Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Για διαπραγματεύσεις ο Ζανιάς (Εθνική, ΕΕΤ) στην ΕΚΤ για τα stress tests – Στο επίκεντρο οι παράμετροι των τεστ κοπώσεως

Για διαπραγματεύσεις ο Ζανιάς (Εθνική, ΕΕΤ) στην ΕΚΤ για τα stress tests – Στο επίκεντρο οι παράμετροι των τεστ κοπώσεως
Δεν πρέπει να προκαλεί καμία έκπληξη το ενδεχόμενο να προκύψουν κεφαλαιακές ανάγκες στις τράπεζες.
Κλιμάκιο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών με επικεφαλής τον πρόεδρο της Εθνικής Γιώργο Ζανιά επισκέπτεται  την ΕΚΤ σήμερα με βασικό στόχο να διερευνήσει και στο μέτρο του εφικτού να πιέσει ώστε οι ελληνικές τράπεζες να τύχουν αναλογικής μεταχείρισης με τις υπόλοιπες τράπεζες της Ευρωζώνης.
Αν και η παρέμβαση του Ζανιά και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών δεν θα έχει ουσιαστικά αποτελέσματα, γιατί προφανώς η ΕΚΤ δεν θα μεταπειστεί, ούτε θα αλλάξει στρατηγική όπως έχει σχεδιαστεί, ωστόσο θα έχει ενδιαφέρον να διερευνηθεί και εξεταστεί ο βασικός σχεδιασμός της ΕΚΤ ενόψει των stress tests.
Η βασική ανησυχία των τραπεζιτών ενόψει των stress tests που θα ανακοινωθούν στις 17 Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθεί η διαδικασία με τα capital plans και τον καθορισμό των τελικών κεφαλαιακών αναγκών στις 31 Οκτωβρίου του 2014 (οι ημερομηνίες δεν είναι 100% οριστικές), είναι μήπως αποφασίσει η ΕΚΤ να στρεσάρει περισσότερο του αναμενόμενου τις ελληνικές τράπεζες.
Το δομικό πρόβλημα δεν είναι τα stress tests, ούτως ή άλλως οι παραδοχές είναι ακραίες και υπό ακραίες παραδοχές θα προκύψουν κεφαλαιακές ανάγκες.
Τα ακραία σενάρια δεν θα αποτελέσουν την έκπληξη, το ζήτημα είναι τι θα συμβεί με assets quality review δηλαδή την αξιολόγηση των στοιχείων ενεργητικού.
Οι έμπειροι τραπεζίτες εκεί εστιάζονται και θεωρούν ότι η παράμετρος κλειδί που θα κρίνει τις ελληνικές τράπεζες θα κριθεί στα AQR δηλαδή στην αξιολόγηση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού.
Η ψευδαίσθηση ότι δεν θα προκύψουν κεφαλαιακές ανάγκες δεν βοηθάει την εξαγωγή ορθών συμπερασμάτων.
Οι νέες κεφαλαιακές ανάγκες στις τράπεζες απορρέουν αφενός από το σχέδιο της ΕΚΤ να δείξει ότι εκπονεί αξιόπιστα stress tests αφετέρου από την προσέγγιση της ΕΚΤ να στρεσάρει τις τράπεζες, ώστε να φέρουν στην επιφάνεια όλα τους τα προβλήματα πριν περάσουν οι 128 μεγαλύτερες τράπεζες της ευρωζώνης στον εποπτικό έλεγχο ης ΕΚΤ.
Δεν πρέπει να προκαλεί καμία έκπληξη το ενδεχόμενο να προκύψουν κεφαλαιακές ανάγκες στις τράπεζες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης