Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Επανέρχονται ΔΝΤ και ΕΚΤ - Οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν περισσότερα για να ανακεφαλαιοποιηθούν λόγω προβληματικών δανείων

Επανέρχονται ΔΝΤ και ΕΚΤ - Οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν περισσότερα για να ανακεφαλαιοποιηθούν λόγω προβληματικών δανείων
"Μην πειραχθούν τα αποθέματα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας"
Περισσότερα κεφάλαια μπορεί να χρειαστούν οι ελληνικές τράπεζες σύμφωνα με την τρόικα, εξαιτίας των επιπλέον κινδύνων που υπάρχουν από τα προβληματικά δάνεια.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τρόικας, διαπιστώνεται ότι αποδέχθηκε με επιφυλάξεις τα αποτελέσματα των stress test και τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδας για τις κεφαλαιακές ανάγκες.
"Διαπιστώνονται αυξημένοι κίνδυνοι σε ότι αφορά τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών λόγω του υψηλού επιπέδου των «κόκκινων δανείων»", αναφέρεται σχετικά στην ανακοίνωση, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα να μην πειραχθούν τα αποθέματα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προκειμένου να αντιμετωπιστούν «μελλοντικές δυσμενείς απρόβλεπτες καταστάσεις».
Μάλιστα, οι δανειστές παραπέμπουν στα ευρωπαϊκά stress test, τα αποτελέσματα των οποίων θα ανακοινωθούν στις αρχές του 2015.
Παράλληλα, ζητούν από την ΤτΕ να βρίσκεται σε εγρήγορση σε ότι αφορά την εποπτεία και κάνει σαφή αναφορά στη δέσμευση των ελληνικών αρχών επίσης να ενισχύσουν ιδιαίτερα το πλαίσιο διακανονισμού του χρέους του ιδιωτικού τομέα και να διευκολύνουν την ομαλή και ταχεία μετατροπή των απομειωμένων περιουσιακών στοιχείων που έχουν στην κατοχή τους οι τράπεζες.

Ακολουθεί το ειδικό μέρος για τις τράπεζες που περιέχεται στην ανακοίνωση

Οι αρχές δεσμεύονται να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για να εξασφαλίσουν ότι οι τράπεζες θα παραμείνουν υγιείς και επαρκώς κεφαλαιοποιημένες και ότι θα είναι σε θέση να υποστηρίξουν την οικονομική ανάκαμψη.
Επισημαίνουμε τα αποτελέσματα των προσομοιώσεων ακραίων καταστάσεων (stress tests) και τις συναφείς εκτιμήσεις κεφαλαιακών αναγκών της Τράπεζας της Ελλάδος. Ωστόσο, σύμφωνα με αξιολόγηση των κλιμακίων αποστολής, υπάρχουν ανοδικοί κίνδυνοι όσον αφορά τις εκτιμήσεις κεφαλαιακών αναγκών, ιδίως εάν οι αρχές και οι τράπεζες δεν αντιμετωπίσουν ταχέως και αποτελεσματικά το υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η ταχεία ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα ενισχύσει τους ισολογισμούς τους.
Η σχεδιαζόμενη εισφορά νέων ιδιωτικών κεφαλαίων στις ελληνικές τράπεζες είναι ένδειξη εμπιστοσύνης και θα συμβάλει στην ενίσχυση της ιδιωτικής διαχείρισης των ελληνικών τραπεζών.
Η Τράπεζα της Ελλάδος πρέπει να παραμείνει σε εγρήγορση όσον αφορά την εποπτεία που ασκεί στο τραπεζικό σύστημα και να απαιτήσει σθεναρά από τις τράπεζες να μετατρέψουν γρήγορα τα μεγάλα αποθέματα των προβληματικών περιουσιακών τους στοιχείων.
Οι αρχές δεσμεύονται επίσης να ενισχύσουν ιδιαίτερα το πλαίσιο διακανονισμού του χρέους του ιδιωτικού τομέα και να διευκολύνουν την ομαλή και ταχεία μετατροπή των απομειωμένων περιουσιακών στοιχείων που έχουν στην κατοχή τους οι τράπεζες.
Τα αποθέματα του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα διατηρηθούν για να αντιμετωπιστούν μελλοντικές δυσμενείς απρόβλεπτες καταστάσεις.
Το Eurogroup και το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ αναμένεται να εξετάσουν την έγκριση της επανεξέτασης κατά τις επόμενες εβδομάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης