Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Σε διαρκή κεφαλαιακό κίνδυνο οι συνεταιριστικές τράπεζες – Θα χρειαστούν περίπου 350-400 εκατ – Τι δείχνει το AQR της PwC

Σε διαρκή κεφαλαιακό κίνδυνο οι συνεταιριστικές τράπεζες – Θα χρειαστούν περίπου 350-400 εκατ – Τι δείχνει το AQR της PwC
Ο ελεγκτικός οίκος PricewaterhouseCoopers εκπόνησε  μελέτη αξιολόγησης των στοιχείων ενεργητικού των συνεταιριστικών τραπεζών
Σε διαρκή κεφαλαιακό κίνδυνο βρίσκονται οι συνεταιριστικές τράπεζες καθώς σύμφωνα με πληροφορίες με βάση τα αποτελέσματα των AQR δηλαδή της ποιοτικής αξιολόγησης των στοιχείων ενεργητικού προκύπτουν συνολικά κεφαλαιακές ανάγκες μεταξύ 350 με 400 εκατ ευρώ.
Ο ελεγκτικός οίκος PricewaterhouseCoopers εκπόνησε την μελέτη αξιολόγησης των στοιχείων ενεργητικού των συνεταιριστικών τραπεζών για λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος και με βάση πληροφορίες προκύπτουν ορισμένα ενδιαφέροντα συμπεράσματα
1)Περίπου 6 συνεταιριστικές τράπεζες περιλαμβανομένης και της Πανελλήνιας θα χρειαστεί να ανακεφαλαιοποιηθούν.
2)Μαζί με την Πανελλήνια που θα χρειαστεί 186 εκατ προκύπτει το συμπέρασμα ότι ο κλάδος βρίσκεται ακόμη σε σοβαρή ομηρία ελλείψει κεφαλαίων.
3)Σωρευτικά οι συνεταιριστικές τράπεζες θα χρειαστούν περίπου 350 με 400 εκατ με πιθανότερο σενάριο το τελικό μέγεθος να προσδιοριστεί προς το πάνω εύρος δηλαδή προς τα 400 εκατ.
4)Από τα asset quality review δηλαδή την αξιολόγηση των στοιχείων ενεργητικού προκύπτει ότι η ποιότητα των δανειακών χαρτοφυλακίων σε ορισμένες συνεταιριστικές τράπεζες έχει επιδεινωθεί σε σχέση με τα αρχικά stress tests, ωστόσο υπάρχουν και κατηγορίες δανείων που εμφανίζουν σημάδια σταθεροποίησης ακολουθώντας συνολικά την τάση του κλάδου.
5)Οι εγγυήσεις σε πλήθος δανείων αποτελεί ερωτηματικό καθώς προκύπτουν κενά μεταξύ ορισμένων χορηγούμενων δανείων και των εγγυήσεων που έχουν δοθεί.
6)Με βάση αυτά τα δεδομένα 6 συνεταιριστικές τράπεζες θα προχωρήσουν – κάποιες εξ αυτών έχουν ήδη ξεκινήσει – να υλοποιούν νέες αυξήσεις κεφαλαίου.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται κυρίως στην Πανελλήνια συνεταιριστική τράπεζα που χρειάζεται 186 δισεκ. ευρώ και τα οποία μέχρι τώρα παρά τις προσπάθειες δεν έχουν βρεθεί.
Οι συνεταιριστικές στην Κρήτη έχουν ξεκινήσει την διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης ωστόσο το πρόβλημα εδράζεται στην Πανελλήνια στην οποία συμμετέχουν ως μέτοχοι οι συνεταιριστικές τράπεζες και η Γερμανική τράπεζα DZ Bank.
Οι προσπάθειες να βρεθεί ξένη τράπεζα, στρατηγικός επενδυτής δεν έχει αποδώσει έως τώρα.

Πρώτη ενημέρωση: 08:12, Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης