Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ορισμένες αλήθειες για τα warrants – Δημόσιες προτάσεις σε μετοχές από το ΤΧΣ και σε μετρητά από τις τράπεζες και η DGCom

Ορισμένες αλήθειες για τα warrants – Δημόσιες προτάσεις σε μετοχές από το ΤΧΣ και σε μετρητά από τις τράπεζες και η DGCom
Στα 4,49 ευρώ η τιμή εξάσκησης στην Εθνική 26/4/2014 χωρίς αναπροσαρμογή λόγω της νέας ΑΜΚ
Επειδή πολλά λέγονται και ακόμη περισσότερα γράφονται, θα σας παρουσιάσουμε ορισμένα στοιχεία για τα warrants τα οποία ανταποκρίνονται απολύτως στην πραγματικότητα, δεν αποτελούν εικασίες.
Υπό την μορφή ερωτήσεων και απαντήσεων θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε σε πλειάδα ερωτημάτων που μας έχετε θέσει στο bankingnews.gr όσον αφορά τα warrants.

Ερώτηση:
Η νέα αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής στα 2,2 ευρώ θα αλλάξει και την τιμή εξάσκησης των warrants;

Απάντηση
Είναι αλήθεια η νέα αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής στα 2,2 ευρώ έχει μεταβάλει άρδην επί τα χείρω τις ισορροπίες όσον αφορά στην εξάσκηση των warrants της Εθνικής.
Τα warrants έχουν ως τιμή βάσης  για την εξάσκηση τους τα 4,29 ευρώ που ήταν η τιμή της αύξησης κεφαλαίου της Εθνικής το 2013.
Η νέα αύξηση κεφαλαίου του 2014 στα 2,2 ευρώ έχει απομειώσει την αξία της μετοχής κατά περίπου 50% και διαπραγματεύεται περίπου στα 2,54 ευρώ.
Όμως η τιμή εξάσκησης των warrants στις 26 Ιουνίου 2014 δεν θα αναπροσαρμοστεί με τη νέα τιμή της αύξησης κεφαλαίου αλλά θα συνεχίσει να ορίζεται από την παλιά τιμή της ΑΜΚ, δηλαδή τα 4,29 ευρώ.
Συγκεκριμένα, η τιμή εξάσκησης των warrants θα είναι στα 4,46 ευρώ, ενώ η τρέχουσα τιμή της μετοχής είναι στα 2,54 ευρώ, δηλαδή διαφορά 44%.
Με αυτές τις παραδοχές είναι πρακτικά αδύνατο να εξασκηθούν τα warrants της Εθνικής.

Ερώτηση
Δηλαδή στην περίπτωση της Εθνικής δεν θα υπάρξει καμία αναπροσαρμογή στην τιμή εξάσκησης των warrants παρά την νέα τιμή της ΑΜΚ;

Απάντηση
Ο νόμος είναι πολύ σαφής, η νέα τιμή της αυξήσεως κεφαλαίου δεν επηρεάζει την τιμή εξάσκησης των warrants.
Το μοντέλο τιμών εξάσκησης έχει καθοριστεί από την αύξηση κεφαλαίου του 2013 και δεν θα αλλάξει….αν και θα ήταν δίκαιο να αλλάξει άπαξ και οι ιδιώτες μικρομέτοχοι δεν συμμετείχαν στην αύξηση κεφαλαίου των 2,5 δισεκ.

Ερώτηση
Ο παλαιός νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ανέφερε ότι η τιμή άσκησης του δικαιώματος αναπροσαρμόζεται ανάλογα σε περίπτωση εταιρικών πράξεων.
Τι σημαίνει αυτό;

Απάντηση
Η απάντηση που λάβαμε ήταν η εξής.
Η τιμή εξάσκησης καθορίζεται από την τιμή της αμκ στην οποία συμμετείχε το ΤΧΣ και όχι από την ΑΜΚ που δεν συμμετείχε το ΤΧΣ.
Άρα οι τιμές εξάσκησης των warrants λαμβάνονται υπόψη οι παλαιές τιμές του 2013.
Με την ίδια λογική θα πρέπει να αναπροσαρμοστούν προς τα πάνω οι τιμές εξάσκησης των warrants στην Alpha bank κ.ο.κ. που προφανώς δεν θα συμβεί.

Ερώτηση
Το ΤΧΣ θα μπορεί να υποβάλλει δημόσιες προτάσεις στους κατόχους των warrants και πότε θα συμβεί αυτό;

Απάντηση
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα έχει τη δυνατότητα να υποβάλλει προαιρετικές δημόσιες προτάσεις (είναι βέβαιο ότι θα είναι προαιρετικές και όχι υποχρεωτικές) προς τους κατόχους των warrants.
Το ΤΧΣ θα υποβάλλει δημόσιες προτάσεις με premium… αλλά με μετοχές και όχι με μετρητά, δηλαδή θα ανταλλάσσει τα warrants με κοινές μετοχές δεν θα προσφέρει μετρητά το ΤΧΣ.
Υπενθυμίζουμε ότι το warrants της Εθνικής είχε τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ και βρίσκεται  στα 0,7940 ευρώ.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρίσκεται στα 1,57 ευρώ.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ βρίσκεται στα 1,03 ευρώ.
Χρονικά αυτό θα συμβεί ίσως προς το καλοκαίρι και εφόσον ληφθούν οι απαραίτητες εγκρίσεις από την DGCom την αρμόδια Επιτροπή Ανταγωνισμού ή μετά τα stress tests.  
Το ΤΧΣ δεν έχει ακόμη καθοριστεί αν θα υποβάλλει μαζικές δημόσιες προτάσεις δηλαδή προς τους κατόχους των warrants και των 3 τραπεζών που διαθέτουν warrants δηλαδή Εθνική, Alpha και Πειραιώς ή ξεχωριστές δημόσιες προτάσεις για κάθε μια τράπεζα ξεχωριστά.

Ερώτηση
Το bankingnews.gr είχε αποκαλύψει πριν εβδομάδες ότι και οι τράπεζες (πέραν από το ΤΧΣ) ζητούν να υποβάλλουν δημόσιες προτάσεις στους κατόχους των warrants.
Ισχύει;

Απάντηση
Το bankingnews.gr είχε αναφέρει ότι οι τράπεζες θα ζητήσουν να αποκτήσουν δικαίωμα να υποβάλλουν δημόσιες προτάσεις προς τους κατόχους των warrants στη λογική της επαναγοράς ιδίων μετοχών και οι δημόσιες προτάσεις των τραπεζών (που για να γίνουν χρειάζεται τροποποίηση του νόμου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών) θα είναι προαιρετικές.
Ωστόσο ενώ η πρόταση αυτή είναι πολύ ενδιαφέρουσα, οι τράπεζες να υποβάλλουν δημόσιες προτάσεις σε μετρητά και όχι σε μετοχές χρειάζεται την έγκριση της DGCom.
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι πιθανό – όχι βέβαιο αλλά πιθανό -  να επικαλεστεί τα περί κρατικών ενισχύσεων στις τράπεζες και να μην επιτρέψει το σχέδιο της επαναγοράς warrants από τις ελληνικές τράπεζες.
Ωστόσο δεν είναι οριστικό.
Τα κεφάλαια που έχει επενδύσει το ΤΧΣ στις τράπεζες θεωρούνται κρατική ενίσχυση.

Ερώτηση
Η DGCom που θα μπορούσε να σταθεί εμπόδιο όσον αφορά τα warrants των τραπεζών;

Απάντηση
Όπως προαναφέραμε επειδή ο νέος νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έχει εγκρίνει την δυνατότητα στο ΤΧΣ να υποβάλλει δημόσιες προτάσεις στους κατόχους των warrants ανταλλάσοντας warrants με κοινές μετοχές, το ενδιαφέρον εστιάζεται στα σχέδια των τραπεζών.
Οι τράπεζες θέλουν όπως το ΤΧΣ θα υποβάλλει δημόσιες προτάσεις να υποβάλλου δημόσιες προτάσεις στους κατόχους των warrants δίδοντας μετρητά.
Η πρόταση αυτή που είναι ενδιαφέρουσα χρειάζεται την έγκριση της DGCom καθώς υπόκειται στα περί κρατικής βοήθειας ο κλάδος.
Προσεχώς θα τεθεί το θέμα και εκεί θα διαφανούν οι προθέσεις της DGCom αν δηλαδή εγκρίνει ή όχι το δικαίωμα στις τράπεζες να επαναγοράζουν warrants.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης