Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πλεόνασμα και επιτυχείς ΑΜΚ των τραπεζών επιτρέπουν το haircut – Το νέο default της Ελλάδος εφαλτήριο εκρηκτικής ανόδου

Πλεόνασμα και επιτυχείς ΑΜΚ των τραπεζών επιτρέπουν το haircut – Το νέο default της Ελλάδος εφαλτήριο εκρηκτικής ανόδου
Τα επιχειρήματα που χρησιμοποίησε ο Γ. Στουρνάρας στον non paper για το χρέος είναι απαράδεκτα...και κατώτερα των περιστάσεων
Όταν κυριαρχούν τα φοβικά σύνδρομα – και αυτό συμβαίνει στην Ελλάδα και στην πολιτική διαχείρισης του μη βιώσιμου χρέους – είναι εύλογο…να προβάλλονται επιχειρήματα….παιδικής αντίληψης, επιχειρήματα απαράδεκτα.
Σε non paper ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μας είπε ότι
(Ο Γ. Στουρνάρας όπως ο ίδιος έχει αποκαλύψει είχε θέσει θέμα haircut στον Σόιμπλε στον Γερμανό ΥΠΟΙΚ για να λάβει την κατηγορηματική άρνηση του.
Το non paper έρχεται σε αντίθεση με την λύση haircut που είχε προτείνει και ο Στουρνάρας....)
1)Το κούρεμα είναι default και αυτό θα ήταν καταστροφή
2)Μίλησε για ιαπωνοποίηση του ελληνικού χρέους ξεχνώντας ότι το ιαπωνικό χρέος κατά βάση είναι εσωτερικό χρέος, ενώ στην Ελλάδα χρεοκόπησαν τις τράπεζες λόγω του PSI+ και εξαπάτησαν τους μικροομολογιούχους.
3)Μας είπε ότι άπαξ και το χρέος δεν είναι ιδιωτικό δεν υπόκειται σε κερδοσκοπικές πιέσεις αλλά η Ελλάδα θα συνεχίσει να βγαίνει στις αγορές αυξάνοντας το ιδιωτικό χρέος που υπόκειται σε κερδοσκοπικές πιέσεις.
Τα επιχειρήματα αυτά προφανώς και δεν πείθουν.
Η Ελλάδα έχοντας επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα άπαξ και δεν είναι λογιστικό όπως η κυβέρνηση επαίρεται και άπαξ οι τράπεζες έχουν πλήρως ανακεφαλαιοποιηθεί και εφόσον τελειώσουν και τα ευρωπαϊκά stress tests ώστε να επισφραγιστεί η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών η Ελλάδα πρέπει να θέσει θέμα haircut στα δάνεια του επίσημου τομέα.
Γιατί;
Έχουμε αναφέρει πολύ αναλυτικά γιατί η πολυετής κρίση έπληξε την Ελλάδα κατά 230 δισ.

Πως προκύπτουν τα 230 δισ ζημίας στην Ελλάδα;

1)Γιατί υπέστη οικονομικό σοκ που στέρησε από το εθνικό πλούτο περίπου 47 δισεκ. ευρώ.
Το ΑΕΠ έχει μειωθεί στα 183 δισεκ. όταν είχε φθάσει στα 230 δισεκ. πριν λίγα χρόνια.
2)Γιατί οι καταθέσεις, ο κοινωνικός πλούτος, μειώθηκε κατά 75 δισεκ. η μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση καταθέσεων παγκοσμίως κατά 32% από τα 237,5 δισεκ. σε 161 δισεκ.
Η ελληνική κοινωνία πλήρωσε πανάκριβα την κρίση χρέους της Ελλάδος.
3)Γιατί οι ελληνικές τράπεζες υπέστησαν μια σωρευτική ζημία  από το ελληνικό χρέος περίπου 42 δισεκ. PSI+ και επαναγορά χρέους.
4)Γιατί τα προβληματικά δάνεια λόγω της κρίσης χρέους από 8% που ήταν εκτινάχθηκαν στο 32% δηλαδή σε λίγα χρόνια τα προβληματικά δάνεια από 16 δισεκ. εκτινάχθηκαν στα 71 δισεκ. ευρώ δηλαδή 55 δισεκ. προστέθηκαν ως βάρος στις τράπεζες απόρροια αδυναμίας νοικοκυριών και επιχειρήσεων να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους.
5)Γιατί λόγω της κρίσης χρέους η ανεργία εκτινάχθηκε σε ιστορικά υψηλά αγγίζοντας τα 1,35 εκατ επίπεδα πρωτοφανή, επίπεδα ρεκόρ.
6)Γιατί το PSI+ ήταν μια καλοστημένη απάτη ώστε να φορτωθούν το ελληνικό χρέος σε επίπεδο κόστους οι ελληνικές τράπεζες και τα ελληνικά ασφαλιστικά Ταμεία.
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες είχαν την πολυτέλεια να ξεφορτώσουν το ελληνικό χρέος στην ΕΚΤ και έτσι πλήρωσε το χρέος της Ελλάδος….η Ελλάδα.
7)Γιατί τα 245 δισεκ. ευρώ δάνεια που έδωσε η ΕΕ και το ΔΝΤ δεν χορηγήθηκαν δωρεάν φέρουν επιτόκια τα οποία η Ελλάδα αποπληρώνει.
Άρα ο δανεισμός βοήθησε την Ελλάδα αλλά η Ευρώπη δεν βοηθάει την Ελλάδα αφιλοκερδώς, ανιδιοτελώς.
8)Γιατί η μεγάλη παγίδα της Ελλάδος ονομάζεται σύνθεση χρέους.
Παγκοσμίως το κρατικό χρέος - που φθάνει τα 47 τρισ. δολάρια  χωρίς το ιδιωτικό ενώ συνολικά δημόσιο και ιδιωτικό χρέος φθάνει τα 102 τρισ. δολάρια ή 75 τρισ. ευρώ -  το κατέχουν ιδιώτες που επενδύουν σε μια χώρα μέσω των ομολόγων που εκδίδονται.
Στην Ελλάδα η πλειοψηφία του χρέους είναι διακρατικό δηλαδή διακρατικά δάνεια.
Η Ελλάδα θα πληρώνει τα δάνεια και ταυτόχρονα θα καταβάλλει τα υψηλότερα επιτόκια της Ευρώπης στους ιδιώτες επενδυτές.
Κανένα ευρώ δεν θα περισσεύει για ανάπτυξη.
Είναι λογικό, τεχνικά ορθό και δίκαιο το ελληνικό χρέος να μετατραπεί εκ νέου σε ιδιωτικό, όπως είναι το Γερμανικό, το Γαλλικό, το Ιταλικό.
Όμως η Ελλάδα σε αυτή την διαδικασία έχει ένα μεγάλο αντίπαλο, αυτή η αναδιάρθρωση από διακρατικό χρέος σε ιδιωτικό θα είναι μια πολύ επώδυνη για την κοινωνία διαδικασία.
Για τους λόγους αυτούς χρειάζεται πολιτική τόλμη ώστε να τεθεί επί τάπητος το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους.
Η Ελλάδα μέσω ενός haircut 50% στα δάνεια του επίσημου τομέα και διασφαλίζοντας όλα τα ομόλογα του ιδιωτικού τομέα δεν εξασφαλίζει μόνο την βιωσιμότητα του χρέους αλλά φέρνει στο παρόν την οικονομική κατάσταση της Ελλάδος περίπου του 2020.
Δηλαδή ότι χάσαμε στο πρόσφατο παρελθόν θα το ανακτήσουμε και κερδίσουμε στο εγγύς μέλλον.

Εφαλτήριο εκρηκτικής ανόδου για την Ελλάδα

Άρα η ζημία για την Ελλάδα ήταν 230 δισεκ. ευρώ.
Το haircut σημαίνει default ανέφερε ο Γ. Στουρνάρας εξέλιξη καταστροφική άπαξ και η Ελλάδα έχει βγει στις αγορές.
Το επιχείρημα αυτό δεν στέκει.
Η απόφαση για haircut στα διακρατικά δάνεια είναι default με όρους πιστοληπτικής διαβάθμισης αλλά θα είναι απόφαση πολιτική που δεν θα πλήξει το ιδιωτικό χρέος.
Αν υπάρξει haircut στα δάνεια του επίσημου τομέα η Moody’s, η Standard and Poor’s και η Fitch θα υποβαθμίσουν την Ελλάδα η μεν Moody’s κατά 2 βαθμίδες (βρισκόμαστε στην κλίμακα Caa3) και Standard and Poor’s και Fitch κατά 6 βαθμίδες καθώς βρισκόμαστε στην κλίμακα Β-.
Το καθεστώς default όμως θα είναι μια πολύ προσωρινή αρνητική επίπτωση καθώς πολύ γρήγορα οι οίκοι αξιολόγησης θα χαρακτηρίσουν βιώσιμο το χρέος και η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας θα είναι εντυπωσιακή.
Με βάση ενδείξεις αν το χρέος καταστεί βιώσιμο με βάση τους ελεγκτικούς οίκους η Ελλάδα θα μπορούσε να βαθμολογηθεί στην κλίμακα ΒΒ+ δηλαδή κατά 12 βαθμίδες σε σχέση με το defalult και  πολύ υψηλότερα από την τρέχουσα βαθμολογία της Ελλάδος.
Συν τοις άλλοις πρέπει να σημειωθεί ότι ενώ η Ελλάδα βρίσκεται π.χ. στην κλίμακα Caa3 δηλαδή 2 βαθμίδες υψηλότερα από την χρεοκοπία κατάφερε στην 5ετία να δανεισθεί στο 4,95%.
(Μετράει η υψηλότερη βαθμολογία σε επενδυτές και ΕΚΤ δηλαδή  Β- αλλά το Caa3 της Moody’s είναι υπαρκτό).
Το επιχείρημα Στουρνάρα λοιπόν είναι όχι μόνο έωλο αλλά αποδεικνύει πολιτική ατολμία στο σύνολο του.

Η Ελλάδα αν προχωρήσει σε haircut στο χρέος τι κερδίζει;
Α)ισοσκελίζει σε κάποιο βαθμό τις ζημίες των 230 δισεκ.
Β)Μετά την τεχνική χρεοκοπία λόγω default θα αναβαθμιστεί επιθετικά καθώς θα έχει αποκτήσει βιώσιμο χρέος.
Γ)Οι τράπεζες δεν θα κινδυνέψουν γιατί είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες ενώ έχουν ως ασπίδα προστασίας τόσο το ΤΧΣ στην έσχατη των εσχάτων και βεβαίως την ρευστότητα της ΕΚΤ.
Δ)Τα ομόλογα των ιδιωτών θα διασφαλιστούν 100%.
Όχι μόνο επειδή είναι αγγλικού δικαίου αλλά και επειδή η πολιτική της Ελλάδος με το haircut θα έχει πολιτική στόχευση.
Δεν θα είναι ο στόχος ο ιδιωτικός τομέας που στην Ελλάδα πλήρωσε πολύ ακριβά την χρεοκοπία αλλά τα δάνεια των κρατών προς την Ελλάδα.
Ε)Θα υποστηρίξουν πολλοί ότι η Ελλάδα έλαβε ομόλογα από τον EFSF.
Ο EFSF δανείστηκε από τις αγορές πάνω από 1000 επενδυτές συμμετείχαν στις κατά καιρούς δημοπρασίες ομολόγων άρα οι ιδιώτες με το ελληνικό haircut θα πληγούν.
Προφανώς αυτό είναι αστείο επιχείρημα.
Ο EFSF διαθέτει εγγυήσεις των χωρών μελών της ευρωζώνης άρα οι ιδιώτες επενδυτές στα ομόλογα του EFSF δεν κινδυνεύουν.
Στ)Πέραν από την προσωρινή ταραχή και εφόσον γίνει το haircut συντεταγμένα οι αγορές γρήγορα θα καταλάβουν ότι όντως η Ελλάδα απέκτησε βιώσιμο χρέος.
Ζ)Μόνο με haircut μπορεί να θεμελιωθεί ανάπτυξη στην Ελλάδα και όχι με την επιμήκυνση που σε παρούσες αξίες δεν κερδίζει η Ελλάδα ούτε 20 δισεκ. ενώ με το haircut θα κερδίσει 100 ή 110 δισεκ. ευρώ.
Η)Το haircut θα αποδειχθεί εφαλτήριο εκρηκτικής ανόδου σε οικονομία, χρηματιστήριο, ομόλογα, ανάπτυξη της Ελλάδος και βιοτικό επίπεδο του έλληνα και της ελληνίδας.

Το non paper Στουρνάρα για το χρέος

Το κούρεμα είναι default, δεν συμφέρει την Ελλάδα σήμερα ούτε καν να μιλάμε για default όταν η χώρα βγαίνει στις αγορές. Είναι λάθος αυτές οι δηλώσεις περί κουρέματος.
 Default όταν βγαίνεις σε αγορές είναι αυτοκτονία. Είναι σαν να πυροβολείς τα ίδια σου τα πόδια.
Υπάρχουν τρόποι να μειώσεις το χρέος χωρίς να κάνεις default.
Έχετε προσέξει ότι το χρέος στην Ιαπωνία είναι 250%; Ασχολείται κανένας;
Γιατί: Υπάρχει η «ιαπωνοποίηση» του ελληνικού χρέους σήμερα.
 Το ελληνικό χρέος κρατιέται από κυβερνήσεις και από κεντρικές τράπεζες.
Αυτό έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία.
Δεν είναι subject to speculative attacks (δεν υπόκειται σε κερδοσκοπικές επιθέσεις).
Έχει «ιαπωνοποιηθεί» το ελληνικό χρέος σήμερα.
Στην Ελλάδα το έχουν ξένα κράτη.
 Μην ξεχνάτε ότι η Αγγλία την τελευταία χρονιά του Μπλερ εξόφλησε τα δάνεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Έτσι γίνεται σήμερα η δουλειά.
Σε παρούσα αξία είναι μεγάλη η μείωση.
Αυτό έχει σημασία.
 Δεν είναι φετίχ το 120%.
Φετίχ είναι να μειώσεις τις ετήσιες χρεολυσιακές ανάγκες σου όσο περισσότερο γίνεται.
Άρα θες όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επιμήκυνση των maturities γίνεται και όσο μεγαλύτερη μείωση επιτοκίου γίνεται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης