Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η Εmporiki πραγματοποίησε ένα βήμα προς τα εμπρός - Έρχεται μεγάλη μείωση προβλέψεων και ζημιών το 2011

tags :
Η Εmporiki πραγματοποίησε ένα βήμα προς τα εμπρός - Έρχεται μεγάλη μείωση προβλέψεων και ζημιών το 2011
Ορισμένες ενδείξεις από τα τεκταινόμενα στην Emporiki είναι ενθαρρυντικές.
Η διοίκηση Strub κατανόησε ότι η τράπεζα πρέπει να αποκτήσει στρατηγική και να εστιασθεί και στην λιανική τραπεζική.

Ταυτόχρονα φαίνεται ότι οι προβλέψεις από 1 δις ευρώ το 2010 θα μειωθούν στα 500 εκατ το 2011  παρ΄ ότι σε κλαδικό επίπεδο τα προβληματικά δάνεια θα κορυφώσουν.
Το 2010 φαίνεται ότι ήταν η χειρότερη χρονιά για την τράπεζα.
Ποιες είναι οι κινήσεις που καταδεικνύουν την νέα στρατηγική της τράπεζας;
1) Καθήκοντα Γενικού Διευθυντή στη Λιανική Τραπεζική, στο Δίκτυο Καταστημάτων Λιανικής, στη Μονάδα Επιχειρηματικής Ανάπτυξης, Μάρκετινγκ & Εταιρικής Επικοινωνίας αναλαμβάνει από σήμερα στην Εμπορική Τράπεζα ο κ. Μίνος Μωυσής.
Ο κ. Μωυσής έχει εκτεταμένη εμπειρία σε εταιρείες του χρηματοοικονομικού τομέα. Από το 1988 έως το 2001 εργάστηκε στην Interamerican σε σειρά διοικητικών θέσεων, ενώ από το 2001 έως το 2004 διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου της. Από το 2005 έως το 2010 εργάστηκε στον Όμιλο της Εθνικής Τράπεζας, αρχικά υπεύθυνος για την ανάπτυξη των εργασιών  Bancassurance και στη συνέχεια διετέλεσε Γενικός Διευθυντής Δικτύου, Γενικός Διευθυντής Λιανικής Τραπεζικής, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Τράπεζας και Διευθύνων Σύμβουλος της θυγατρικής εταιρείας Εθνική Ασφαλιστική.
Ταυτόχρονα φαίνεται ότι αποκτά ιδιαίτερο ρόλο η Credicom.
Σημειώνεται ότι τον Απρίλιο του 2010 με την συγχώνευση των δύο εξειδικευμένων θυγατρικών του Ομίλου, Sofinco & Finaref, δημιουργήθηκε η Gredit Agricole Consumer Finance. Με 75.8 δισεκατομμύρια ευρώ χαρτοφυλάκιο, παρουσία σε 22 χώρες, μερίδιο 19,2% στην Γαλλική αγορά και πρώτη θέση σε πολλές άλλες αγορές, η Credit Agricole Consumer Finance, είναι ηγετικός όμιλος στην καταναλωτική πίστη σε Γαλλία και Ευρώπη.
Η προσέγγιση αυτή περνάει και στην Ελλάδα.

Τι συνέβη το 2010

Στο  1 δις ευρώ θα φθάσουν οι ζημίες στην Emporiki bank το 2010 ωστόσο διαφαίνεται ότι θα είναι και οι τελευταίες που εμφανίζονται αυτής της κλίμακας.
Με βάση αποχρώσες ενδείξεις το 2011 η Emporiki θα εμφανίσει σημαντική μείωση ζημιών ίσως να μην περιοριστούν στα 130 εκατ που αναφέρεται στο business plan αλλά είναι πολύ πιθανό να φθάσουν τα  350 εκατ ευρώ.
Όμως ακόμη και αυτή η εξέλιξη θα είναι ιδιαίτερα θετική καθώς θα σημάνει την απαρχή της αναστροφής πορείας που αποδείχθηκε  πολύχρονη, περιπετειώδης και ζημιογόνος.
Τα πρώρα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά.  
Ωστόσο η Emporiki θα υλοποιήσει νέα μεγάλη αύξηση κεφαλαίου 700 εκατ – 1 δις πιθανότατα μέσα στο α΄ 6μηνο, καθώς τα κεφάλαια έχουν μειωθεί στα 700 εκατ ευρώ.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τον Μάρτιο η τράπεζα άντλησε 989 εκατ ευρώ από αύξηση κεφαλαίου η οποία όμως ουσιαστικά δαπανήθηκε στην κάλυψη προβληματικών δανείων.
Συνολικά τα προβληματικά δάνεια διαμορφώνονται στα 2,6 δις ευρώ σε σχέση με τα 22,6 δις ευρώ δάνεια δηλαδή το NPLs στο 11,5%.
Το δύο σημαντικά μείζονος σημασία ζητήματα στην Emporiki είναι τα προβληματικά δάνεια και οι προβλέψεις που έφθασαν τα 826 εκατ ευρώ. Το πρόβλημα αυτό επιδρά άμεσα στα κεφάλαια.
Αν αξιολογηθεί από πού προέρχονται οι ζημίες προκύπτει ότι η λιανική τραπεζική είναι το μεγάλο αγκάθι της τράπεζας 760 εκατ ευρώ. Οι προβλέψεις λιανικής στα 716 εκατ ευρώ.
Η επενδυτική τραπεζική εμφάνισε αξιόλογες αποδόσεις αλλά προφανώς οι τεράστιες ζημίες στην λιανική και δευτερευόντως στα επιχειρηματικά πλήττουν καίρια την τράπεζα.
Μια άλλη εξίσου σημαντική παράμετρος είναι ότι οι καταθέσεις έχουν μειωθεί αισθητά στα 12,2 δις και η τράπεζα υποχρεώνεται να εκδίδει μέσω της Credit Agricole ομολογιακά 2,69 δις ευρώ. Μόνο στο 9μηνο του 2010 εξέδωσε 1,448 δις ευρώ.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης