Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στουρνάρας - Σε νέες βάσεις οι συζητήσεις για τον ενιαίο μηχανισμό εκκαθάρισης των τραπεζών (SRM) - Απαιτείται πολιτική βούληση

tags :
Στουρνάρας - Σε νέες βάσεις οι συζητήσεις για τον ενιαίο μηχανισμό εκκαθάρισης των τραπεζών (SRM) - Απαιτείται πολιτική βούληση
Σφίγγα ο Στουρνάρας για τις λεπτομέρειες λειτουργίας του ενιαίου μηχανισμού εκκαθάρισης των ευρωπαϊκών τραπεζών
(upd5)Σε νέες βάσεις τίθενται οι διαπραγματεύσεις των Ευρωπαίων για τη δημιουργία του ενιαίου μηχανισμού εκκαθάρισης των ευρωπαϊκών τραπεζών (SRM), όπως ανακοίνωσε ο προεδρεύων του Ecofin και υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας.
"Υπάρχει πλέον νέα εντολή για τον μηχανισμό εκκαθάρισης των τραπεζών. Οι συζητήσεις μπαίνουν σε νέα βάση", δήλωσε ο κ. Στουρνάρας, μετά το πέρας της συνεδρίασης του Ecofin.
Ωστόσο, όπως διεμήνυσε, "στην τρέχουσα φάση δεν μπορούμε να αποκαλύψουμε λεπτομέρειες για αυτή τη νέα εντολή".
Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, δεν θα υπάρξει νέα, έκτακτη συνάντηση του Ecofin για τον εκκαθάρισης των τραπεζών, καθώς, όπως εξήγησε, η πολιτική βούληση είναι εκείνη που θα καθορίσει την έκβαση των διαπραγματεύσεων για τον SRM.
"Δεν βλέπω να υπάρχουν λόγοι σύμφωνα με τους οποίους το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα μπορούσε να μπλοκάρει τον μηχανισμό εκκαθάρισης των τραπεζών", σχολίασε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, W. Schaeuble.

Tι ανέφερε νωρίτερα το www.bankingnews.gr

Ecofin - Συμβιβαστική λύση για τον μηχανισμό εκκαθάρισης των τραπεζών αναζητούν οι ΥΠΟΙΚ - Πιέζει ασφυκτικά ο χρόνος

Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών και προεδρεύων του Ecofin, Γιάννης Στουρνάρας, προσερχόμενος στη συνεδρίαση, αναφερόμενος στον μηχανισμός εκκαθάρισης τραπεζών (SRM), βήμα απαραίτητο για την ολοκλήρωση της τραπεζική ένωσης. 
«Δεν θα βγούμε από αυτό το δωμάτιο αν δεν υπάρξει συμφωνία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Έλληνας αξιωματούχος.
Το συμβούλιο του Ενιαίου Μηχανισμού Εκκαθάρισης για τις τράπεζες της ευρωζώνη πρέπει να έχει τη δυνατότητα να λαμβάνει αποφάσεις για την εκκαθάριση μιας προβληματικής τράπεζας, δήλωσαν οι υπουργοί Οικονομικών Γερμανίας και Ολλανδίας, Wolfang Schaeuble και J. Dissjelbloem.
Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του Eurogroup επιχείρησε να υποβαθμίσει το ζήτημα του SRM, αναφέροντας ότι δεν αποτελεί το κύριο θέμα για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης. 
Ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Pier Carlo Padoan, δήλωσε ότι παραμένει εξαιρετικά επίπλοκη η επίτευξη συμφωνίας για τον ενιαίο μηχανισμό εκκαθάρισης των τραπεζών.
Ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας,  Luis de Guindos, εκτίμησε παράλληλα, ότι σήμερα θα σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, αλλά δεν θα υπάρξει συμφωνία πριν την επόμενη εβδομάδα.
Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας George Osborne, σημείωσε ότι είναι προς το συμφέρον τα Βρετανίας, μια επιτυχημένη τραπεζική ένωση στην Ε.Ε.
Ο Επίτροπος της Κομισιόν, M. Barnier, υποστήριξε ότι ο μηχανισμός εκκαθάρισης των τραπεζών χρειάζεται ρευστότητα από την πρώτη κιόλας ημέρα της λειτουργίας του, ενώ υποστήριξε ότι η δυνατότητα καθορισμού των αποφάσεων από τα κράτη - μέλη της ευρωζώνης, πρέπει να είναι περιορισμένη.
Χθες, ο επικεφαλής του Eurogroup, J. Disselbloem, δήλωσε ότι το συμβούλιο βρέθηκε πιο κοντά σε συμφωνία για την τραπεζική ένωση και τον ενιαίο μηχανισμό εκκαθάρισης (χωρίς όμως να λάβει τελικές αποφάσεις, καθώς οι συζητήσεις θα επαναληφθούν την σήμερα, Τρίτη.
Ευρωπαϊκή Ένωση και Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αναζητούν μια συμβιβαστική λύση για τον τρόπο εκκαθάρισης των προβληματικών τραπεζών, εντός του Μαρτίου.
Ενδεχόμενη συμφωνία για την εκκαθάριση των προβληματικών τραπεζών, θα αποτελέσει το τελικό βήμα προς την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, η οποία θα σημάνει έναν ενιαίο επόπτη για όλες τις τράπεζες της ευρωζώνης, όπως αναφέρει το Reuters.
Πέρυσι, οι αρμόδιοι αξιωματούχοι συμφώνησαν ότι η ΕΚΤ θα αναλάβει την εποπτεία των τραπεζών της ευρωζώνης από τον Νοέμβριο του 2014.
Ωστόσο, πλέον οι διαπραγματεύσεις για τον μηχανισμό εκκαθάρισης, βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο: Οι κυβερνήσεις της Ε.Ε., οι οποίες εκπροσωπούνται από τους υπουργούς Οικονομικών στο συμβούλιο του Ecofin και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία την επόμενη εβδομάδα.
Αν δεν επιτευχθεί η συμφωνία, δεν απομένει αρκετός χρόνος ώστε να ολοκληρωθεί η νομική διαδικασία για τον μηχανισμό εκκαθάρισης, πριν από την τελευταία συνεδρίαση του ευρωκοινοβουλίου, στα μέσα Απριλίου, ενόψει των Ευρωεκλογών του Μαίου.
Αυτή η εξέλιξη θα σημάνει καθυστέρηση τουλάχιστον επτά μηνών.
Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου της Ε.Ε. τις οποίες επικαλείται το Reuters, το έδαφος είναι πολύ καλά προετοιμασμένο και πλέον πρέπει οι Ευρωπαίοι να δείξουν πολιτική θέληση, ώστε να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση και να γεφυρωθούν οι διαφορές με το Ευρωκοινοβούλιο.
Η μεγαλύτερη διαφωνία των δύο πλευρών, έγκειται στο γεγονός ότι το Ευρωκοινοβούλιο δεν επιθυμεί την εμπλοκή του Ecofin στη διαδικασία έγκρισης για την εκκαθάριση μιας προβληματικής τράπεζας.
Επίσης, το Ευρωκοινοβούλιο επιθυμεί, η ΕΚΤ να είναι ο μόνος θεσμός που θα μπορεί να αποφασίσει πότε μια τράπεζα πρέπει να εκκαθαριστεί.

(Πρώτη ενημέρωση: 10:11, Τρίτη 11 Μαρτίου 2014)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης