-89% υψηλότερη της τρέχουσας χρηματιστηριακής.
Αν το 5% κοστολογείται 343 εκατ δολάρια το 100% αποτιμάται 6,860 δισεκ. δολάρια της Finansbank.
Όμως η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της Finansbank 26 Σεπτεμβρίου του 2014, διαμορφώνεται στα 3,63 δισεκ. δολάρια ή 2,86 δισεκ. ευρώ με τρέχουσες ισοτιμίες 1,2680 δολάρια ανά ευρώ.
Η Εθνική αποτίμησε την Finansbank περίπου 88-89% υψηλότερα σε σχέση με τις τρέχουσες χρηματιστηριακές τιμές.
Θα πουν πολλοί ότι το put option στηρίζεται στην λογική των προκαθορισμένων τιμών άρα έπρεπε να πληρώσει ακριβά η Εθνική για να αποκτήσει το 5% της Finansbank.  
Άρα γιατί η Εθνική πλήρωσε τόσο ακριβά το IFC δηλαδή 88% υψηλότερα της τρέχουσας χρηματιστηριακής τιμής;
Κάποιοι θα υποστηρίξουν ότι η Εθνική αγόρασε το 5% της Finansbank από το IFC για να διατηρήσει μετά την πώληση του 20% έως 40% της Finansbank....ένα σημαντικό ποσοστό στην θυγατρική της στην Τουρκία.
Ωστόσο το επιχείρημα αυτό είναι αμφισβητήσιμο...και έωλο.
Δεν θα μπορούσε η Εθνική που σχεδιάζει να πουλήσει το 20% με 40% της Finansbank να ζητήσει και από το IFC να πουλήσει το ποσοστό του στον ενδιαφερόμενο ή ενδιαφερόμενους επενδυτές σε τιμές αγοράς ή σε τιμές που θα καθοριστούν από το deal που θα πραγματοποιήσει η Εθνική;
Η ουσία από όλα αυτά είναι ότι η Εθνική αγόρασε το 5% με premium 88-89% σε σχέση με τις τρέχουσες χρηματιστηριακές και θα πουλήσει με μεγάλο discount γιατί θα ήταν υπερβολικό να εκτιμήσει κανείς ότι θα υπάρξει ενδιαφερόμενος για το 20% ή 30% ή 40% της Finansbank που θα πλήρωνε premium 88% με 89% για να το αποκτήσει.
Ακόμη και αν δεσμευόταν η Εθνική από την αρχική συμφωνία με το IFC, γεννώνται ερωτηματικά πως επετράπη στην Εθνική να αγοράσει με premium το 88% με 89% το ποσοστό του IFC στην Finansbank.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας τι λέει γιαυτό το deal;
Σίγουρα το deal αυτό συγκαταλέγεται στα πολλά απίστευτα deal που έχει πραγματοποιήσει η Εθνική τράπεζα.
Για μια ακόμη φορά πλήθος ερωτηματικών γεννώνται από μια αγορά.... που ο αγοραστής δηλαδή η Εθνική πληρώνει 88% με 89% υψηλότερα της τρέχουσας χρηματιστηριακής αξίας.....παραμονές των stress tests της ΕΚΤ.....

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης