Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Γιατί το ΤΧΣ και οι τράπεζες θέλουν χαμηλά τα warrants – Και οι τράπεζες θα υποβάλλουν δημόσιες προτάσεις - Τι έγραφε το bankingnews στις 02/05/2014

Γιατί το ΤΧΣ και οι τράπεζες θέλουν χαμηλά τα warrants  – Και οι τράπεζες θα υποβάλλουν δημόσιες προτάσεις - Τι έγραφε το bankingnews στις 02/05/2014
Μπορεί να αλλάξει η τιμή εξάσκησης των warrants;
Με αφορμή την ευρύτερη συζήτηση που έχει ανοίξει για τα warrants ανατρέξαμε σε παλαιότερο δημοσίευμα του bankingnews.gr στις 2 Μαίου του 2014 πριν ακριβώς 3 μήνες όπου φαίνεται ότι με σημερινούς όρους δικαιώνεται πλήρως.
H αξία των warrants φθάνει τα 2,5 δισεκ. και για τις 3 τράπεζες Alpha, Πειραιώς και Εθνική και προφανώς το ΤΧΣ με γρήγορες διαδικασίες μετά τα stress tests θα πρέπει να επιταχύνει τις δημόσιες προτάσεις σε είδος.
Θα αγοράζει warrants και θα δίνει κοινές μετοχές στους επενδυτές.
Ωστόσο για να δούμε τι είχαμε επισημάνει τον Μάιο του 2014;

Το ρεπορτάζ στις 2 Μαίου του 2014

Όχι μόνο το ΤΧΣ αλλά και οι τράπεζες θα μπορούν να επαναγοράζουν warrants
Το τελευταίο διάστημα, οι τιμές των warrants των τραπεζών, έχουν υποχωρήσει, οι όγκοι έχουν μειωθεί, γενικώς έχει περιοριστεί όλη αυτή η μεγάλη κινητικότητα του παρελθόντος διαστήματος.
Το warrants της Εθνικής είχε τιμή εκκίνησης τα 6,823 ευρώ και διαπραγματεύεται στα 0,95 ευρώ (σήμερα 5 Αυγούστου του 2014 διαπραγματεύεται στα 0,59 ευρώ)
Το warrants της Alpha είχε τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ και διαπραγματεύεται στα 1,69 ευρώ (σήμερα διαπραγματεύεται στα 1,51 ευρώ).
Το warrants της Πειραιώς είχε τιμή εκκίνησης τα 0,8990 ευρώ και διαπραγματεύεται στα 0,99 με 1 ευρώ (σήμερα 5 Αυγούστου του 2014 διαπραγματεύεται στα 0,80 ευρώ) .
Είναι γεγονός ότι τόσο το ΤΧΣ που θα υλοποιεί δημόσιες προτάσεις προς τους κατόχους warrants εισφέροντας κοινές μετοχές όσο και οι τράπεζες που θα αποκτήσουν δικαίωμα να επαναγοράζουν τα warrants….όπως στις επαναγορές ιδίων μετοχών δεν θέλουν υψηλά τις τιμές.
H παράμετρος αυτή πρέπει να αξιολογηθεί για την γενικότερη συμπεριφορά των warrants το επόμενο διάστημα.
Εν τω μεταξύ ένα άκρως ενδιαφέρον σχέδιο, επεξεργάζονται οι τράπεζες με επίκεντρο τα warrants.
Σύμφωνα με αξιόπιστη τραπεζική πηγή «το ενδιαφέρον της αγοράς όσον αφορά τα warrants έχει εστιαστεί στον πότε το ΤΧΣ θα υποβάλλει δημόσιες προτάσεις στους κατόχους των warrants ώστε εν συνεχεία να μπορεί να υλοποιεί placement σε ιδιώτες επενδυτές.
Το ΤΧΣ θα προσφέρει μετοχές και όχι μετρητά στους κατόχους των warrants στο μέλλον και αυτό πρέπει να επισημανθεί.
Οι τράπεζες, μελέτησαν το ενδεχόμενο, οι ίδιες να μπορούν να επαναγοράζουν τα warrants κατά την λογική της επαναγοράς ιδίων μετοχών.
Οι κοινές μετοχές και τα warrants ανήκουν σε μετόχους μεν αλλά αποτελούν έκδοση των τραπεζών.
Με κατάλληλη τροποποίηση του νόμου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και διατηρώντας την απαγόρευση διανομής κερδών, οι τράπεζες θα μπορούσαν να υποβάλλουν δημόσιες προτάσεις προς τους κατόχους των warrants.
Το ΤΧΣ θα υποβάλλει δημόσιες προτάσεις με κοινές μετοχές ίση με την αξία του warrants συν ένα premium.
Ορισμένες τράπεζες, διαθέτουν κεφάλαια και θα μπορούσαν να διαθέσουν όχι μετοχές που δεν έχουν αλλά μετρητά στους κατόχους των warrants.
Π.χ. η τρέχουσα αξία των warrants της Εθνικής είναι 233 εκατ, της Πειραιώς 840 εκατ και της Alpha bank κοντά 2 δισεκ. ευρώ.
(Σε τιμές Αυγούστου 2014 η τρέχουσα αξία των warrants της Εθνικής είναι 144 εκατ, της Πειραιώς 670 εκατ και της Alpha bank κοντά 1,7 δισεκ. ευρώ)
Προφανώς για να μπορέσει να ενεργοποιηθεί το σχέδιο αυτό θα πρέπει οι τράπεζες να μην έχουν εκκρεμότητες με τα ευρωπαϊκά stress tests του Οκτωβρίου του 2014.
Παράλληλα θα πρέπει να μεταβληθεί ο νόμος ώστε να επιτρέπει στις τράπεζες επαναγορά warrants κατά τα πρότυπα της επαναγοράς ιδίων μετοχών.
Με δεδομένο ότι στο μέλλον οι τράπεζες λόγω του πληθωρισμού μετοχών θα υποχρεωθούν σε reverse split θα πρέπει να έχουν την δυνατότητα μέσω επαναγορά warrants να επιταχύνουν την ιδιωτικοποίηση των τραπεζών και ταυτόχρονα να μπορούν μέσω επαναγοράς να αποκτούν κοινές μετοχές που θα διαθέτουν σε διεθνείς επενδυτές»
Η εξέλιξη αυτή θα αλλάξει τους όρους αποτιμήσεων στις τράπεζες, εκτιμούμε ότι μια διαδικασία επαναγοράς warrants θα ενισχύσει την αποτίμηση καθώς μπορεί το κεφάλαιο να μειωθεί προσωρινά αλλά η προοπτική επιτάχυνσης της ιδιωτικοποίησης θα άκρως θετική.
Άρα μπορεί να ειπωθεί ότι εφόσον προχωρήσει η διαδικασία επαναγοράς warrants από τις ίδιες τις τράπεζες σε συνδυασμό με δημόσιες προτάσεις που θα υποβάλλει και το ΤΧΣ ο τραπεζικός κλάδος θα ιδιωτικοποιηθεί πολύ πιο σύντομα από την 5ετία, πολύ πιο σύντομα από ότι είχε αρχικώς εκτιμηθεί, εξέλιξη άκρως θετική.
Με βάση ένα τέτοιο σενάριο εκτιμούμε ότι οι αποτιμήσεις των τραπεζών θα βελτιωθούν κατά την περίοδο που θα ενεργοποιούνται προγράμματα επαναγοράς των….warrants…..

Μπορεί να αλλάξει η τιμή εξάσκησης των warrants;

Με βάση τον νέο νόμο για τους παραστατικούς τίτλους δηλαδή τα warrants προσαρμογή των όρων και προϋποθέσεών μπορεί να υπάρξει όταν
1)Σε περίπτωση αύξησης της ονομαστικής αξίας της μετοχής με μείωση του συνολικού αριθμού των παλαιών μετοχών (reverse split).
2)Διάσπασης των παλαιών μετοχών και προσαρμογής της ονομαστικής αξίας της νέας μετοχής (split).
3)Αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου χωρίς κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων.
Στην περίπτωση αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου χωρίς κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης η προσαρμογή μπορεί να γίνει μόνο στην τιμή εξάσκησης των δικαιωμάτων που ενσωματώνονται στους παραστατικούς τίτλους.
Η προσαρμογή μπορεί να γίνει  μέχρι του ποσού που αναλογεί  στα έσοδα του Ταμείου από την πώληση των δικαιωμάτων προτίμησης και πραγματοποιείται μετά την πώληση .

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης