Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η ΤτΕ….λειτουργεί ως υπουργείο Οικονομικών – Γιατί δεν θέλει να χρησιμοποιηθεί το capital buffer του ΤΧΣ για την σύσταση NAMA;

Η ΤτΕ….λειτουργεί ως υπουργείο Οικονομικών – Γιατί δεν θέλει να χρησιμοποιηθεί το capital buffer του ΤΧΣ  για την σύσταση NAMA;
Το κεφαλαιακό απόθεμα του ΤΧΣ δεν πρέπει να το αγγίξει κανείς, ούτε πρέπει να χρησιμοποιηθεί για κανένα σκοπό πλην….από την στήριξη των τραπεζών
Η Τράπεζα της Ελλάδος μέσα σε λίγες εβδομάδες έχει αλλάξει.
Η τράπεζα της Ελλάδος του πρόσφατος παρελθόντος είχε μια στρατηγική.
Πως θα μειώσει τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, πως θα ξεπεράσει τις ακραίες εκτιμήσεις του ΔΝΤ για τις ανάγκες κεφαλαίων βάση τα stress tests ενώ είχε αντιταχθεί στο παρελθόν στην σύσταση μιας bad bank τύπου ΝΑΜΑ Ιρλανδίας αποκλειστικά γιατί ήθελε το ΤΧΣ να διαθέτει μεγάλο capital buffer κεφαλαιακό απόθεμα ως δικλείδα ασφαλείας για τις τράπεζες.
Η ΤτΕ του παρελθόντος είχε ταχθεί και κατά της αξιοποίησης του κεφαλαιακού αποθέματος του ΤΧΣ πέραν των τραπεζών, π.χ. είχε αντιδράσει στο ενδεχόμενο το κεφαλαιακό απόθεμα να καλύψει μέρος του χρηματοδοτικού κενού.
Η νέα Τράπεζα της Ελλάδος υπό τον Γιάννη Στουρνάρα….λειτουργεί ως υπουργείο Οικονομικών.
Η ΤτΕ ενώ κατανοεί προφανώς το πρόβλημα των NPLs των μην εξυπηρετούμενων δανείων θέλει να χρησιμοποιήσει μέρος του κεφαλαιακού αποθέματος του ΤΧΣ ύψους 11 δισεκ. για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού.
Η στρατηγική αυτή είναι 100% λάθος.
Όσο το ΤΧΣ διαθέτει κεφαλαιακό απόθεμα και ταυτόχρονα δεν έχουν επιλυθεί τα ζητήματα
1)Τα stress tests της ΕΚΤ και οι ανάγκες νέων κεφαλαίων για τις τράπεζες.
Έχουμε επισημάνει ότι η ΤτΕ «βλέπει» 1,8 με 2 δισεκ. νέα κεφάλαια για τις τράπεζες αλλά είναι πιθανό να καταλήξουν στα 4 με 5 δισεκ. ευρώ.
2)Όσο υπάρχει το πρόβλημα των NPLs των τραπεζών ένα πρόβλημα 84 δισεκ. σε επίπεδο ομίλων το ΤΧΣ πρέπει να συνεχίσει να διαθέτει κεφαλαιακό απόθεμα ώστε να συνδράμει σε μια βιώσιμη λύση τύπου bad bank δηλαδή σύστασης ΝΑΜΑ τύπου Ιρλανδίας.
Είναι απαράδεκτο και επικίνδυνο η ΤτΕ να θέλει να «αξιοποιήσει» κοινώς να βάλλει χέρι στο κεφαλαιακό απόθεμα του ΤΧΣ και ταυτόχρονα ο τραπεζικός κλάδος να έχει μπροστά stress tests και NPLs 84 δισεκ.
Το κεφαλαιακό απόθεμα του ΤΧΣ δεν πρέπει να το αγγίξει κανείς, ούτε πρέπει να χρησιμοποιηθεί για κανένα σκοπό πλην….από την στήριξη των τραπεζών είτε κεφαλαιακά είτε για την σύσταση NAMA.

www.bankingnews.gr

Πρώτη ενημέρωση 23:12 13 Ιουλίου 2014

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης