Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ο Blankfein της Goldman Sachs είναι ο πιο ακριβοπληρωμένος τραπεζίτης του 2013 - Μεγαλώνει το χάσμα ΗΠΑ - Ευρώπης

Ο Blankfein της Goldman Sachs είναι ο πιο ακριβοπληρωμένος τραπεζίτης του 2013 -  Μεγαλώνει το χάσμα ΗΠΑ - Ευρώπης
Παρά τα πρόστιμα-ρεκόρ σε βάρος των τραπεζών τα bonus των τραπεζιτών αυξήθηκαν το 2013 κατά 10%
Κατά 10% αυξήθηκαν τα μπόνους των τραπεζιτών κατά μέσο όρο το 2013, με τις αμερικανικές τράπεζες να διευρύνουν το χάσμα σε σχέση με τις ευρωπαϊκές, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.
Σύμφωνα με την ανάλυση της Equilar για λογαριασμό των FT, Kατά μέσο όρο οι CEO έλαβαν το 2013 συνολικές αποδοχές 13 εκατ. δολ., ποσό που αντιστοιχεί σε αύξηση κατά 10,1%.
Η αύξηση αυτή αντισταθμίζει και με το παραπάνω τη μείωση των αποδοχών του 2012.
Οι αυξήσεις αυτές καταγράφονται σε μια χρονιά που οι τράπεζες κατέβαλαν πρόστιμα –ρεκόρ, που αφορούσαν τη διευθέτηση παράνομων δραστηριοτήτων, από την παράτυπη εμπορική πρακτική στην πώληση ενυπόθηκων δανείων μέχρι την παραβίαση του καθεστώτος κυρώσεων.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τους FT, οι 15 τράπεζες που συμπεριλαμβάνονται στην έρευνα, κατέβαλαν το 2013 συνολικά πρόστιμα 48 δισ. δολ., από 30 δισ. δολ. το 2012.
Ωστόσο, η άνοδος στα πρόστιμα συνέπεσε με τη μέση αύξηση των καθαρών εσόδων κατά 46% κατά τη διάρκεια του έτους.
Ο δείκτης KBW των αμερικανικών τραπεζών – εξαιρουμένων των Goldman Sachs και Morgan Stanley – αυξήθηκε κατά 35%, έναντι αύξηση 30% στον S&P 500.
Στην Ευρώπη, ο τραπεζικός δείκτης Eurofirst 300 σημείωσε άνοδο 18,1% κατά τη διάρκεια του έτους, υπεραποδίδοντας κατά +2,71% του FTSE All World index.

Στην πρώτη θέση ο Blankfein της Goldman Sachs

Στην πρώτη θέση της λίστας των πιο καλοπληρωμένων CEO’s. Φιγουράρει για άλλη μια φορά ο Lloyd Blankfein της Goldman Sachs με αύξηση αποδοχών 50% στα 19,9 εκατ. δολ.
Ο Jamie Dimon της JPMorgan Chase είναι ο CEO αμερικανικής τράπεζας με τις χαμηλότερες αποδοχές, στα 11,8 εκατ. δολ. καταγράφοντας μείωση 37% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά/.
Την ίδια ώρα στην Ευρώπη, οι αμοιβές είναι σημαντικά χαμηλότερες , λόγω των νέων ρυθμιστικών κανόνων και των πολιτικών πιέσεων.
Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί ο Ross McEwan, της RBS.
Οι ετήσιες αποδοχές του για το 2013 ήταν οι χαμηλότερες της λίστας καθώς περιορίστηκαν στα 4 εκατ. δολ.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι το χάσμα μεταξύ αμερικανικών και ευρωπαϊκών τραπεζών, όσον αφορά τις αμοιβές, θα διευρυνθεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης