Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Κόνιτσα: Το λιθόξοο των κατασκευαστών συναντά την παράδοση και τον τουρισμό

Κόνιτσα: Το λιθόξοο των κατασκευαστών συναντά την παράδοση και τον τουρισμό
Σημείο εκκίνησης των πεζοπόρων και ορειβατών

Η Κόνιτσα κωμόπολή του Νομού Ιωαννίνων κείται σε απόσταση 64 χλμ από τα Ιωάννινα σε υψόμετρο 600 μέτρων στην πλαγιά του βουνού Τραπεζίτσα, στην οροσειρά της Πίνδου, εκεί που ενώνονται τα νερά των ποταμών Αωού -  Βοϊδομάτη - Σαραντάπορου. Το μεγαλύτερο μέρος της  οικονομία της, άλλοτε στηρίζονταν στην αγροτική παραγωγή και τις κατασκευές σήμερα στον θρησκευτικό, ιαματικό και τουρισμό ευεξίας και τον περιηγητικό και ορειβατικό τουρισμό.

Σημείο εκκίνησης και σήμα κατατεθέν το λιθόκτιστο γεφύρι

Σημείο εκκίνησης των πεζοπόρων και ορειβατών το λιθόκτιστο μήκους 36μ περίπου μονότοξο γεφύρι και ύψους μέχρι και 19,25μ χτισμένο το 1869 και έκτοτε ανασκευασμένο. Το λιθόκτιστο γεφύρι βρίσκεται στο νοτιοδυτικό σημείο της πόλης και αποτελεί την είσοδο για την χαράδρα του Αωού και στο πολιτιστικό πάρκο παγκοσμίας κληρονομιάς Βίκου – Αώου που οδηγεί στη Μονή Στομίου (1776).

Κατασκευές που άντεξα στον χρόνο

Η κατασκευαστική δραστηριότητα ήταν έντονη άλλοτε στην Κόνιτσα για αυτό και ασύγκριτης ομορφιάς κατασκευές είναι το μονότοξο Γεφύρι Κλειδωνιάβιστας -, τις όχθες του ποταμού χτισμένο το 1853,   το Γεφύρι Ζέρμας ή Καντσιώτικο - γεφύρι  στο Σαραντάπορο, χτισμένο το 1747, το Γεφύρι Μεσαργιάς-Ράχης που χτίστηκε το 1895, το μονότοξο Γεφύρι Παρασπόρι, θεμελιωμένο το 1800.

Οχυρωματικές μονές

Μοναστήρια ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής που επιβεβαιώνουν τα ‘πατήματα’ πολλών φύλων βρίσκονται στην περιοχή, χτισμένα σε βραχώδεις οχυρωματικές τοποθεσίες όπως αυτό της Μονή Ταξιαρχών Γκούρας (16ος αι ) –μοναστήρι πλουσιότατο τότε με μετόχια στην Ρουμανία. Άλλα είναι η Μονή Μολυβδοσκέπαστης που υπήρξε έδρα της αρχιεπισκοπής Πωγωνιανής από τον 12ο έως τον 17ο.  Η Μονή Παναγίας Στομίου, ιδρυθείσα το 1442 στην χαράδρα του Αωού. Η Μονή Παναγίας Κλαδορμής. Η Μονή Ζέρμας με ξεχωριστές τοιχογραφίες αρχικά χτισμένη το  668 – 685 μ.Χ.  και ανακαινισμένη το 1656.

Στον αέρα των Ηπειρωτικών οροσειρών

Ανάμεσα από τα υπεραιωνόβια πλατάνια, και άλλα είδη χλωρίδας διαπερνούν τα νερά των ποταμών της περιοχής, δείχνοντας το δρόμο προς το Φαράγγι του Βοϊδομάτη, την χαράδρα του Αωού, ενώ τα υποαλπικά λιβάδια της περιοχής οδηγούν στην κορυφή του όρους Σμόλικα –περιοχές του δικτύου Natura, στο όρος Τύμφη, στην Δρακόλιμνη Τύμφης.

Όλη η Κόνιτσα σε ένα Μουσείο

Η έντονη κατασκευαστική δραστηριότητα της πόλης είναι εμφανέστατη στο εσωτερικό της κωμόπολής και στα παραδοσιακά αρχοντικά της ενώ μία σύνοψη των περιουσιακών στοιχείων της Κόνιτσας που έχουν μείνει στην αιωνιότητα για χιλιετίες συναντά κανείς στα Μουσεία της περιοχής που αφηγούνται την ιστορία και τον πολιτισμό, τα λαογραφικά και τις δραστηριότητες της περιοχής μέσα από μεγάλης αξίας συλλογές.

Ο δρόμος που οδηγεί στα σύνορα

Η Κόνιτσα απέχει από τα Ιωάννινα 64 χλμ. και 40 λεπτά από το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων. Η συγκοινωνία με την πρωτεύουσα της Ηπείρου γίνεται με λεωφορεία του ΚΤΕΛ και είναι τακτική και άνετη. Η απόσταση από την Αθήνα είναι 550 χλμ (περίπου 5,5 ώρες). και από τη Θεσσαλονίκη 350 χλμ. (περίπου 3,5 ώρες). Μέσω της Εγνατίας Οδού από το Βορρά και της Ιονίας Οδού από το Νότο, η πρόσβαση πλέον στην κωμόπολη της Κόνιτσας, είναι γρήγορη, άνετη και ασφαλής.
 
Έλενα Ερμείδου

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης