Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Επενδυτές των warrants προσοχή - Αν έως μέσα του 2016 το ΤΧΣ δεν έχει υποβάλλει δημόσιες προτάσεις…απλά χάσατε…

Επενδυτές των warrants προσοχή - Αν έως μέσα του 2016 το ΤΧΣ δεν έχει υποβάλλει δημόσιες προτάσεις…απλά χάσατε…
Αν το ΤΧΣ δεν έχει ξεκινήσει ή δεν έχει ολοκληρώσει όλες τις δημόσιες προτάσεις έως τον Μάιο – Ιούνιο του 2016 τότε απλά δεν υποχρεώνεται να αποζημιώσει κανένα κάτοχο των warrants...
(upd)Τα Bermudan warrants, δηλαδή τα warrants των ελληνικών τραπεζών έχουν ημερομηνία λήξεως ουσιαστικά νωρίτερα από ότι έχει εκτιμηθεί και προσδιοριστεί από το νόμο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Τα Bermudan warrants έχουν την δυνατότητα σε τακτά χρονικά διαστήματα εν προκειμένω κάθε 6 μήνες να δίνουν την δυνατότητα στους κατόχους να τα εξασκούν αγοράζοντας δηλαδή τις κοινές μετοχές που εμπεριέχονται στα warrants.
Επίσης και με βάση το νέο νόμο το ΤΧΣ μπορεί να υποβάλλει δημόσιες προτάσεις στους κατόχους των warrants έναντι κοινών μετοχών και εν συνεχεία τις μετοχές που αποκτά το Ταμείο θα μπορεί να τις πουλάει μέσω placement σε έλληνες και ξένους επενδυτές.
Το ΤΧΣ π.χ. θα υποβάλει στους κατόχους των warrants δημόσια πρόταση ας υποθέσουμε ότι η τιμή του warrants είναι 1 ευρώ και κάθε warrants εμπεριέχει 7 κοινές μετοχές ενώ η αξία της κοινή μετοχής επίσης είναι 1 ευρώ.
Το ΤΧΣ λοιπόν θα προσφέρει κοινές μετοχές αξίας 1,20 ευρώ υποθετικό premium 20% επί της αξίας των warrants και έτσι θα υλοποιείται η δημόσια πρόταση.
Όλα αυτά είναι γνωστά.
Αυτό όμως που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό είναι το εξής.
Μετά τους τριάντα έξι μήνες από την έκδοση των Warrants, δηλαδή Μάιος – Ιούνιος του 2016, το ΤΧΣ δύναται, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, να μεταβιβάσει τις κοινές μετοχές που εμπεριέχονται στα warrants, σε τρίτους χωρίς να οφείλει οποιαδήποτε αποζημίωση στους κατόχους των Warrants, οι οποίοι δεν αποφάσισαν να αποκτήσουν τις μετοχές αυτές.
Μετά τους τριάντα έξι μήνες από την έκδοση των Warrants, το ΤΧΣ δύναται να μεταβιβάσει τις υποκείμενες κοινές
μετοχές.
Παρότι πριν να προβεί στη μεταβίβαση αυτή, το ΤΧΣ οφείλει να δώσει τη δυνατότητα στους κατόχους των Warrants να αποκτήσουν αυτοί τις προς μεταβίβαση μετοχές σε τιμή ίση με την κατώτερη εκ της τιμής άσκησης των
Warrants π.χ. στην Alpha bank όχι στα 0,5060 ευρώ που θα είναι η τιμή εξάσκησης των warrants τον Μάιο του 2016 αλλά στα 0,4488 ευρώ που είναι η αρχική και κατώτερη τιμή εξάσκησης.
Παράλληλα το ΤΧΣ μπορεί εναλλακτικά να διαθέσει τις κοινές μετοχές που εμπεριέχονται στα warrants με βάση την μέση χρηματιστηριακή τιμή της κοινής μετοχής της Τραπέζης των 50 ημερών διαπραγμάτευσης που προηγούνται της γνωστοποίησης, σε περίπτωση που οι κάτοχοι των Warrants δεν ασκήσουν το δικαίωμά τους και το ΤΧΣ προβεί στην πώληση του συνόλου ή ορισμένων εκ των υποκείμενων μετοχών, τότε ο αριθμός των υποκείμενων μετοχών που θα μπορούν να αποκτήσουν οι κάτοχοι των Warrants θα μειωθεί αντίστοιχα και οι κάτοχοι των
Warrants δεν θα αποζημιωθούν για τον περιορισμό αυτό του δικαιώματός τους.

Το συμπέρασμα

Αν το ΤΧΣ δεν έχει ξεκινήσει ή δεν έχει ολοκληρώσει όλες τις δημόσιες προτάσεις έως τον Μάιο – Ιούνιο του 2016 τότε απλά δεν υποχρεώνεται να αποζημιώσει κανένα κάτοχο των warrants.

www.bankingnews.gr

Πρώτη ενημέρωση 23:23 24 Αυγούστου του 2014

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης