Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

S&P: Aπειλεί με Selective Default την Αργεντινή αν δεν αποπληρώσει το χρέος - Σε Credit Watch Negative οι αξιολογήσεις CCC-/C

S&P: Aπειλεί με Selective Default την Αργεντινή αν δεν αποπληρώσει το χρέος - Σε Credit Watch Negative οι αξιολογήσεις CCC-/C
Tαυτόχρονα η S&P επιβεβαίωσε τις αξιολογήσεις CCC+/C για την πιστοληπτική ικανότητα της Αργεντινής σε τοπικό νόμισμα (local currency)
Με υποβάθμιση απειλεί την Αργεντινή ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's, παρακολουθώντας τις ραγδαίες εξελίξεις που αφορούν στις διαπραγματεύσεις για την αποπληρωμή του χρέους.
Ο οίκος θέτει σε CreditWatch Negative τις αξιολογήσεις CCC-/C για την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας σε ξένο νόμισμα (Foreign Currency).
Ταυτόχρονα, η S&P επιβεβαίωσε τις αξιολογήσεις CCC+/C για την πιστοληπτική ικανότητα της Αργεντινής σε τοπικό νόμισμα (local currency). Το outlook παραμένει αρνητικό.
Όπως επισημαίνει ο οίκος, στις 30 Ιουνίου του 2014 η Αργεντινή έχασε μια πληρωμή ύψους 539 εκατ. δολ. για ομόλογα λήξης Δεκεμβρίου 2033. Σύμφωνα με τους όρους των συγκεκριμένων ομολόγων, η χώρα έχει πλέον στη διάθεσή της μια περίοδο χάριτος 30 ημερών προκειμένου να δρομολογήσει τη συγκεκριμένη πληρωμή.
Η πληρωμή που χάθηκε, συνεχίζει ο οίκος αξιολόγησης, αποτελεί την τελευταία εξέλιξη των αναδιαρθρώσεων χρέους που πραγματοποίησε το 2005 και το 2010.
Ο οίκος δηλώνει πως θέτει σε CreditWatch Νegative τις αξιολογήσεις σε ξένο νόμισμα CCC-/C, καθώς εκτιμά πως υπάρχει 50% πιθανότητα (μια στις δύο) να μην πραγματοποιηθεί η πληρωμή ακόμη και μετά το πέρας της περιόδου χάριτος.
Εάν η πληρωμή δεν πραγματοποιηθεί μέχρις τις 30/7 ή αν η χώρα συνάψει κάποια συμφωνία που δεν θα θεωρείται ευνοϊκή, τότε ο οίκος θα προχωρήσει σε υποβάθμιση της αξιολόγησης της Αργεντινής, στο καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας (selective default - SD).
"Αποφασίσαμε να τηρήσουμε στάση αναμονής έως ότου ολοκληρωθεί η περίοδος χάριτος των 30 ημερών - λήγει στις 30 Ιουλίου- γιατί δεν αποκλείεται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Αργεντινής και των ομολογιούχων να ολοκληρωθούν χωρίς να έχει χρεοκοπήσει η χώρα", επισημαίνει η S&P.
"Η επιβεβαίωση των αξιολογήσεων CCC+/C σε τοπικό νόμισμα αντανακλά την άποψη του οίκου πως δεν θα πληγεί η ικανότητα της Αργεντινής να εξυπηρετεί το χρέος που υπόκειται σε τοπικό δίκαιο", συμπληρώνουν οι αναλυτές της S&P.
Ταυτόχρονα, γνωστοποιούν πως εάν η Αργεντινή κατορθώσει να καταλήξει σε συμφωνία με τους ομολογιούχους για το χρέος που υπόκειται σε ξένο δίκαιο, εντός της περιόδου χάριτος, τότε θα αποσυρθεί το CreditWatch από τις αξιολογήσεις της χώρας.

Fitch: Αυξάνεται ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Αργεντινής, παρά την περίοδο χάριτος - Αβέβαιη η επιτυχής έκβαση των διαπραγματεύσεων
Αυξάνεται ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Αργεντινής, προειδοποιεί ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch, παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις στη χώρα.
Όπως επισημαίνει η Fitch, η περίοδος χάριτος των 30 ημερών που εξασφάλισε η Αργεντινή για την αποπληρωμή του κουπονιού τίτλων που υπόκεινται σε ξένο δίκαιο, αυξάνει την πιθανότητα μιας πιθανής χρεοκοπίας.
Υπενθυμίζεται εδώ πως η περίοδος χάριτος λήγει στις 30 Ιουλίου.
Η Fitch αξιολογεί με CC την πιστοληπτική ικανότητα της Αργεντινής σε ξένο νόμισμα, γεγονός που αντανακλά ήδη πως υπάρχει πολύ μεγάλος κίνδυνος χρεοκοπίας.
Όπως επίσης σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης, έχει γνώση των διαπραγματεύσεων που λαμβάνουν χώρα μεταξύ της κυβέρνησης της Αργεντινής και των πιστωτών, ωστόσο επισημαίνει πως δεν είναι εύκολο να προβλεφθεί η επιτυχία των διαπραγματεύσεων αυτών.
Σύμφωνα με τη Fitch, αν οι διαπραγματεύσεις δεν καταλήξουν σε κάποιου είδους συμβιβασμό, τότε θα αυξηθεί ο κίνδυνος να μην κατορθώσει η χώρα να πληρώσει το κουπόνι, μόλις λήξει η περίοδος χάριτος. Τότε η πιστοληπτική ικανότητα της Αργεντινής σε ξένο νόμισμα θα υποβαθμιστεί σε RD (Restricted Default - Περιορισμένη Χρεοκοπία).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης