Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Κίνηση πανικού ή στρατηγικής το πρόωρο κλείσιμο της Βουλής – Ωμή παρέμβαση στη λειτουργία του κοινοβουλευτικού ελέγχου από την κυβέρνηση Σαμαρά

Κίνηση πανικού ή στρατηγικής το πρόωρο κλείσιμο της Βουλής – Ωμή παρέμβαση στη λειτουργία του κοινοβουλευτικού ελέγχου από την κυβέρνηση Σαμαρά
Η κίνηση φέρνει μνήμες 2009 και… 1993
Κίνηση πανικού ή κίνηση στρατηγικής; Η απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα θα είναι και απάντηση για το αιφνιδιαστικό πρόωρο κλείσιμο των εργασιών της Ολομέλειας της Βουλής, εξέλιξη που σημαίνει ότι πλέον μια σειρά από κρίσιμα νομοσχέδια (π.χ. για τη «μικρή ΔΕΗ», για τον αιγιαλό) θα συζητηθούν και θα εξεταστούν στα θερινά τμήματα.
Μετά την κατάθεση των βουλευτών της Χρυσής Αυγής χτες στην Ολομέλεια, θυροκολλήθηκε και το προεδρικό διάταγμα που ορίζει την ολοκλήρωση των εργασιών της Ολομέλειας και την έναρξη των θερινών τμημάτων.
Τι σημαίνει αυτό;
Σημειώνεται ότι τα θερινά τμήματα της Βουλής απαρτίζονται από 100 βουλευτές, τη σύνθεση των οποίων αποφασίζουν οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών ομάδων.
Έτσι η κυβέρνηση μπορεί να ελέγξει τις κρίσιμες ψηφοφορίες για νέα μέτρα και προαπαιτούμενα των δόσεων, μέσω μεθοδευμένων πλειοψηφιών στα θερινά τμήματα.
Έτσι τα κρίσιμα ζητήματα που στην Ολομέλεια, θα συναντούσαν δυσκολίες είναι σίγουρο πως με τα θερινά τμήματα, θα περάσουν, άνετα, αφού περιορίζεται ο κίνδυνος διαρροών.
Παράλληλα, πληροφορίες θέλουν την κυβέρνηση και κυρίως τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ενόψει και του επικείμενου ανασχηματισμού, να μην θέλει να εμπλακεί σε μια νέα συζήτηση και στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση που ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση Μπαλτάκου, ιδιαίτερα από τις χθεσινές αποκαλύψεις βουλευτών της Χρυσής Αυγής ότι τους είχαν προσεγγίσει και άλλα στελέχη της ΝΔ πέραν του κ.Μπαλτάκου.
Όλα αυτά τα δεδομένα ενδεχομένως να δημιουργούσαν μια εκρηκτική κατάσταση που είναι πιθανό να πυροδοτούσαν αρνητικές εξελίξεις στην ψήφιση των κρίσιμων νομοσχεδίων στη Βουλή.
Πάντως, σε σημερινές του δηλώσεις στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Χρήστος Μαρκογιαννάκης υποστήριξε ότι με το πρόωρο κλείσιμο της Ολομέλειας της Βουλής δεν παραγράφεται τίποτα.
Όπως είπε, η Βουλή συνήθως παρέτεινε τις εργασίες της μέχρι τον Σεπτέμβρη όταν υπήρχαν εκκρεμότητες με το άρθρο 86 του Συντάγματος περί ευθύνης Υπουργών.
Πάντως, το πρόωρο κλείσιμο της Βουλής φέρνει μνήμες από τις πρακτικές του πρώην Πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή όταν το 2009 επίσης έκλεισε την Βουλή προκειμένου να παραγραφούν υποθέσεις κατά υπουργών.
Η Βουλή δεν άνοιξε το Φθινόπωρο καθώς είχαν προκηρυχθεί πρόωρες εκλογές.
Όπως έγινε και το 1993…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης