Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Δημόσιες προτάσεις για τα warrants, σχεδιαζόμενα placement και σχέδιο που απορρίφθηκε….ενσωμάτωσης του ΤΧΣ στην ΤτΕ στην ατζέντα με την Τρόικα

Δημόσιες προτάσεις για τα warrants, σχεδιαζόμενα placement και σχέδιο που απορρίφθηκε….ενσωμάτωσης του ΤΧΣ στην ΤτΕ στην ατζέντα με την Τρόικα
Δημόσιες προτάσεις δεν θα υπάρξουν νωρίτερα από τα stress tests της ΕΚΤ
Δημόσιες προτάσεις για τα warrants, σχεδιαζόμενα placement και σχέδιο ενσωμάτωσης του ΤΧΣ στην ΤτΕ στην ατζέντα του ΤΧΣ με την Τρόικα.
Τις προσεχείς ημέρες θα υπάρξουν συναντήσεις μεταξύ του ΤΧΣ και της Τρόικα και μεταξύ των θεμάτων που θα εξεταστούν είναι
1)Να υποβάλλει δημόσιες προτάσεις το ΤΧΣ στους κατόχους των warrants έναντι κοινών μετοχών
2)Να μπορεί να υλοποιεί placement των κοινών μετοχών που αποκτάει μέσω των warrants.
3)Θα εξεταστεί το σχέδιο ενσωμάτωσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) ωστόσο το σχέδιο αυτό είχε  απορριφθεί από την ΕΚΤ και την Τρόικα ως τεχνικά και νομικά μη υλοποιήσιμο.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι και ως προς την ουσία η ΕΚΤ έχει απορρίψει το σχέδιο υπό την έννοια ότι δεν μπορεί η ΤτΕ που εποπτεύει τις τράπεζες να είναι και μέτοχος των τραπεζών.
Η βασική συλλογιστική ήταν η ΤτΕ να ελέγξει με κάποια νομική φόρμουλα το ΤΧΣ υπό τον όρο ότι θα είχαν μειωθεί αισθητά τα ποσοστά του ΤΧΣ στις ελληνικές τράπεζες δηλαδή κάτω από 33% ή ακόμη και κάτω από 20%.
Το σχέδιο αυτό προσκρούει κυρίως στην κοινή λογική πέραν από τα διάφορα νομικά εμπόδια.
Ας αναφέρουμε ένα παράδειγμα η ΤτΕ ελέγχει το ΤΧΣ και το οποίο κατέχει το 20% της Alpha bank ή της Πειραιώς ή της Εθνικής ή της Eurobank.  
Πως η ΤτΕ θα εποπτεύσει την Alpha bank ή τις άλλες τράπεζες και ταυτόχρονα θα είναι μέτοχος τους;
Μια αρνητική απόφαση της ΤτΕ για τις τράπεζες στο πλαίσιο της εποπτείας μπορεί να είναι άριστη για την λογική αλλά θα είναι ενάντια στην σχέση ΤτΕ ως μετόχου των τραπεζών.
Δεν είναι τυχαίο ότι πουθενά παγκοσμίως και κυριολεκτούμε 100% σε αυτό η Κεντρική Τράπεζα δεν είναι και μέτοχος των τραπεζών.
Η Τρόικα και η ΕΚΤ ήδη έχουν απορρίψει τέτοια σχέδια αλλά το κυριότερο όλων είναι ότι η Βασιλεία ΙΙ και κυρίως η Βασιλεία ΙΙΙ όχι μόνο δεν επιτρέπει τέτοιο σενάριο αλλά το αποκλείει κατά τρόπο ΑΠΟΛΥΤΟ.
Στις ΗΠΑ ένα τέτοιο ενδεχόμενο δηλαδή η FED να είναι επόπτης και μέτοχος είναι αδιανόητο.
Όταν κατέρρευσαν οι αμερικανικές τράπεζες πέρασαν μερικώς στον έλεγχο του κράτους και η FED αυστηροποίησε τα κριτήρια εποπτείας.
Ωστόσο παγκοσμίως υπήρξε στο παρελθόν μια περίπτωση όπου Κεντρική Τράπεζα υπό μια έννοια ήταν μέτοχος τράπεζας και η περίπτωση αυτή ήταν ελληνική.
Είναι η περίπτωση της Τράπεζας Κρήτης όπου μετά την κατάρρευση της τράπεζας λόγω του σκανδάλου Κοσκωτά η ΤτΕ διόρισε τον Γιάννη Καμάρα επίτροπο και για ένα μεταβατικό διάστημα – μεταβατικό resolution – η ΤτΕ ήταν «άτυπα» μέτοχος της Τράπεζας Κρήτης.
Βέβαια για να αποφευχθεί οποιαδήποτε παρεξήγηση στην περίπτωση ΤτΕ και Τράπεζα Κρήτης δεν υπήρχε η έννοια τράπεζας – μετόχου αλλά επειδή δεν υπήρχε το νομικό πλαίσιο που υπάρχει τώρα με τα resolution η ΤτΕ μέσω του επιτρόπου «ήλεγξε για ένα μεταβατικό διάστημα την Τράπεζα Κρήτης».

Πρώτη ενημέρωση: 08:12, Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης