Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Νέα προσπάθεια από την ΕΒΑ να καταστούν συγκρίσιμα τα αποτελέσματα των ασκήσεων αντοχής της ΕΚΤ – Νέα μελέτη για τις αποτιμήσεις RWA

Νέα προσπάθεια από την ΕΒΑ να καταστούν συγκρίσιμα τα αποτελέσματα των ασκήσεων αντοχής της ΕΚΤ – Νέα μελέτη για τις αποτιμήσεις RWA
Η EBA κατάρτισε σχέδια τεχνικών προτύπων σχετικά με τα υποδείγματα εσωτερικών διαβαθμίσεων
Προσπάθεια να εκμηδενιστεί το φαινόμενο της χρήσης διαφορετικών ορισμών για τις αποτιμήσεις των σταθμισμένων στοιχείων του ενεργητικού (Return Weighted Assets - RWA) επιχειρεί η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ), ώστε να ενισχύσει την αξιοπιστία των ασκήσεων αντοχής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Η EBA κατάρτισε σχέδια τεχνικών προτύπων σχετικά με το τραπεζικό κεφάλαιο, τα οποία παρείχαν μεταξύ άλλων μεγαλύτερη σαφήνεια όσον αφορά τον ορισμό του κεφαλαίου και τη δημοσιοποίησή του από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι κανόνες προληπτικής εποπτείας εφαρμόζονται με συνέπεια σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, η EBA αξιολόγησε την εσωτερική πολιτική ανάπτυξης υποδειγμάτων με βάση τα διάφορα είδη κινδύνων.
Υπό αυτά τα δεδομένα, υπέβαλλε έκθεση σχετικά με τους τρόπους επίτευξης συμφωνίας μεταξύ των μεθοδολογιών των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων σύμφωνα με την προσέγγιση εσωτερικών διαβαθμίσεων (IRB), λόγω της ανάγκης για πιο συγκρίσιμες κεφαλαιακές απαιτήσεις.
Οι σημαντικές διαφοροποιήσεις όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο οι επόπτες επικυρώνουν τα υποδείγματα εσωτερικών διαβαθμίσεων επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό τη συγκρισιμότητα των σταθμισμένων κατά κίνδυνο στοιχείων ενεργητικού σε επίπεδο ΕΕ.
Ως εκ τούτου, η ΕΒΑ προχώρησε στην ανάλυση του ζητήματος της συγκρισιμότητας, εκπονώντας πολλές σημαντικές μελέτες, συμπεριλαμβανομένης έκθεσης από την κορυφή προς τη βάση σχετικά με τη συνοχή των κεφαλαιακών απαιτήσεων εσωτερικών διαβαθμίσεων, τη συγκριτική αξιολόγηση χαρτοφυλακίου μειωμένου πιστωτικού κινδύνου, τις κυκλικές διακυμάνσεις των κεφαλαιακών απαιτήσεων των τραπεζών και έκθεσης σχετικά με τη διακύμανση των σταθμισμένων κατά κίνδυνο στοιχείων ενεργητικού για τα χαρτοφυλάκια κινδύνου αγοράς.
Έτσι, στο πλαίσιο της ανάλυσης για τη συνοχή των σταθμισμένων στοιχείων του ενεργητικού σε χαρτοφυλακίων στεγαστικών δανείων, η έκθεση της EBA συνοψίζει τα ευρήματα της δεύτερης φάσης:



Σύμφωνα με τις απαντήσεις που δόθηκαν από τις τράπεζες σχετικά με τη χρήση αυτών των μεταβλητών, αναπροσαρμογή του δανείου προς την αξία και τον πιστωτικό κίνδυνο



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης