Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τι έδειξαν τα κέρδη για το 2009 της Marfin Popular Bank;

Τι έδειξαν τα κέρδη για το 2009 της Marfin Popular Bank;
Τα 173,9 εκατ ευρώ καθαρά μετά φόρων κέρδη της Marfin Popular bank το 2009 μπορούν να χαρακτηρισθούν αναμενόμενα καθώς διατηρήθηκαν οι τάσεις που είχαν καταγραφεί στο γ΄ τρίμηνο συμπεριλαμβανομένης και της έκτακτης φορολογίας περίπου 13 εκατ ευρώ. Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα όμως τι έδειξαν;
Πρωτίστως ότι η τράπεζα αναπτύσσεται το ενεργητικό αυξήθηκε 9% στα 41,8 δις ευρώ απόρροια της αύξησης 7,1% στα δάνεια τα οποία διαμορφώθηκαν στα 25 δις ευρώ. Η τράπεζα αυξάνει τα μερίδια αγοράς της.
Όμως η αύξηση των χορηγήσεων συνοδεύτηκε με μείωση των καταθέσεων κατά 3,8% ή 1 δις ευρώ , οι καταθέσεις διαμορφώθηκαν στα 23,8 δις ευρώ.
Λόγω αυτής της εξέλιξης η σχέση δανείων προς καταθέσεις διαμορφώθηκε στο 104% , πρώτη φορά σπάει αυτό το φράγμα η Marfin.
Όσον αφορά τα κέρδη κρίθηκαν από δύο παράγοντες
Παράγοντας πρώτος οι προβλέψεις έφθασαν στα 250 εκατ ευρώ παρουσιάζοντας μικρή μείωση στο δ΄ τρίμηνο σε σχέση με το γ΄ τρίμηνο.
Παράγοντας δεύτερος τα χρηματοοικονομικά και άλλα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 211 εκατ ευρώ καταγράφοντας αύξηση 211,2 εκατ ευρώ ή αύξηση 290,4%.
Η αύξηση αυτή προήλθε λόγω της καλής πορείας των εσόδων από ομόλογα στο β΄ και γ΄ τρίμηνο του 2009.
Συμπερασματικά με βάση τα προκαταρκτικά αποτελέσματα είναι ότι η διατήρηση σχετικά ικανοποιητικής κερδοφορίας για την Marfin αποδίδεται κυρίως στα έκτακτα έσοδα ενώ θετικό είναι το γεγονός ότι αυξήθηκαν τα δάνεια 7,1% που είναι η υψηλότερη επίδοση μεταξύ των τραπεζών που έχουν ανακοινώσει έως τώρα αποτελέσματα για το 2009.
Όσον αφορά την ρευστότητα με 2,3 δις πλεόνασμα και με σχέδια να υλοποιηθούν καλυμμένες ομολογίες 2 δις ευρώ και τιτλοποίηση 300 εκατ ευρώ η τράπεζα θωρακίζεται από πλευράς ρευστότητας.

Πέτρος Λεωτσάκος
news@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης