Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τι κρύβει η βιασύνη της Εθνικής να πουλήσει από 20% έως 40% της Finansbank; - Πουλάει ασημικά καθώς ανησυχεί για τα stress tests

Τι κρύβει η βιασύνη της Εθνικής να πουλήσει από 20% έως 40% της Finansbank; - Πουλάει ασημικά καθώς ανησυχεί για τα stress tests
Η επίσπευση της πώλησης μέρους της Finansbank αποδεικνύει ότι η Εθνική ανησυχεί για τα επερχόμενα stress tests....
Τι πραγματικά κρύβει η βιασύνη της διοίκησης της Εθνικής τράπεζας να επιταχύνει την πώληση του 20% έως 40% της Finansbank νωρίτερα από το αρχικό χρονοδιάγραμμα και μάλιστα πριν καν ανακοινωθούν τα stress tests;
Είναι  ξεκάθαρο ότι η Εθνική ανησυχεί για τα stress tests.
H πώληση έως και του 40% της Finansbank πραγματοποιείται με δυσμενείς όρους αφενός γιατί οι αγορές αντιλαμβάνονται την δύσκολη θέση της τράπεζας, αφετέρου γιατί η κεφαλαιοποίηση της Finansbank βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα 2,8 δισεκ. ευρώ.
Ήδη προσέλαβε 3 διεθνείς οίκους, την Morgan Stanley, την Goldman Sachs και την Bank of America με στόχο να ξεκινήσει την διαδικασία πώλησης του 20% έως 40% της Finansbank με στόχο να προστατευθεί από τις κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν στα stress tests.
Η κίνηση της Εθνικής θεωρείται αμυντική κίνηση γιατί ενώ έχει αναφέρει ότι θα πουλήσει μειοψηφικό ποσοστό στην Finansbank μέσα στο 2015, υποχρεώνεται λόγω των stress tests της ΕΚΤ να λάβει προληπτικά μέτρα.
Η συνολική αξία της Finansbank διαμορφώνεται περίπου στα 3,7  δισεκ. δολάρια ή 2,87 δισεκ. ευρώ.
Τα κεφάλαια της Εθνικής διαμορφώνονται στα 9,4 δισεκ. και με την κίνηση επίσπευσης της πώλησης ποσοστού έως 40% στην Finansbank αποδεικνύει ότι ανησυχεί για τα stress tests.
Η Εθνική το 2013 είχε προτείνει να πουληθεί 40% με στόχο να βελτιωθεί η κεφαλαιακή επάρκεια.
Έκτοτε επιχειρήθηκε να μειωθεί το ποσοστό πώλησης από 40% σε 20%, ωστόσο η πώληση του 20% έως 40% παραμένει ως δυνητικό εύρος πώλησης.
Η τρέχουσα αξία της Finansbank στην οποία η Εθνική ελέγχει με ποσοστό 95% με χρηματιστηριακούς όρους ανέρχεται σε 2,87  δισεκ. ευρώ.
Το 33% με ένα λογικό premium αποτιμάται στα 1,2 δισεκ. ευρώ ή 924 εκατ. σε τρέχουσες τιμές.
Το 20% χωρίς premium αποτιμάται περίπου 560 εκατ ευρώ ενώ το 40% αποτιμάται 1,12 δισεκ. ευρώ.  
Είναι προφανές ότι η Εθνική αρχίζει να ξεπουλάει ασημικά για να μπορέσει να διασωθεί από τα επερχόμενα stress tests.
Είναι προφανές ότι οι ελληνικές τράπεζες ανησυχούν ξεκάθαρα για τα επερχόμενα stress tests και ήδη προετοιμάζονται με όποιους τρόπους μπορούν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης