Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η τιμή της αμκ της Geniki bank θα προσδιοριστεί με βάση την λογιστική αξία και όχι την χρηματιστηριακή τιμή - Στο -19% η μετοχή

tags :
Η τιμή της αμκ της Geniki bank θα προσδιοριστεί  με βάση την λογιστική αξία και όχι την χρηματιστηριακή τιμή - Στο -19% η μετοχή
Η αύξηση κεφαλαίου θα καλυφθεί επιτυχώς από ξένους – Το 28-30% της αμκ θα καλύψει η Goldman Sachs
Τέλη Φεβρουαρίου του 2014 θα υλοποιηθεί η αύξηση κεφαλαίου των 250 εκατ ευρώ από την Geniki bank και η οποία θα καλυφθεί από ξένους επενδυτές που έχουν εκδηλώσει μεγάλο ενδιαφέρον.
Ωστόσο ένα στοιχείο που πρέπει να διευκρινιστεί καθώς εσχάτως οργιάζει η κερδοσκοπία είναι η τιμή της αύξησης κεφαλαίου θα καθοριστεί από την λογιστική αξία και τα υφιστάμενα κεφάλαια των 350 εκατ ευρώ και όχι από την χρηματιστηριακή τιμή που έχει καταστεί πλασματική.
Ήδη η κεφαλαιοποίηση της Geniki bank έχει φθάσει το 1,03 δισεκ. ευρώ ενώ η μετοχή καταγράφει άνοδο σχεδόν καθημερινά με 100-300 μετοχές.
Ωστόσο εσχάτως αυτή η υπερβολή αποκαθίσταται και σήμερα π.χ. υποχωρεί -19,9% στα 12,7 ευρώ με 23 μετοχές και την κεφαλαιοποίηση στα 867 εκατ ευρώ.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το P/BV της Geniki bank φθάνει περίπου το 2,85 που είναι μακράν υψηλότερο από οποιαδήποτε ελληνική τράπεζα ακόμη και την ακριβή Εθνική.
Η άνοδος που συντελείται στην μετοχή είναι απόρροια κερδοσκοπίας ενόψει της αύξησης κεφαλαίου.
Το ενδιαφέρον των ξένων για την αύξηση κεφαλαίου είναι μεγάλο.
Το ποσοστό της Πειραιώς που είναι ο βασικός μέτοχος με συντριπτικό ποσοστό, θα υποχωρήσει  οριακά κάτω του 20% ώστε να μην ενοποιεί.
Ο σχεδιασμός για αύξηση κεφαλαίου των 250 εκατ ευρώ τα οποία μαζί με τα υφιστάμενα κεφάλαια δηλαδή 384 εκατ ευρώ θα διαμορφώσουν την συνολική κεφαλαιακή επάρκεια στα 634 εκατ και θα ισχυροποιήσουν ακόμη περισσότερο την Geniki bank.
Παράλληλα δεν αποκλείεται η Πειραιώς να πουλήσει μετοχές της Geniki bank συμβάλλοντας μεταξύ άλλων και στην ενίσχυση των ιδίων κεφαλαίων της.
Ο στόχος είναι η Πειραιώς να διατηρήσει ποσοστό 19,99% ή λίγο χαμηλότερο για να μην ενοποιεί.
Το υπόλοιπο 80% θα κατανεμηθεί σε ξένους κυρίως επενδυτές που έχουν εκδηλώσει τεράστιο ενδιαφέρον.
Μεταξύ των ενδιαφερομένων συγκαταλέγεται και η Goldman Sachs με στόχο να συμμετάσχει με 70 εκατ στην αύξηση κεφαλαίου καλύπτοντας ουσιαστικά περίπου το 30% της αύξησης κεφαλαίου.  
Η Geniki bank όπως αποδείχθηκε βρίσκεται σε πορεία πλήρους εξυγίανσης.
Οι ζημίες στο 9μηνο του 2013, περιορίστηκαν στα -14,4 εκατ, ωστόσο αυξήθηκαν στο γ΄ τρίμηνο στα -55,5 εκατ ευρώ.
Προφανώς και η τράπεζα ακόμη δεν έχει ολοκληρώσει πλήρως το σχέδιο εξυγίανσης, ωστόσο υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι τα θετικά αποτελέσματα θα έρθουν σύντομα.
Με 2,5 δισεκ. ενεργητικό, 1,29 δισεκ. σωρευμένες προβλέψεις και 1,98 δισεκ. καταθέσεις η Geniki bank βρίσκεται σε καλύτερο δρόμο σε σχέση με το παρελθόν.
Η Geniki bank με core tier 1 περίπου 17,5% και δείκτη δανείων προς καταθέσεις 93% θα επιχειρήσει να μετεξελιχθεί σε μια επενδυτική τράπεζα με αναπτυξιακό ρόλο.
Πέραν της νέας αύξησης κεφαλαίου καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσει η αξιοποίηση και ανάκτηση μέρους των προβλέψεων που έχουν διενεργηθεί για προβληματικά δάνεια.
Με σωρευμένες προβλέψεις 1,297 δισεκ. ευρώ η Geniki όπως συνολικά το τραπεζικό σύστημα σε βάθος 2ετίας ή 3ετίας μπορεί να προσδοκά να ανακτήσει ένα μέρος αυτών των δανείων που έχουν χορηγήσει.

Πρώτη ενημέρωση: 08:12, 17 Δεκεμβρίου 2013
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης