Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Γεφυρώνεται το χάσμα κυβέρνησης - τρόικας για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών - Υπαναχωρεί το ΔΝΤ - Δεν είναι προαπαιτούμενο για τη δόση

Γεφυρώνεται το χάσμα κυβέρνησης - τρόικας για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών - Υπαναχωρεί το ΔΝΤ - Δεν είναι προαπαιτούμενο για τη δόση
Συμβιβαστική λύση για τις τράπεζες πρότεινε η κυβέρνηση
Σε συμφωνία με την τρόικα την επόμενη εβδομάδα ελπίζει η κυβέρνηση, δεδομένου ότι οι δανειστές θα επιστρέψουν στην Αθήνα μετά το Eurogroup της Δευτέρας.
Τον δρόμο για την επίτευξη συμφωνίας ανοίγει η υπαναχώρηση του ΔΝΤ στο θέμα των τραπεζών, το οποίο δεν θέτει τις κεφαλαιακές ανάγκες ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση των 10,1 δισ. ευρώ.
Καθοριστικό ρόλο στην κατεύθυνση επίτευξης συμφωνίας διαδραμάτισε και η συμβιβαστική λύση για τις τράπεζες που πρότεινε η κυβέρνηση.
Να σημειωθεί ότι η στάση του ΔΝΤ άλλαξε μετά τις ανακοινώσεις των τραπεζών πως δεν θα κάνουν χρήση των κεφαλαίων του ΤΧΣ και θα προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου.
Σημείο το οποίο στάθηκε ικανό ώστε να γεφυρωθεί το χάσμα στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται με τους δανειστές, με το αμέσως επόμενο αγκάθι να είναι οι απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα.
Στο μεταξύ, χωρίς συμφωνία για τα εργασιακά θέματα ολοκληρώθηκε το απόγευμα η συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με την τρόικα.
Αξιωματούχος που μετείχε σε αυτές τις διαπραγματεύσεις σημείωσε ότι υπήρξε πρόοδος για τις ομαδικές απολύσεις και του μέτρου της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9%.
Αυτό που μένει τώρα είναι να καθαρογραφούν τα πεδία στα οποία σημειώθηκε προσωρινή προσέγγιση.
Η ίδια πηγή υποστήριξε ότι οι δανειστές ήρθαν πιο κοντά στις ελληνικές θέσεις, για τις οποίες η κυβέρνηση είχε από την αρχή τραβήξει κόκκινη γραμμή και ειδικότερα επί του θέματος των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα.
Είναι πιθανό το όριο για τις απομακρύνσεις των εργαζομένων να γίνεται με έγκριση γενικού γραμματέα, έναντι υπουργού που απαιτούνταν μέχρι τώρα.
Όλα αυτά όμως θα τα δούμε στο τελικό κείμενο του νομοσχεδίου που θα συντάξει το υπουργείο Εργασίας με την τεχνική αντιπροσωπεία, δεδομένου ότι ο κύκλος των επαφών μεταξύ του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση και των επικεφαλής της τρόικας έχει ολοκληρωθεί.
Στο μεταξύ νέα συνάντηση μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα με την τρόικα θα πραγματοποιηθεί σήμερα το βράδυ.
Ο Γιάννης Στουρνάρας θα αναχωρήσει την Κυριακή το πρωί για το Eurogroup και στο ταξίδι του στις Βρυξέλλες θα τον συνοδεύσει η τρόικα.
Η επόμενη εβδομάδα θα είναι καθοριστική για την επίτευξη συμφωνίας, όπως ανέφερε κορυφαίος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, για να προσθέσει πως σε πολλά από τα προαπαιτούμενα θα υπάρχουν χρονικά ορόσημα που από την υλοποίησή τους θα αποδεσμεύεται τμηματικά η δόση.
Συνάντηση σε τεχνικό επίπεδο με την τρόικα θα έχει αύριο και ο υπουργός Ανάπτυξης. Ο κ. Χατζηδάκης αναμένεται να λάβει τη σκυτάλη των διαπραγματεύσεων που θα του παραδώσει ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας στη βραδινή εφ' όλης της ύλης συνάντηση που θα έχει με τους ξένους.
"Σήμερα είναι το δάσος..." διεμήνυσε ο ίδιος αξιωματούχος.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης