Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Γιατί οι μέτοχοι της Espirito Santo γλίτωσαν στο παρά πέντε της διάσωσης το bail-in; Η ΕΚΤ είναι ένας από τους μεγαλύτερους πιστωτές της

Γιατί οι μέτοχοι της Espirito Santo γλίτωσαν στο παρά πέντε της διάσωσης το bail-in; Η ΕΚΤ είναι ένας από τους μεγαλύτερους πιστωτές της
Εάν η ΕΚΤ δεχόταν να υποστεί ζημιές, η διάσωση της BES θα πραγματοποιείτο με χρήματα των Ευρωπαίων φορολογουμένων...
Φως στα άδυτα του σχεδίου διάσωσης της προβληματικής πορτογαλικής τράπεζας Banco Espirito Santo επιχειρεί να ρίξει, με νέο δημοσίευμά του, το Reuters.
Όπως επισημαίνει, το γεγονός ότι τελικά οι μέτοχοι της Banco Espirito Santo γλίτωσαν στο παρά πέντε το bail-in προκάλεσε έκπληξη στις αγορές.
Υπάρχει όμως λόγος που συνέβη αυτό. Ένας από τους μεγαλύτερους πιστωτές της πορτογαλικής τράπεζας ήταν η ΕΚΤ.
Εάν τελικά είχε αποφασιστεί η εφαρμογή του μέτρου του bail-in στη διάσωση της Banco Espirito Santo, τότε η ΕΚΤ θα βρισκόταν μπροστά σε ένα τεράστιο δίλημμα: Τι θα έκανε η ΕΚΤ; Θα συμμετείχε ή όχι στη διάσωση;
Εάν η ΕΚΤ δεχόταν να υποστεί ζημιές για τη διάσωση της πορτογαλικής τράπεζας, τότε αυτόματα η ανακεφαλαιοποίηση θα πραγματοποιείτο με χρήματα των Ευρωπαίων φορολογουμένων...
Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί, όμως, σε συνεννόηση με τις ευρωπαϊκές τραπεζικές αρχές, έχουν δεσμευθεί πως η ανακεφαλαιοποίηση ευρωπαϊκής τράπεζας δεν θα γίνεται με χρήματα των Ευρωπαίων φορολογουμένων...
Να σημειωθεί εδώ πως μόνο κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014, η εξάρτηση της Banco Espirito Santo από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ αυξήθηκε κατά 37%!
Υπενθυμίζεται εδώ πως η Ευρώπη έχει αποφασίσει να τεθεί σε ισχύ η εφαρμογή του μέτρου του bail-in για τις τραπεζικές διασώσεις από τα τέλη του 2015, όχι νωρίτερα.
Αξιωματούχοι της ΕΚΤ αρνήθηκαν το τελευταίο διάστημα να λάβουν οποιαδήποτε θέση για το μείζον θέμα της διάσωσης της πορτογαλικής τράπεζας. Ωστόσο, κορυφαία πηγή έσπευσε να διευκρινίσει πως ελήφθησαν άμεσα μέτρα διαχείρισης ρίσκου (risk control measures), κυρίως σε ό,τι αφορά την αποδοχή εγγυήσεων (collaterals).
Να σημειωθεί πως η διάσωση της Banco Espirito Santo έγινε μέσω της διάσωσής της σε good και bad bank (καλή και κακή τράπεζα).
Η καλή τράπεζα μετονομάζεται σε Novo Banco, λαμβάνοντας bailout ύψους 4,9 δισ. ευρώ.
Από τα 4,9 δισ. ευρώ, η συνεισφορά της πορτογαλικής κυβέρνησης μειώνεται στα 3,9 δισ. ευρώ, αφού θα αυξηθεί στο 1 δισ. ευρώ (από τα 500 εκατ. ευρώ που αρχικά σχεδιαζόταν) η συμμετοχή των πορτογαλικών τραπεζών.
Στην κακή τράπεζα μεταβιβάστηκαν όλα τα τοξικά στοιχεία της τράπεζας που περιλαμβάνουν και τα δάνεια προς τη μητρική Espirito Santo International, η οποία έχει ζητήσει προστασία από τους πιστωτές της.
"Η απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Πορτογαλίας (Bank of Portugal) να διασπάσει σε good και bad bank (καλή και κακή τράπεζα) την προβληματική Banco Espirito Santo δεν συνιστά χρεοκοπία" απεφάνθη πριν από μερικά 24ωρα η Διεθνής Ένωση Swaps και Παραγώγων (ISDA).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης