Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

ING - Tα δάνεια της ΕΚΤ να δοθούν στo επιχειρείν - Αλλιώς τα TLTROs θα έχουν ίδια τύχη με τα LTROs - Μηδενικό αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία

ING - Tα δάνεια της ΕΚΤ να δοθούν στo επιχειρείν  - Αλλιώς τα TLTROs θα έχουν ίδια τύχη με τα LTROs - Μηδενικό αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία
Οι αναλυτές δεν είναι βέβαιοι πως τα νέα δάνεια της ΕΚΤ θα καταλήξουν στις επιχειρήσεις που τα έχουν ανάγκη
Τις αμφιβολίες της για την αποτελεσματικότητα των νέων χρηματοδοτικών εργαλείων της ΕΚΤ εκφράζει μεγάλη μερίδα αναλυτών, αποτιμώντας τις ανακοινώσεις του Mario Draghi στις 5 Ιουνίου.
Ειδικότερα, όπως αποκαλύπτει σε νέο δημοσίευμά της η Wall Street Journal, αρκετοί αναλυτές δεν είναι βέβαιοι πως τα νέα φθηνά δάνεια της ΕΚΤ θα καταλήξουν στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που τα έχουν ανάγκη.
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες συνεχίζουν να αποπληρώνουν τα 3ετή δάνεια (LTROs - long-term refinancing operation), που έλαβαν από την ΕΚΤ, παρά το γεγονός ότι ο Mario Draghi ανακοίνωσε στις αρχές Ιουνίου νέο γύρο στοχευμένων φθηνών δανείων (TLTROs - targeted long-term refinancing operation). Η ΕΚΤ συνεχίζει να χορηγεί κεφάλαια στις τράπεζες, παρά το ότι οι τελευταίες συνεχίζουν να αποπληρώνουν τα προηγούμενα.
Η ΕΚΤ προσδοκά πως τα TLΤROs θα παράσχουν κίνητρα στις τράπεζες, ώστε να αυξήσουν τον δανεισμό προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες, προκειμένου να στηριχθεί - και κατ' επέκταση να ενισχυθεί - η ανάπτυξη της Ευρωζώνης.
Αυτό που ανησυχεί τους αναλυτές είναι το εξής: Θα λάβουν τα δάνεια οι επιχειρήσεις που τα χρειάζονται πραγματικά; Τι δίχτυ ασφαλείας θα χρησιμοποιήσει η ΕΚΤ για να διασφαλίσει πως τα νέα κεφάλαια θα χορηγηθούν σε εκείνους που τα χρειάζονται;
"Η ΕΚΤ πρέπει να βρει έναν τρόπο ώστε τα δάνεια να χορηγηθούν στην πραγματική οικονομία. Αλλιώς τα TLTROs θα έχουν την ίδια τύχη με τα LTROs: Κανένας ή ελάχιστος ο αντίκτυπος για την πραγματική οικονομία", δηλώνει ο γνωστός οικονομολόγος της ING, Carsten Brzeski.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης