Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Αφιέρωμα Bloomberg στη διευθύνουσα σύμβουλο του ΤΧΣ, Αναστασία Σακελλαρίου - Αποστολή της να επαναφέρει στη ζωή τις τράπεζες

Αφιέρωμα Bloomberg στη διευθύνουσα σύμβουλο του ΤΧΣ, Αναστασία Σακελλαρίου - Αποστολή της να επαναφέρει στη ζωή τις τράπεζες
Ένα δείγμα της επιτυχίας της αποτελούν οι πρόσφατες επιτυχημένες αυξήσεις κεφαλαίου από τις τέσσερις κύριες τράπεζες
Εκτενές αφιέρωμα στη γυναίκα που κρύβεται πίσω από την αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού κλάδου πραγματοποιεί το Blοomberg, παρουσιάζοντας την διευθύνουσα σύμβουλο του ΤΧΣ, Αναστασία Σακελλαρίου, ως τον άνθρωπο που ανέλαβε να διασώσει το τραπεζικό σύστημα από την κατάρρευση της οικονομίας.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, όταν η Αναστασία Σακελλαρίου επέστρεψε στην Ελλάδα το 2009, αφήνοντας πίσω της μια καριέρα στην Credit Suisse, η κρίση χρέους της Ευρωζώνης είχε μόλις αρχίσει.
Πέντε χρόνια αργότερα, η Σακελλαρίου είναι στο επίκεντρο των προσπαθειών της ανάκαμψης της χώρας.
Ως επικεφαλής του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η Σακελλαρίου πορεύεται περισσότερο με μια δεκαετή εμπειρία στον τραπεζικό κλάδο του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης, για να βοηθήσει τις τράπεζες να επανέλθουν σε υγιή επίπεδα.
Η αποστολή της είναι να επαναφέρει στη ζωή τις τράπεζες που επλήγησαν από την μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους στην ιστορία και την χειρότερη περίοδο, εν καιρώ ειρήνης, οικονομικής ύφεσης, και να τις επαναφέρει σε ιδιωτικά χέρια.
"Πάντα αναρωτιόμουν ότι σε περίπτωση που επέστρεφα στην Ελλάδα αν θα έβρισκα κάτι που θα είναι ενδιαφέρον να κάνω", δήλωσε η Σακελλαρίου στην πρώτη συνέντευξή της από τότε που ανέλαβε το ΤΧΣ.
"Τελικά το βρήκα", πρόσθεσε.
Σύμφωνα με το Bloomberg, ένα δείγμα της επιτυχίας της αποτελούν οι πρόσφατες επιτυχημένες αυξήσεις κεφαλαίου από τις τέσσερις κύριες τράπεζες, οι οποίες άντλησαν 8,3 δισ. ευρώ από τις αγορές κεφαλαίων το τρέχον έτος, στο πλαίσιο των προσπαθειών να ενισχυθεί ο κλάδος ώστε να βοηθήσει στην ανάπτυξη της οικονομίας.
Επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων της Fidelity, της BlackRock και του Paulson & Co συμμετέχουν στην Eurobank, την τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, ενώ πλέον πλειοψηφία της τράπεζας ανήκει σε ιδιώτες επενδυτές.
Σύμφωνα με τον Χρήστο Μεγάλου, διευθύνων σύμβουλο της Eurobank, η Σακελλαρίου ήταν σε θέση να αντιληφθεί ότι η διεθνής επενδυτική κοινότητα θα ενδιαφερόταν για τις ελληνικές τράπεζες περισσότερο από τους τοπικούς επενδυτές.

Συγκέντρωση καταθέσεων

Ο τραπεζικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών έχει κερδίσει 37% κατά τους τελευταίους 12 μήνες, ξεπερνώντας την αύξηση του 13% που έχουν σημειώσει οι 43 τράπεζες του δείκτη Bloomberg European banks.
Οι τέσσερις τράπεζες ελέγχουν πλέον το 98% των καταθέσεων, καθιστώντας την ελληνική αγορά μια από τις πιο συγκεντρωμένες στην Ευρώπη, αυξάνοντας τις πιθανότητες για την κερδοφορία, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της Citigroup.
Η Σακελλαρίου επέστρεψε στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2009, λίγους μήνες πριν η νέα κυβέρνηση αποκαλύψει ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας ήταν τέσσερις φορές υψηλότερο από το όριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πυροδοτώντας μια κρίση χρέους που μεταδόθηκε στην Ιρλανδία, στην Πορτογαλία και την Κύπρο και απείλησει την συμμετοχή της Ελλάδας στο ευρώ.
Προτεραιότητα της Σακελλαρίου ήταν συμβάλει στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ώστε να αποκατασταθούν οι ζημίες που προκλήθηκαν την αναδιάρθρωση του χρέους το 2012.
Αυτό ήταν και το πρώτο τεστ της διάθεσης του ιδιωτικού τομέα για τις ελληνικές τράπεζες, δεδομένου ότι το PSI+ άφησε τον κλάδο με 38 δισ. ευρώ απωλειών.
Επίσης, στόχος ήταν να αποφευχθεί η κρατικοποίηση των τραπεζών, καθώς η ιστορία έχει δείξει ότι οι τράπεζες υπό κρατική διαχείριση δεν μπορούν να ανακάμψουν, αναφέρει ο Alex Boulougouris, επικεφαλής της ελληνικής έρευνας στη Wood & Co.
Το ελληνικό ΤΧΣ, το οποίο συστάθηκε το 2010 με στόχο να διασφαλίσει τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος σε συνεννόηση με την κεντρική τράπεζα, έχει προικιστεί με 50 δισ. ευρώ.
Οι διπλές εκλογές τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2012 οι φόβοι ότι η Ελλάδα θα εγκαταλείψει το ευρώ, οδήγησαν σε εκροές καταθέσεων ύψους 15 δισ. ευρώ μέσα σε δύο μήνες.
Το ΤΧΣ κράτησε στη ζωή τις ελληνικές τράπεζες με 18 δισ. ευρώ.

«Τραπεζική κανονικότητα»

Η ηρεμία επέστρεψε, μετά από μια διαδικασία δύο σταδίων, κατά την οποία τρεις από τις κύριες τράπεζες άντλησαν το 10% των κεφαλαίων που χρειάζονταν από ιδιωτικές πηγές το Μάιο και τον Ιούνιο του 2013.
Η Eurobank, στηρίχθηκε από την ΕΤΧΣ, το οποίο όρισε μια νέα ομάδα διοίκησης με επικεφαλής τον Μεγάλου.
Οι τέσσερις τράπεζες επανήλθαν στις αγορές κεφαλαίων το τρέχον έτος, καθώς οι φόβοι για έξοδο από ευρώ υποχώρησαν και η κυβέρνηση πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό, ανοίγοντας το δρόμο για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές μετά από τέσσερα χρόνια.
"Η πρόκληση και η αποστολή είναι η επιστροφή στην ομαλότητα για το σύνολο του τραπεζικού τομέα", δήλωσε η Σακελλαρίου.
"Σε άλλες χώρες το πρόβλημα ήταν σε μια ή δύο τράπεζες, αλλά εδώ μιλάμε για το σύνολο του τραπεζικού τομέα", προσθέτει.

Σπουδές στο εξωτερικό

Πάντα σχεδίαζα να σπουδάσω στο εξωτερικό, αναφέρει η ίδια.
Μετά την αποφοίτηση από το ιδιωτικό σχολείο Αρσάκειο στην Αθήνα, σπούδασε στο Warwick και στο Reading, πριν αναλάβει την πρώτη της δουλειά ως επενδυτικός σύμβουλος στην Deutsche Bank στο Λονδίνο.
Επίσης, εργάστηκε στη Salomon Bros πριν επιστρέψει στο Λονδίνο για να εργαστεί στην Credit Suisse το 2000.
"Όταν έχει κανείς εργαστεί στο Λονδίνο για μεγάλο χρονικό διάστημα ξέρει ότι πάντα υπάρχουν κρίσεις, πάντα υπάρχουν δύσκολες στιγμές και έχει εκπαιδευτεί για να βρεί λύσεις, είπε.
"Όταν προσπαθείς να ανακεφαλαιοποιήσεις τέσσερις τράπεζες σχεδόν την ίδια στιγμή μπορείτε να φανταστείτε ότι έχουν υπάρξει πολλές δύσκολες στιγμές", προσθέτει.

Σπάνιες γυναίκες

Παρά το γεγονός ότι ήταν μεταξύ των 25 στελεχών του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου που κατηγορήθηκαν για τις πρακτικές χορηγήσεων της περιόδου μεταξύ 2007 και 2012, η Σακελλαρίου δεν έχει πει τίποτα για το θέμα.
Ο Γιάννης Στουρνάρας, ο πρώην υπουργός Οικονομικών ο οποίος τη διόρισε στο ΤΧΣ και τώρα είναι διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, είπε ότι της είχε "πλήρη εμπιστοσύνη στην ηθική της, στα επαγγελματικά προσόντα της και την δουλειά που έχει κάνει μέχρι τώρα".
Η Σακελλαρίου είναι μέρος μιας ομάδας γυναικών που βρίσκονται σε θέσεις εργασίας υψηλού προφίλ στην Ελλάδα.
Το ποσοστό των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια των μεγαλύτερων εισηγμένων στο χρηματιστήριο της Ελλάδας ήταν μόλις στο 8% τον Οκτώβριο 2013, σε σύγκριση με τον μέσο όρο του 18% στα 28 μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Οι γυναίκες βουλευτές είναι μόνο 21%, σε σύγκριση με το μέσο όρο όλης την ΕΕ που είναι στο 28%.

«Αχίλλειος πτέρνα»

Στην ετήσια έκθεση του ΤΧΣ στις 12 Ιουνίου, η Σακελλαρίου είπε ότι η δυνητική αξία ανάκτησης των κεφαλαίων ήταν στα 34 δισ. , διπλάσιο από την την πρώτη εκτίμηση των 16 δισ. ευρώ τον Μάρτιο του 2012 από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Αυτή η εκτίμηση εξακολουθεί να εξαρτάται από την ικανότητα των τραπεζών να αντιμετωπίσουν το «βουνό των επισφαλών δανείων», σύμφωνα με μια έκθεση του ΔΝΤ.
Η Ελλάδα έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς φτάνει το 40% του συνόλου των δανείων στο τέλος του περασμένου έτους.
Αυτή είναι και η «αχίλλειος πτέρνα» των ελληνικών τραπεζών, ανέφερε το ΔΝΤ.
Το επόμενο εμπόδιο θα είναι η εξέταση της ποιότητας του ενεργητικού από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το τεστ κοπώσεως από την Ευρωπαϊκή Ένωση Τραπεζών, τον Οκτώβριο.
Αυτό μπορεί να συνεπάγεται τη χρήση των 11 δισ. ευρώ που έχει απομείνει σε κεφάλαια του ΤΧΣ.
Σύμφωνα με τον Μεγάλου, η Σακελλαρίου μπορεί να φέρει γνώσεις και προοπτικές σ' αυτή την κρίσιμη φάση της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού τομέα.
"Υπήρξαν πολλοί καλοί τραπεζίτες, αλλά αυτό που χρειάζεται είναι κάποιος που ξέρει κάτι περισσότερο από τις ελληνικές τράπεζες", πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης