Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Σημαντική μείωση κερδών για το 2014 και αντίστοιχα μεγάλη μείωση μερίσματος για την Τράπεζα της Ελλάδος λόγω ενεργητικού και ELA

tags :
Σημαντική μείωση κερδών για το 2014 και αντίστοιχα μεγάλη μείωση μερίσματος για την Τράπεζα της Ελλάδος λόγω ενεργητικού και ELA
Αν λέμε αν (υπόθεση εργασίας) τα κέρδη κατανέμονταν με όρους αγοράς στην ΤτΕ....οι μέτοχοι θα λάμβαναν μέρισμα το 2013...περίπου 42 ευρώ
To 2013 δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ήταν μια χρονιά σταθμός για την Τράπεζα της Ελλάδος.
Με ισολογισμό που έκλεισε στα 109 δισεκ. αλλά είχε φθάσει έως τα 136 δισεκ. τον Φεβρουάριο του 2013 η Τράπεζα της Ελλάδος κατάφερε να πετύχει κέρδη 831 δισεκ. ευρώ και να διανείμει μέρισμα έως 817 εκατ ευρώ στο υπουργείο Οικονομικών το οποίο και με το ποσό αυτό παρουσίασε πρωτογενές πλεόνασμα.
Για τους υπόλοιπους μετόχους της ΤτΕ διανεμήθηκε μέρισμα 0,49 ευρώ ανά μετοχή έναντι 0,53 ευρώ ανά μετοχή του 2012.
Ποτέ δεν κατανοήσαμε πως είναι δυνατό να αυξάνονται τα κέρδη αλλά ο ιδιώτης μέτοχος να λαμβάνει μικρότερο μέρισμα.
Κατά ένα παράδοξο τρόπο – που πρέπει να αναζητηθεί στο καταστατικό της ΤτΕ – το μεγαλύτερο μέρος των κερδών καταβάλλονται ως μέρισμα στο ελληνικό δημόσιο.
Αν δεν δινόταν κατά τρόπο παράδοξο το μέρισμα των 817 εκατ στο ελληνικό δημόσιο αλλά μοιραζόταν αναλογικά στους μετόχους τότε οι μέτοχοι θα έπρεπε να είχαν πάρει 42 ευρώ μέρισμα ανά μετοχή.
Αλλά προφανώς ούτε στην επιστημονική φαντασία δεν θα επέτρεπε το ελληνικό κράτος τέτοια προνομιακή μεταχείριση σε ιδιώτη μέτοχο.
Το θα συμβεί στην χρήση 2014;
Αν και είναι νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα ωστόσο ο ισολογισμός της Τράπεζας της Ελλάδος θα επανέλθει σε πιο φυσιολογικά επίπεδα.
Τον Ιούλιο του 2014 έφθασε το σύνολο ενεργητικού στα 87 δισεκ.
Με βάση ορισμένες σχεδόν παγιοποιημένες παραδοχές τα κέρδη θα μπορούσαν να διαμορφωθούν στα 270-300 εκατ υπό πολύ αυστηρές προϋποθέσεις και το μέρισμα που θα καταβληθεί στον ιδιώτη μέτοχο  θα κινηθεί κοντά στα επίπεδα του 2013 δηλαδή τα 0,49 ευρώ.
Υπάρχει ένας μύθος για την μετοχική σύνθεση της Τράπεζας της Ελλάδος που δεν δημοσιοποιείται και κατά την άποψη μου κακώς.
Υο ελληνικό δημόσιο ως άμεση συμμετοχή κατέχει το 9% ενώ εκ του καταστατικού δεν μπορεί να αποκτήσει πάνω από το 33%.
Υπάρχουν και ξένοι επενδυτές στο μετοχικό κεφάλαιο και βεβαίως ιδιώτες έλληνες και θεσμικοί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης