Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Σοκ από τη Moody’s – Υποβαθμίζει σε αρνητικό το outlook 81 τραπεζών της ΕΕ λόγω των νέων κανονισμών της Κομισιόν για τις τραπεζικές διασώσεις

tags :
Σοκ από τη Moody’s – Υποβαθμίζει σε αρνητικό το outlook 81 τραπεζών της ΕΕ λόγω των νέων κανονισμών της Κομισιόν για τις τραπεζικές διασώσεις
Η κίνηση της Moody’s ακολούθησε αυτές των Standard & Poor’s τον Απρίλιο και Fitch Ratings το Μάρτιο
Σε αρνητικό υποβάθμισε το outlook 81 τραπεζών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, προειδοποιώντας ότι οι νέοι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορούσαν να προκαλέσουν απώλειες στους ιδιώτες σε οποιαδήποτε μελλοντική τραπεζική κρίση.
Σε απάντηση της οδηγίας της ΕΕ για τις μελλοντικές διασώσεις και εκκαθαρίσεις των τραπεζών, σύμφωνα με την οποία οι μέτοχοι, οι ομολογιούχοι και ορισμένοι καταθέτες μπορούν να υποστούν μεγάλες απώλειες, Moody’s μείωσε τις μακροπρόθεσμες προοπτικές σε 81 ευρωπαϊκές τράπεζες.
Αυτό σημαίνει ότι η πιστοληπτική ικανότητα των τραπεζών είναι πιο πιθανό να υποβαθμιστεί κατά τους επόμενους 18 μήνες.
Μεταξύ των τραπεζών που επηρεάζονται είναι η UniCredit, η Commerzbank, η Nationwide Building Society, η KBC Bank και η Bankinter.
Ανά χώρα, επηρεάζονται 12 γερμανικές τράπεζες, 10 γαλλικές τράπεζες, 8 στην Αυστρία, 5 στη Σουηδία, 4 στην Ιταλία, 3 στις Κάτω Χώρες , 2 στην Ισπανία και μια στο Ηνωμένο Βασίλειο
Επίσης, 24 τράπεζες ανήκουν σε μέλη της ΕΕ, αλλά όχι της Ευρωζώνης, ενώ 12 τράπεζες είναι από την Νορβηγία και μία από το Λιχτενστάιν.
Η κίνηση της Moody’s ακολούθησε αυτές των Standard & Poor’s τον Απρίλιο και Fitch Ratings το Μάρτιο.
Η οδηγία για την «διάσωση εκ των έσω» (bail in) των τραπεζών προσφέρει σημαντική ευελιξία στις εθνικές αρχές εκκαθάρισης των κρατών προκειμένου να αντιμετωπίσουν μία ενδεχόμενη τραπεζική κρίση.
Και υποχρεώνει τα κράτη-μέλη να διασφαλίζουν πως σε περίπτωση κατάρρευσης μίας τράπεζας οι πρώτες ζημιές θα επιβαρύνουν τους πιστωτές και τους καταθέτες και όχι τους φορολογούμενους.
Οι αποταμιεύσεις κάτω των 100.000 ευρώ θα είναι εγγυημένες, ωστόσο τα πρόσωπα και οι επιχειρήσεις με μεγαλύτερες καταθέσεις θα ενταχθούν στην κατηγορία αυτών που θα υφίστανται ζημίες, όπως συνέβη στην περίπτωση της Κύπρου.
Οι κυβερνήσεις θα δημιουργήσουν «Ταμεία Εκκαθάρισης» (resolution funds) που θα χρηματοδοτούνται από συνεισφορές των ίδιων των τραπεζών που θα ανέλθουν στο 1% των εγγυημένων καταθέσεων σε κάθε χώρα σε ορίζοντα 10ετίας.
Οι πόροι των ταμείων αυτών (που εκτιμώνται σε 70 δισ. ευρώ έως το 2025) θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κάλυψη τραπεζικών ζημιών έως το 5% του ενεργητικού της τράπεζας, μόνο αφού έχει προηγηθεί bail-in.
Η χρήση δημόσιου χρήματος επιτρέπεται μόνο κατόπιν έγκρισης των Βρυξελλών και αφού έχει προηγηθεί το «ελάχιστο» bail-in.
Οι εθνικές κυβερνήσεις θα μπορούν υπό όρους να διασώζουν ορισμένες κατηγορίες πιστωτών από το «ψαλίδι του κουρέα» ή να προχωρούν σε «προληπτική ανακεφαλαιοποίηση» τραπεζών όταν υφίσταται συστημική κρίση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης