Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Εμπροσθοβαρές σχέδιο ιδιωτικοποίησης των τραπεζών θα προτείνει το ΤΧΣ στην Τρόικα…στις συναντήσεις της τρέχουσας εβδομάδας

Εμπροσθοβαρές σχέδιο ιδιωτικοποίησης των τραπεζών θα προτείνει το ΤΧΣ στην Τρόικα…στις συναντήσεις της τρέχουσας εβδομάδας
Κρίσιμες οι επαφές του ΤΧΣ με την Τρόικα την τρέχοιυσα εβδομάδα.....
(upd2)Εμπροσθοβαρές σχέδιο ιδιωτικοποίησης των τραπεζών θα προτείνει το ΤΧΣ στην Τρόικα…στις συναντήσεις της τρέχουσας εβδομάδας με τα τεχνικά κλιμάκια αλλά και τους επικεφαλής που θα έρθουν στην χώρα…για να εξετάσουν μεταξύ άλλων και  βασικά τραπεζικά θέματα.
Παρ΄ ότι η Τρόικα δεν εμπλέκεται στα stress tests της ΕΚΤ και της EBA ωστόσο το ενδιαφέρον είναι επικεντρωμένο στο ενδεχόμενο νέων κεφαλαιακών αναγκών.
Έχουμε επισημάνει ότι ενώ τα stress tests πραγματοποιούνται με όρους τεχνικούς, οικονομικούς και τραπεζικούς…ωστόσο ο πολιτικός παράγοντας έχει βαρύνουσα και μη σταθμισμένη συμμετοχή.
Οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν ορισμένα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.
Τα πλεονεκτήματα
1)δεν κατέχουν ομόλογα του ελληνικού δημοσίου που έχει μεγάλο συντελεστή στάθμισης
2) πρόσφατα ανακεφαλαιοποιήθηκαν άρα έχουν υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας,
3)θα προσμετρήσουν τα restructuring plan π.χ. η Εθνική έχει αναφέρει ότι θα πουλήσει έως το 49% της Finansbank που σημαίνει ότι αν π.χ. προκύψουν 2 δισεκ. κεφαλαιακής ζημίας θα μπορεί να το καλύψει μέσω της Finansbank κ.ο.κ.
4)Θα προσμετρήσει το DTA η αναβαλλόμενη φορολογία που ξεπερνάει τα 4,45 δισεκ. χωρίς να περιλαμβάνεται εποπτικό φίλτρο.
Π.χ. στα stress tests της ΤτΕ είχε υπάρξει εποπτικό φίλτρο 20% δηλαδή χρησιμοποιήθηκε μόνο μέρος του αναβαλλόμενου φόρου ενώ η ΕΚΤ θα περιλάβει ως κεφάλαιο όλη την αναβαλλόμενη φορολογία.
Τα μειονεκτήματα
Α)Τα stress tests θα αποτιμηθούν με όρους στατικούς και όχι δυναμικούς όπως της ΤτΕ.
Δηλαδή δεν θα συμπεριληφθεί η έννοια της εσωτερικής δημιουργίας κεφαλαίου.
Β)Ο τρόπος αποτίμησης των εταιρικών δανείων είναι δυσμενής για τις ελληνικές τράπεζες.
Το ελληνικό εταιρικό δάνειο θα αποτιμηθεί με όρους γαλλικού ή γερμανικού εταιρικού δανείου και οι ελληνικές τράπεζες ξεκάθαρα υστερούν.
Γ)Ο τρόπος αποτίμησης των στεγαστικών δανείων και ειδικά των εγγυήσεων – ακινήτων επίσης προβληματίζει όταν….υπάρχουν εκτιμήσεις για περαιτέρω πτώση των ακινήτων.
Θα υπάρξει ισχυρό haircut στα collaterals.

Εμπροσθοβαρές σχέδιο ιδιωτικοποίησης των τραπεζών θα προτείνει το ΤΧΣ στην Τρόικα

Το εμπροσθοβαρές σχέδιο ιδιωτικοποίησης των τραπεζών θα προτείνει το ΤΧΣ στην Τρόικα σύμφωνα με πληροφορίες.
Το εμπροσθοβαρές σχέδιο περιλαμβάνει την δυνατότητα του ΤΧΣ να υποβάλλει δημόσιες προτάσεις στους κατόχους των warrants ανταλλάσοντας τα warrants με κοινές μετοχές – οι δημόσιες προτάσεις θα είναι σε είδος και όχι σε μετρητά με premium από +20% έως +30% - και εν συνεχεία να υλοποιεί placement.
Με αυτόν τον τρόπο θα επιταχυνθεί η ιδιωτικοποίηση των ελληνικών τραπεζών.
Χρονικά ωστόσο αυτό το σχέδιο θα μπορούσε να υλοποιηθεί μετά τα stress tests της ΕΚΤ που θα ανακοινωθούν τέλη Οκτωβρίου του 2014.
Νωρίτερα θα ήταν μάλλον παράταιρο.

Πρώτη ενημέρωση: 08:12, Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης