Τραπεζικά νέα

Weidmann (Bundesbank) - H ευρωζώνη δεν βρίσκεται σε αποπληθωριστικό κύκλο - Η ΕΚΤ δεν θα πρέπει να αντιδρά υπερβολικά

Weidmann (Bundesbank) - H ευρωζώνη δεν βρίσκεται σε αποπληθωριστικό κύκλο - Η ΕΚΤ δεν θα πρέπει να αντιδρά υπερβολικά
Kατά τα 2/3 η υποχώρηση του πληθωρισμού μπορεί να αποδοθεί στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων
Την εκτίμηση ότι η ευρωζώνη δεν βρίσκεται σε αποπληθωριστικό κύκλο και ότι επίσης η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν θα πρέπει να αντιδρά υπερβολικά σε κάθε υποχώρηση του πληθωρισμού, που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται σε πιθανότατα προσωρινούς κυκλικούς παράγοντες, εξέφρασε ο διοικητής της γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας, Jens Weidmann.
Ο επικεφαλής της Bundesbank σχολίασε, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε συνέδριο στην γερμανική πρωτεύουσα, ότι κατά τα 2/3 η υποχώρηση του πληθωρισμού μπορεί να αποδοθεί στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων.
"Η νομισματική πολιτική θα πρέπει να αντιδρά απέναντι σε τέτοιους παράγοντες μόνο όταν παρατηρούνται παράπλευρες επιπτώσεις", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο μεταξύ, αρνητική σε μια μακρά περίοδο χαμηλών επιτοκίων εμφανίζεται η Bundesbank, η κεντρική γερμανική τράπεζα, επιχειρώντας να παρουσιάσει τους διαφαινόμενους κινδύνους από ένα τέτοιο περιβάλλον.
"Η διατήρηση των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα, για μακρά χρονική περίοδο, αφήνει ανοιχτό το πεδίο για τον κίνδυνο ενός αρνητικού "σοκ" στην παγκόσμια οικονομία", δήλωσε προ ημερών ο Andreas Dombret, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου του ιδρύματος
"Το αρνητικό σοκ θα είναι ένα σοβαρό σοκ εμπιστοσύνης", τόνισε ο αξιωματούχος.
Ταυτόχρονα, εστιάζοντας στην ευρωζώνη, εξηγεί χαρακτηριστικά πως "επί ευρωπαϊκού εδάφους, η διατήρηση των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα, για μακρά χρονική περίοδο μπορεί να στείλει λάθος μηνύματα στις αγορές. Ενδεικτικότερο όλων είναι το εξής: Τα χαμηλά επιτόκια μπορεί να μειώσουν τα κίνητρα των τραπεζών να εφαρμόσουν την αναγκαία εξυγίανση των ισολογισμών τους".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης