Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Περιόρισε τις ζημιές στα -247 εκατ. η Πειραιώς στο α' 3μηνο του 2014 - Στα 481 εκατ. οι προβλέψεις και στο 14,4% το Core Tier 1

Περιόρισε τις ζημιές στα -247 εκατ. η Πειραιώς στο α' 3μηνο του 2014 - Στα 481 εκατ. οι προβλέψεις και στο 14,4% το Core Tier 1
Η Τράπεζα Πειραιώς έγινε η πρώτη ελληνική τράπεζα που επανέκτησε πρόσβαση στις διεθνείς αγορές μετά από 5 έτη
Ζημιές ύψους 247 εκατ. ευρώ εμφάνισε η Τράπεζα Πειραιώς στο πρώτο τρίμηνο του 2014, έναντι ζημιών 700 εκατ. ευρώ στο αντίστοχο τρίμηνο του 2013.
Η Τράπεζα Πειραιώς παρουσιάζει προβλέψεις ύψους 481 εκατ. ευρώ και δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Core Tier 1 στο 14,4%.

Μ. Σάλλας Πρόεδρος ΔΣ
Το 2014 αναμένεται να αποτελέσει το πρώτο έτος για την ελληνική οικονομία, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις. Οι προσπάθειες των τελευταίων ετών είχαν αναμφίβολα θετικά αποτελέσματα στα δημοσιονομικά της χώρας και αν ολοκληρωθεί, ώστε να εισέλθουμε το ταχύτερο σε ποερεία διατηρήσιμης ανάπτυξης πάνω σε νέα πρότυπα.
Η Τράπεζα Πειραιώς ανέλαβε στις αρχές του 2014 σημαντικές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του Ομίλου, οι οποίες είχαν θετικό αντίκτυπο και στην πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.
Έτσι η ολοκλήρωση με ιδιαίτερη επιτυχία της πρόσφατης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου 1,75 δις με προσέλκυση ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων, τοποθέτησε την Τράπεζα μεταξύ των ισχυρότερων καιφαλαιακά ευρωπαϊκών τραπεζών και οδήγησε στην αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών του Ελληνικού Δημοσίου ύψους 750 εκατ. ευρώ. Παράλληλα η Τράπεζα Πειραιώς έγινε η πρώτη ελληνική Τράπεζα που επανέκτησε πρόσβαση στις διεθνείς αγορές μετά από 5 έτη με την επιτυχή διάθεση ομολόγου κύριου χρέους 500 εκατ. ευρώ διευκολύνοντας έτσι αντίστοιχες κινήσεις εκδόσεων κρατικού και τραπεζικού χρέους.
Η ενεργητική και αμοιβαία επωφελής διαχείριση των προβληματικών απαιτήσεων αλλά και η στήριξη υγειών επιχειρηματικών σχεδίων με στόχο την υποβοήθηση ανάταξης της επιχειρηματικότητας και της οικονομίας της χώρας γενικότερα, αποτελούν κεντρικούς στόχους του Ομίλου.

Σταύρος Λεκάκος, Διευθύνων σύμβουλος & CEO
«Τα επαναλαμβανόμενα αποτελέσματα προ φόρων και προβλέψεων του 1ου 3μήνου 2014 ανήλθαν σε €245 εκατ, ενισχυμένα κατά 8% σε σχέση με το 4ο 3μηνο 2013. Τα καθαρά έντοκα έσοδα συνέχισαν την ανοδική τους πορεία, επωφελούμενα από την αποκλιμάκωση του κόστους καταθέσεων, ενώ το κόστος λειτουργίας , εξαιρουμένων των εξόδων ενοποίησης, παρουσίασε σημαντική μείωση κατά 20% περίπου έναντι του 4ου 3μήνου 2013. Τα νέα δάνεια σε καθυστέρηση εξακολούθησαν την καθοδική τους πορεία, τάση που παρατηρείται τα τελευταία 5 τρίμηνα. Ο δείκτης κάλυψης των δανείων σε καθυστέρηση από προβλέψεις διαμορφώθηκε στο 51% , ενώ ο δείκτης σωρευμένων προβλέψεων προς δάνεια αυξήθηκε στο 19,2%, έναντι 15,6% της ελληνικής αγοράς. Το καθαρό αποτέλεσμα από συνεχιζόμενες δραστηριότητες που αναλογεί στους μετόχους της Τράπεζας για το 1ο 3μηνο 2014 διαμορφώθηκε σε -€247 εκατ.
Η ρευστότητα του Ομίλου παρουσίασε περαιτέρω βελτίωση, με τον δείκτη χορηγήσεις προς καταθέσεις να διαμορφώνεται στο 109% το Μάρτιο 2014 από 111% στο τέλος Δεκεμβρίου 2013. Η pro-forma κεφαλαιακή επάρκεια του Ομίλου βρίσκεται σε ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο, με το δείκτη Common Equity Tier 1 υπό το νέο πλαίσιο της Βασιλείας ΙΙΙ να ανέρχεται στο 14,4%, μετά από την πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου αλλά και την αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών του Δημοσίου.
Το 2014 ο Όμιλος Πειραιώς έχει επικεντρωθεί στην εμπέδωση της ήδη επιτευχθείσας λειτουργικής ενοποίησης, την ολοκλήρωση των ενεργειών της αναδιάρθρωσης του προβληματικού χαρτοφυλακίου και την ολοκλήρωση των αναγκαίων δράσεων για την υλοποίηση των συνεργιών από τις εξαγορές. Πρωταρχικό μέλημα συνιστά η περαιτέρω βελτίωση του επιπέδου εξυπηρέτησης των πελατών, αλλά και των παρεχόμενων προϊόντων και υπηρεσιών, με στόχο την αναθέρμανση της οικονομίας της χώρας μας».

Κύρια Σημεία Αποτελεσμάτων και Μεγεθών

Αποτελέσματα 1ου 3μήνου 2014
- Τα επαναλαμβανόμενα προ φόρων και προβλέψεων κέρδη διαμορφώθηκαν στα €245 εκατ, αυξημένα κατά 8% έναντι του 4ου 3μηνου 2013 (χωρίς τις έκτακτες επιβαρύνσεις λειτουργικής ενοποίησης και εξαγορών ύψους €32 εκατ και τα χρηματοοικονομικά αποτελέσματα -€22 εκατ από τις θέσεις στην Ουκρανία λόγω υποτίμησης του τοπικού νομίσματος).
- Τα καθαρά έντοκα έσοδα του Ομίλου συνέχισαν την ανοδική τους τάση σε τριμηνιαία βάση και ανήλθαν σε €479 εκατ, παρουσιάζοντας αύξηση 1% σε σχέση με το 4ο 3μηνο 2013.
- Τα καθαρά έσοδα προμηθειών διαμορφώθηκαν σε €80 εκατ, παρουσιάζοντας σταθεροποίηση σε σχέση με το προηγούμενο 3μηνο, σε εποχικά εξομαλυμένη βάση για τις προμήθειες του αγροτικού τομέα (€12 εκατ), ενώ ο Όμιλος έχει αρχίσει να υλοποιεί σειρά ενεργειών με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση τους.
- Τα καθαρά λειτουργικά έσοδα διαμορφώθηκαν σε €553 εκατ, ενώ το λειτουργικό κόστος παρουσίασε σημαντική βελτίωση στα €323 εκατ, μη συμπεριλαμβάνοντας έκτακτα έξοδα ενσωμάτωσης των εξαγορασθεισών τραπεζών €32 εκατ. Δηλαδή το λειτουργικό κόστος μειώθηκε 21% σε σχέση με το 4ο 3μηνο 2013 (€408 εκατ).
- Οι προβλέψεις για δάνεια διαμορφώθηκαν σε €481 εκατ ή 2,6% επί των δανείων προ προβλέψεων και προσαρμογών από 3,6% το 4ο 3μηνο του 2013, επωφελούμενες από την αισθητή μείωση της παραγωγής νέων δανείων σε καθυστέρηση.
- Τα καθαρά αποτελέσματα από συνεχιζόμενες δραστηριότητες που αναλογούν στους μετόχους διαμορφώθηκαν σε -€247 εκατ.

Μεγέθη 31 Μαρτίου 2014
- Το ενεργητικό του Ομίλου διαμορφώθηκε σε €89,5 δις, παρουσιάζοντας 1% μείωση έναντι του Δεκεμβρίου 2013*.
- Οι καταθέσεις ανήλθαν σε €54,6 δις, ενισχυμένες κατά 1% σε σχέση με το προηγούμενο 3μηνο, ενώ η διάρθρωση τους είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική με τη σχέση καταθέσεις ταμιευτηρίου-όψεως και προθεσμίας να διαμορφώνεται σε 40% / 60%.
- Τα δάνεια προ προβλέψεων και προσαρμογών συνέχισαν την ήπια πορεία απομόχλευσης τους (-1% τριμηνιαίως*), σε ένα περιβάλλον αρνητικής, παρότι επιβραδυνόμενης, οικονομικής ανάπτυξης και διαμορφώθηκαν σε €73,6 δις. Τα καθαρά δάνεια ανήλθαν σε €59,5 δις.
- Ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις σημείωσε περαιτέρω βελτίωση τον Μάρτιο 2014 στο επίπεδο του 109%, έναντι 111%* το Δεκέμβριο και 113% το Σεπτέμβριο 2013, ενώ ο δείκτης καθαρής χρηματοδότησης από το Ευρωσύστημα (χωρίς τα ομόλογα EFSF που έχουν χρησιμοποιηθεί για την άντληση ρευστότητας από την ΕΚΣ) υποχώρησε περαιτέρω στο 9% επί του ενεργητικού.
- Ο δείκτης των δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών ανήλθε στο 37,9%, με την παραγωγή νέων δανείων σε καθυστέρηση το 1ο 3μηνο 2014 να συνεχίζει την καθοδική της πορεία για 5ο συνεχόμενο τρίμηνο (ως ποσοστό των δανείων στο 1,0% από 1,3% το 4ο 3μηνο 2013), ο δε δείκτης κάλυψης των δανείων σε καθυστέρηση από σωρευμένες προβλέψεις διατηρήθηκε στο 51%.
- Ο δείκτης σωρευμένων προβλέψεων προς το σύνολο των δανείων ανήλθε στο τέλος Μαρτίου 2014 στο ιδιαίτερα υψηλό σημείο του 19,2%, τόσο για τον Όμιλο όσο και για το ελληνικό χαρτοφυλάκιο, έναντι 15,6% του συνόλου της ελληνικής αγοράς.
- Τα pro-forma συνολικά ίδια κεφάλαια του Ομίλου Πειραιώς (περιλαμβάνεται η πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου €1,75 δις και η αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών του Δημοσίου €750 εκατ) ανήλθαν στα €9,3 δις, ενώ ο pro-forma δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας Common Equity Tier 1 του Ομίλου σύμφωνα με το νέο Πλαίσιο της Βασιλείας ΙΙΙ διαμορφώθηκε στο πολύ ικανοποιητικό για τα διεθνή δεδομένα επίπεδο του 14,4%.
- Το δίκτυο καταστημάτων στο τέλος Μαρτίου 2014 αριθμούσε 1.374 μονάδες, με 964 καταστήματα στην Ελλάδα και 410 σε 9 χώρες στο εξωτερικό. Το ανθρώπινο δυναμικό ανερχόταν σε 22.402 άτομα, 16.454 σε εγχώριες και 5.948 σε διεθνείς δραστηριότητες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης