Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Απορροφάται η Geniki bank από την τράπεζα Πειραιώς με όφελος 300-400 εκατ ευρώ – Τι συνέβη και άλλαξε η στρατηγική;

Απορροφάται η Geniki bank από την τράπεζα Πειραιώς με όφελος 300-400 εκατ ευρώ  – Τι συνέβη και άλλαξε η στρατηγική;
H απορρόφηση της Geniki bank  θα ενισχύσει την κερδοφορία του ομίλου Πειραιώς....
(upd)Η διοίκηση της τράπεζας Πειραιώς συνυπολόγισε όλες τις παραμέτρους τα αρχικά σχέδια για μετεξέλιξη της Geniki bank σε τράπεζα που θα αναλάμβανε την αναδιάρθρωση δανείων και εταιριών ή την μετατροπή της σε επενδυτική τράπεζα και κατέληξε…στην απόφαση να απορροφήσει την Geniki bank.
Ο βασικός λόγος κατά την εκτίμηση ορισμένων στελεχών είναι ότι η Πειραιώς διέγνωσε ότι αν απορροφήσει την Geniki bank θα κερδίσει 300 με 400 εκατ από αναβαλλόμενη φορολογία εξέλιξη που θα δώσει μεγάλη ώθηση στα κέρδη του ομίλου της τράπεζας Πειραιώς.
Βέβαια αξιολογήθηκαν όλες οι παράμετροι.
Το αρχικό σχέδιο που ήθελε να μετεξελιχτεί η Geniki bank σε τράπεζα που θα αναλάβει τα πλάνα αναδιάρθρωσης δανείων και εταιριών…αποδείχθηκε ότι ήταν τεχνικά και πρακτικά ανέφικτο.
Η Geniki bank δεν θα μπορούσε να επιτύχει αυτό τον στόχο και ο όμιλος της τράπεζας Πειραιώς επίσης δεν θα μπορούσε να επιτύχει αυτό τον στόχο.
Το εναλλακτικό σχέδιο που ήθελε την μετατροπή της Geniki bank σε investment bank επίσης προσέκρουε στο εμπόδιο…της σύγκρουσης συμφερόντων.
Στην Geniki η Πειραιώς θα ήταν μέτοχος μειοψηφίας με ποσοστό 20%.
Η Geniki θα αναλάμβανε δουλειές investment banking εις βάρος της τράπεζας Πειραιώς και ως εκ τούτου κρίθηκε ότι τίθεται θέμα σύγκρουσης συμφερόντων.
Να σημειωθεί ότι η DGCom είχε εγκρίνει τα σχέδια για την μετεξέλιξη της Geniki bank άρα η αλλαγή στρατηγικής δεν προήλθε από εξωγενή παράγοντα αλλά από επανεκτίμηση του μέγιστου οφέλους από την Πειραιώς για την Geniki bank.
Η Πειραιώς ενοποιεί 100% την Geniki bank άρα τα 334 εκατ ίδια κεφάλαια της τράπεζας εγγράφονταν στον ισολογισμό του ομίλου.
Το ζητούμενο ήταν η μέγιστη αξιοποίηση.
Όταν διαπιστώθηκε ότι η Πειραιώς θα έχει όφελος 300-400 εκατ από αναβαλλόμενη φορολογία ακυρώθηκαν όλα τα σχέδια και αποφασίστηκε η απορρόφηση.
Η διοίκηση της Geniki bank υπό τον Ν. Καραμούζη κατάφερε για πρώτη φορά η Geniki bank να περάσει στα κέρδη και αυτό θα καταγραφεί στο α΄ τρίμηνο του 2014.
Ο Καραμούζης ήταν διευθύνων σύμβουλος της Geniki bank και πλέον θα είναι μέλος στην διοικητική ομάδα της τράπεζας Πειραιώς.
Τα καταστήματα θα συγχωνευθούν με το υπόλοιπο δίκτυο της Πειραιώς κάποια θα κλείσουν και άλλα θα συγχωνευθούν και άλλα θα μετονομαστούν άμεσα σε Πειραιώς ενώ η τραπεζική άδεια της Geniki bank....θα πωληθεί. 

Πειραιώς - Σε προχωρημένο στάδιο η μελέτη για τη Geniki Bank - Σύντομα θα τεθεί υπόψη των αρμοδίων εταιρικών οργάνων για τη λήψη αποφάσεων

Η Τράπεζα Πειραιώς, μετά την ολοκλήρωση της πρόσφατης αύξησης κεφαλαίου, προχώρησε στη διερεύνηση διαφόρων πιθανών ή εναλλακτικών σχεδιασμών, στο πλαίσιο της αποδοτικότερης αναδιοργάνωσης του Ομίλου της, που θα λαμβάνει υπόψη τις διαμορφούμενες ελληνικές και διεθνείς μακροοικονομικές συνθήκες, με στόχο να επιτευχθεί το βέλτιστο οργανωτικό αποτέλεσμα σε αποδοτικότητα, συνέργειες, κερδοφορία και κάλυψη των αναγκών της ελληνικής οικονομίας. Η ανάλυση αυτή περιλαμβάνει, όπως είναι φυσικό, και τη Γενική Τράπεζα ως μέλος του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς.
Η παραπάνω μελέτη βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και θα τεθεί σύντομα υπόψη των αρμοδίων εταιρικών οργάνων για λήψη των σχετικών αποφάσεων, οπότε και θα γίνει άμεσα η επιβαλλόμενη ενημέρωση του επενδυτικού κοινού.

(πρώτη ενημέρωση 00:49, 28 Μαΐου 2014)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης